RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
w dyrektywie 77/99/EWG(4), ostatnio zmienionej dyrektywą 88/658/EWG(5), Rada dokonała uzgodnień w sprawie wewnątrzwspólnotowego handlu produktami mięsnymi w odniesieniu do wymagań zdrowotnych;
w dyrektywie 80/215/EWG(6), ostatnio zmienionej dyrektywą 88/660/EWG(7), Rada dokonała uzgodnień w sprawie wewnątrzwspólnotowego handlu produktami mięsnymi w odniesieniu do wymagań dotyczących zdrowia zwierząt;
istnieje potrzeba objęcia wprowadzenia uzgodnień wspólnotowych w stosunku do przywozu produktów mięsnych z państw trzecich;
od czasu wejścia w życie wspólnotowych przepisów dotyczących zdrowia publicznego w zakresie handlu mięsem drobiowym, produkty z mięsa drobiowego powinny być wyłączone z zakresu zastosowania niniejszej dyrektywy;
w związku z tym należy ustanowić warunki dotyczące zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt, w oparciu o które Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych;
dyrektywa 72/462/EWG(8), ostatnio zmieniona dyrektywą 88/289/EWG(9), ustanowiła odpowiednie warunki przywozu świeżego mięsa z niektórych państw trzecich lub ich części; dopuszcza się stosowanie tych samych kryteriów do przywozu produktów mięsnych;
ogólnie rzecz biorąc, zasady dotyczące zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt mające zastosowanie do przywozu z państw trzecich muszą być co najmniej równoważne zasadom ustanowionym w dyrektywach 77/99/EWG i 80/215/EWG;
należy ustanowić przepis, zgodnie z którym świeże mięso przeznaczone do wytwarzania produktów mięsnych musi pochodzić z zakładów które otrzymały zezwolenie; takie zakłady musza spełniać warunki ustanowione w dyrektywie 72/462/EWG;
należy ustanowić przepis, zgodnie z którym produkty mięsne muszą pochodzić z zakładów, które otrzymały odpowiednie zezwolenie; takie zakłady muszą spełniać warunki, ustanowione w dyrektywie 77/99/EWG;
w celu sprawdzenia przestrzegania przepisów niniejszej dyrektywy przez państwo trzecie wywozu, konieczne jest zastosowanie w stosunku do niego zasad inspekcji, ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG, w szczególności systemu inspekcji na miejscu przeprowadzanej przez biegłych lekarzy weterynarii oraz inspekcji w chwili przybycia na terytorium Wspólnoty;
sporządzanie świadectwa zdrowia zwierzęcia oraz świadectwa zdrowia, przez urzędowego lekarza weterynarii w państwie trzecim wywozu jest najwłaściwszym środkiem zapewnienia, że przesyłka produktów mięsnych może być dopuszczona do przywozu,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 1989 r.
|
W imieniu Rady |
|
C. ROMERO HERRERA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 286 z 25.10.1984, str. 5.
(2) Dz.U. C 175 z 15.7.1985, str. 301.
(3) Dz.U. C 87 z 9.4.1985, str. 6.
(4) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.
(5) Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 15.
(6) Dz.U. L 47 z 21.2.1980, str. 4.
(7) Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 35.
(8) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(9) Dz.U. L 124 z 18.5.1988, str. 31.