KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 85/397/EWG z dnia 5 sierpnia 1985 r. w sprawie zdrowia i problemów zdrowotnych zwierząt, wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy mlekiem poddanym obróbce termicznej (1), zmienioną rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85 (2), w szczególności jej art. 11 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
mleko nie poddane obróbce musi pochodzić z gospodarstw produkcyjnych, które odpowiadają ogólnym warunkom higieny określonym w rozdziale VI załącznika A do dyrektywy 85/397/EWG;
Państwa Członkowskie muszą zapewnić, że gospodarstwa produkcyjne podlegają okresowym inspekcjom w celu zagwarantowania spełniania wymagań pod względem higieny;
w celu inspekcji gospodarstw produkcyjnych powinien być ustalony ogólny kodeks higieny, wyszczególniający ogólne warunki higieny, które mają być spełniane w gospodarstwach produkcyjnych, w szczególności warunki utrzymywania budynków i pomieszczeń związanych z czynnościami udoju;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są w zgodzie z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 maja 1989 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. nr L 226 z 24.08.1985, str. 13.
(2) Dz.U. nr L 362 z 31.12.1985, str. 8.