KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 1009/67/EWG z dnia 18 grudnia 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru (1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2100/68 (2), w szczególności jego art. 9 ust. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 782/68 z dnia 26 czerwca 1968 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania w odniesieniu do zakupu cukru przez agencje interwencyjne (3) ustaliło różne cechy jakościowe cukru białego i cukru nierafinowanego; niezbędne jest przyjęcie na poziomie wspólnotowym jednolitych przepisów w celu uniknięcia stosowania przez Państwa Członkowskie różnych metod określania tych cech jakościowych;
do takich przepisów należy przyjąć ogólnie uznawane metody analizy;
należy wprowadzić stosowanie metod, o których mowa, w odniesieniu do zakupu przeprowadzanego przez agencje interwencyjne od dnia wejścia w życie rozporządzenia nr 1009/67/EWG, ponieważ wobec braku tych metod umowy były zawierane warunkowo;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 1969 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean REY |
|
Przewodniczący |
_______
(1) Dz.U. 308 z 18.12.1967, str. 1.
(2) Dz.U. L 309 z 24.12.1968, str. 4.
(3) Dz.U. L 145 z 27.6.1968, str. 6.