JEDNOLITY DOKUMENT
"Terras do Navia"
PGI-ES-02787
Data wniosku: 23.7.2021
1. Nazwa, która ma być zarejestrowana
Terras do Navia
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Wina białe
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Ogólnie rzecz biorąc, wina te są świeże i łagodne w smaku, klarowne i jasne, o wyrazistych aromatach pozwalających wyraźnie wyczuć winogrona, z których zostały wytworzone. Są to wina umiarkowanie mocne, o aromatach kwiatów i owoców oraz odpowiednio wyważonej kwasowości.
Wina białe mają barwę żółtą z zielonkawymi refleksami. Charakteryzują się intensywnymi aromatami kwiatów i dojrzałych świeżych owoców, są wyważone, obfite i świeże w ustach, z nutami owoców cytrusowych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 17,9 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Ogólnie rzecz biorąc, wina te są świeże i łagodne w smaku, klarowne i jasne, o wyrazistych aromatach pozwalających wyraźnie wyczuć winogrona, z których zostały wytworzone. Są to wina umiarkowanie mocne, o aromatach kwiatów i owoców oraz odpowiednio wyważonej kwasowości.
Wina czerwone mają barwę przechodzącą od umiarkowanie czerwonej do ciemnoczerwonej z fioletowymi odcieniami. Charakteryzują się aromatami dojrzałych owoców (jeżyn, czereśni, owoców chruściny jagodnej i żurawiny), a w smaku dominują czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka), z lekko taninowym finiszem. Odpowiednie zrównoważenie zawartości alkoholu i kwasowości sprawia, że wina te nadają się do leżakowania w drewnianych beczkach.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna kwasowość ogólna | 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 17,9 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1.
Metoda uprawy
Winogrona należy zbierać do skrzynek lub do innych pojemników dozwolonych przez właściwy organ.
2.
Szczególna praktyka enologiczna
Maksymalna wydajność produkcji w odniesieniu do wina wynosi 68 litów na każde 100 kilogramów winogron.
b) Maksymalna wydajność
1. ODMIANY BIAŁE
10 000 kilogramów winogron z hektara
2.
68 hektolitrów z hektara
3. ODMIANY CZERWONE
8 000 kilogramów winogron z hektara
4.
54,40 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Winogrona wykorzystywane do produkcji win mogą pochodzić wyłącznie z winnic na terenie obszaru produkcji i przetwarzania, który obejmuje grunty odpowiednie do produkcji winogron. Obszar ten obejmuje sołectwa Cereixido, Lamas de Moreira, Monteseiro, San Martino de Suarna, Vilabol de Suarna i Vilar da Cuina w gminie A Fonsagrada; sołectwa A Pobra de Navia, Barcia, Castañedo, Muñís, Mosteiro i A Ribeira w gminie Navia de Suarna oraz całą gminę Negueira de Muñiz. Cały obszar znajduje się w prowincji Lugo we Wspólnocie Autonomicznej Galicji.
W systemie prawnym Wspólnoty Autonomicznej Galicji sołectwa są uznanymi lokalnymi jednostkami terytorialnymi stanowiącymi podstawowe części gminy. Granice ich map zostały dokładne i dobrze wyznaczone.
7. Główne odmiany winorośli
ALBARÍN BLANCO - BRANCO LEXÍTIMO
ALBARIÑO
BRANCELLAO
BRUÑAL - ALBARÍN TINTO
CAÍÑO BLANCO
CAÍÑO TINTO
GODELLO
LOUREIRA - LOUREIRO BLANCO
LOUREIRO TINTO
MENCÍA
MERENZAO - MARÍA ORDOÑA
TORRONTÉS
TREIXADURA
8. Opis związku lub związków
Podstawą wniosku o rejestrację tego oznaczenia geograficznego jest szczególna jakość win, która ma związek ze środowiskiem geograficznym produkcji, zgodnie z opisem poniżej.
Klimat panujący na wyznaczonym obszarze można sklasyfikować jako morski, przechodzący w klimat śródziemnomorski, o niskich średnich temperaturach rocznych. Najcieplejszymi miesiącami są lipiec i sierpień ze średnią temperaturą 21 oC, znacznymi wahaniami temperatury między nocą a dniem i szczególnie suchymi latami, co powoduje, że klimat jest bardziej śródziemnomorski - świadczy o tym powszechna obecność takich gatunków, jak chruścina jagodna i drzewa korkowe. Styczeń jest najzimniejszym miesiącem ze średnią temperaturą 7,5 oC. Jak podają najbliższe stacje meteorologiczne, roczna szacowana ilość opadów na wysokości 450 metrów nad poziomem morza wynosi 650 milimetrów.
Na wyznaczonym obszarze prawie cała powierzchnia gruntów przeznaczonych pod uprawę winorośli znajduje się na wysokości 200-500 m n.p.m., a tereny te są położone wśród gór wznoszących się na wysokość ponad 1 000 m n.p.m. Winnice zwrócone głównie na południe i południowy zachód są chronione przez zbocza pasma Ancares, góry Uria i góry Acebo na północy, które stanowią ważną barierę dla bryz morskich.
Gleby są w większości umiarkowanie kwaśne i przepuszczalne, o ograniczonej zdolności do zatrzymywania wody i niewielkiej zawartości materii organicznej w najwyżej położonej warstwie. Większość tych gleb stanowią stare gleby o wystarczającej głębokości i odpowiedniej ekspozycji na światło słoneczne, dzięki czemu są nadają się one do uprawy winorośli.
Pod względem geologicznym kotlina Navia jest zbudowana z metasedymentów pochodzących ze starszego paleozoiku, z przewagą skał piaszczystych i łupków. W podłożu litologicznym przeważają wychodnie łupków, kwarcytów i granitów pochodzące z okresu orogenezy hercyńskiej oraz lekko zmetamorfizowane skały osadowe. Występuje tu umiarkowana ilość elementów gruboziarnistych, dzięki czemu gleby są wysoce przepuszczalne i łatwe w obróbce. Mają lekką strukturę, a najczęściej spotykane rodzaje to gleby gliniaste lub piaszczysto-gliniaste, o dobrym drenażu i wystarczającym napowietrzeniu.
Ogólnie rzecz biorąc, wina są klarowne i jasne, świeże i delikatne, z aromatami kwiatów i owoców, o umiarkowanej zawartości alkoholu wyważonej z kwasowością. Wina białe mają barwę żółtą z zielonkawymi refleksami. Charakteryzują się wyraźnymi aromatami kwiatów i dojrzałych świeżych owoców, są wyważone, obfite i świeże w ustach, z cytrusowym wykończeniem. Wina czerwone mają barwę przechodzącą od umiarkowanie czerwonej do ciemnoczerwonej z fioletowymi odcieniami. Charakteryzują się aromatami dojrzałych owoców, natomiast w smaku dominują czerwone owoce, z lekko taninowym finiszem.
Wina te są dokładnym odzwierciedleniem wpływu temperatury, opadów i warunków uprawy na obszarze. Do tego należy dodać czynnik ludzki, który jest definiowany przez:
- sadzenie winorośli na obszarach o odpowiedniej ekspozycji, na glebach, które są ciepłe, przepuszczalne i mają niską zawartość materii organicznej, co jest typowe dla tego obszaru geograficznego. W tradycyjnych metodach prowadzenia i przycinania stosowano niską winorośl prowadzoną w formie kielicha. Dzięki temu oraz dzięki drewnianej podporze i średniej gęstości nasadzeń mogą one lepiej dostosować się do lokalnego środowiska, czego efektem są zrównoważone, harmonijne wina o doskonałej ekspresji aromatycznej, które dobrze nadają się do przechowywania;
- dostosowanych do warunków lokalnych odmian rodzimych, z których wszystkie trudno znaleźć na innych obszarach uprawy winorośli. Należy w szczególny sposób wyróżnić odmianę Branco Lex'timo, ponieważ na tym obszarze osiąga swój najpełniejszy potencjał. Jej zrównoważona kwasowość i zawartość alkoholu oraz obfitość terpenów nadaje winom białym dużą intensywność i jakość aromatyczną. Odmianą, która wyróżnia się wśród odmian czerwonych, mimo że nie ma największej powierzchni nasadzeń, jest Merenzao. Ta lokalizacja pozwala na osiągnięcie najpełniejszego potencjału tej odmiany i produkcję wina o dużej intensywności koloru przy jednoczesnym zachowaniu finezji, o bardzo stabilnej kwasowości, dobrej równowadze między kwasem jabłkowym i winowym, odpowiedniej zawartości alkoholu i dużej ilości antocyjanów;
- stosowanie skrzynek lub innych pojemników dozwolonych przez właściwy organ, co jest niezbędne, aby zachować jakość winogron podczas transportu z winnicy do wytwórni wina. W ten sposób zmniejsza się ryzyko niekontrolowanej maceracji lub fermentacji, które mają wpływ na właściwości organoleptyczne win.
Jeśli chodzi o wpływ naturalnego środowiska uprawy, należy wspomnieć o klimacie morskim tego obszaru, przechodzącym w śródziemnomorski, ze szczególnie suchymi latami i dużymi wahaniami temperatur między nocą a dniem. Ma to bezpośredni wpływ na akumulację metabolitów wtórnych, które mają wpływ na jakość owoców, takich jak związki fenolowe i lotne pomagające kształtować barwę, aromat i smak - a tym samym jakość - winogron i wina.
Ponadto w okresie wegetacyjnym temperatury na tym obszarze są stosunkowo wysokie ze względu na dobre nasłonecznienie, co ma bardzo pozytywny wpływ na fotosyntezę, która z kolei zwiększa zawartość cukru w winogronach. Obszar charakteryzuje się również dużymi wahaniami temperatur, co ułatwia gromadzenie się antocyjanów i terpenów w owocach.
Kluczowym czynnikiem jest ekspozycja i ukierunkowanie zboczy, ponieważ pozwala na uprawę winorośli w trudnych warunkach klimatycznych i poprawia jakość zbiorów. Na obszarze geograficznym ukierunkowanie południowe/połud- niowo-zachodnie jest idealne z punktu widzenia jakości winogron i wina. Istnieje także korzystny wpływ gór, które tworzą barierę chroniącą ten obszar przed morskimi bryzami.
Wysokość, na której uprawia się winorośl, jest również istotna, ponieważ duże wysokości wiążą się z niskimi temperaturami powietrza, które wpływają na dojrzałość fenolową owoców.
Pod względem glebowym idealne warunki do uprawy winorośli to głębokie, dobrze drenowane gleby o umiarkowanej żyzności i umiarkowanej zdolności zatrzymywania wody, co odpowiada warunkom panującym na tym obszarze. Gleby są również kwasowe, a odmiany winorośli uprawiane na obszarze są dobrze przystosowane do tego rodzaju gleby.
Krótko mówiąc, szczególne właściwości win pochodzących z tego obszaru wynikają z wielowiekowej wiedzy fachowej miejscowych plantatorów winorośli, którzy przez lata wybierali odmiany winorośli najlepiej przystosowane do tego szczególnego środowiska naturalnego i opracowali najbardziej odpowiednie techniki uprawy. Odmiany winorośli objęte niniejszym ChOG, które są tradycyjnie uprawiane na obszarze produkcji, ale znacznie mniej rozpowszechnione na innych obszarach uprawy winorośli, nadają więc produkowanym z nich winom specyficzne cechy jakościowe i charakterystyczne właściwości. Różne badania, które przeprowadzono na omawianych odmianach wykazały, że mają one duży potencjał aromatyczny, charakteryzujący się obecnością terpenów, w szczególności w przypadku odmian białych.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego.
Opis wymogu:
Wina muszą być produkowane i butelkowane na wyznaczonym obszarze geograficznym produkcji. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji pogorszyłoby jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania- redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu. W związku z tym - oraz mając na uwadze doświadczenie i dogłębną wiedzę w zakresie szczególnych właściwości tych win gromadzone od lat przez lokalnych producentów - butelkowanie win musi odbywać się na obszarze pochodzenia, co pozwala na zachowanie wszystkich ich fizycznych, chemicznych i organoleptycznych cech charakterystycznych.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie butelki muszą być opatrzone numerowaną etykietą certyfikacyjną dostarczoną przez organ kontrolny, którą należy umieścić na butelkach na terenie wytwórni wina. Etykieta ta musi zawierać logo oznaczenia geograficznego.
Link do specyfikacji produktu
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.397.34 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina |
Data aktu: | 07/10/2022 |
Data ogłoszenia: | 17/10/2022 |