Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Robiola di Roccaverano"
Nr UE: PDO-IT-0024-AM03 - 11.4.2022
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Consorzio per la Tutela del Formaggio Robiola di Roccaverano (Konsorcjum ds. ochrony sera "Robiola di Roccave- rano"), z siedzibą przy Via Roma 8, 14050 Roccaverano (AT); Certyfikowany adres e-mail: robioladiroccaverano@ pec.it
Konsorcjum ds. ochrony sera "Robiola di Roccaverano" zostało utworzone przez producentów sera "Robiola di Roc- caverano". Konsorcjum to jest upoważnione do złożenia wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 13 ust. 1 rozporządzenia Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej nr 12511 z dnia 14 października 2013 r.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne [określić] 4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
Nazwa lub nazwy
- Niniejsza zmiana dotyczy specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu ponieważ odnosi się do nazwy zawartej w art. 1 specyfikacji produktu i w pkt 1 jednolitego dokumentu i zmienia ją z "Robiola di Roccaverano" na "Robiola di Roccaverano" / "Roccaverano", które mogą być stosowane wymiennie. Z tego względu dodano w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie określenie "Roccaverano" obok "Robiola di Roccaverano".
Obowiązujący zapis:
"Robiola di Roccaverano"
otrzymuje brzmienie:
"Robiola di Roccaverano" / "Roccaverano"
Produkt o nazwie "Robiola di Roccaverano" lub "Roccaverano" (zaproponowanej jako alternatywa) stał się tak powszechnie znany i cieszy się taką popularnością wśród konsumentów, że zaczęto go rozpoznawać pod nazwą "Roccaverano"; zatem poprzedzanie go słowem "robiola" przestało być konieczne do rozpoznania produktu jako takiego i jego właściwości. Należy uznać tę aktualną praktykę rozpowszechnioną wśród podmiotów sektora rolno- spożywczego (producentów, podmiotów łańcucha dystrybucji, restauratorów) i konsumentów, ponieważ stosują oni już zwyczajowo nazwę "Roccaverano" odnosząc się do produktu. Objęcie chronioną nazwą pochodzenia nazwy "Roccaverano" wykazałoby jeszcze dobitniej ścisły związek z obszarem. Praktyka ta stała się jeszcze bardziej rozpowszechniona w celu lepszego odróżnienia produktu "Robiola di Roccaverano"/"Roccaverano" od różnych innych przetworów mlecznych sprzedawanych jako robiola, w przypadku których określenie to odnosi się do pasteryzowanego sera z mleka krowiego, który bardzo różni się od produktu objętego ChNP.
Obszar geograficzny
- Zmiana w art. 3 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu Do tej pory jedynie część gminy Cartosio była objęta obszarem geograficznym, obecnie gmina ta została dodana do obszaru geograficznego w całości.
Obowiązujący zapis:
"Obszar geograficzny obejmuje obszar administracyjny następujących gmin w obrębie prowincji Asti: Bubbio, Cessole, Loazzolo, Mombaldone, Monastero Bormida, Olmo Gentile, Roccaverano, San Giorgio Scarampi, Serole i Vesime; w prowincji Alessandria: Castelletto d'Erro, Denice, Malvicino, Merana, Montechiaro d'Acqui, Pareto, Ponti, Spigno Monferrato oraz obszar gminy Cartosio położony na lewym brzegu potoku Erro."
otrzymuje brzmienie:
"Obszar geograficzny obejmuje obszar administracyjny następujących gmin w obrębie prowincji Asti: Bubbio, Cessole, Loazzolo, Mombaldone, Monastero Bormida, Olmo Gentile, Roccaverano, San Giorgio Scarampi, Serole i Vesime; w prowincji Alessandria: Cartosio, Castelletto d'Erro, Denice, Malvicino, Merana, Montechiaro d'Acqui, Pareto, Ponti i Spigno Monferrato".
Włączenie całości gminy Cartosio koryguje błąd popełniony w momencie złożenia pierwotnego wniosku o chronioną nazwę pochodzenia. Jeśli chodzi o topografię i krajobraz, oba brzegi potoku Erro w gminie Cartosio nie różnią się znacząco. Ponadto z agronomicznego punktu widzenia, ze szczególnym uwzględnieniem pastwisk, upraw pastewnych i praktyk uprawy, Cartosio jako całość nie różni się od innych gmin na obszarze produkcji sera "Robiola di Roccaverano"/"Roccaverano".
Całkowita powierzchnia użytków rolnych gminy Cartosio składa się głównie z użytków zielonych (38 % jako łąka mieszana), co uzasadnia wniosek - ze względu na trwały charakter i niską intensywność hodowli kóz wykorzystywanych do tej produkcji mleczarskiej. W samej gminie Cartosio istnieją również związki między rolnikami a producentami. Na obszarze produkcji "Robiola di Roccaverano"/"Roccaverano" ma siedzibę szereg gospodarstw, które zarządzają gruntami o charakterze łąk mieszanych, tj. przeznaczonymi do produkcji paszy o takich samych cechach jak pasza stosowana do celów produkcji "Robiola di Roccaverano"/"Roccaverano", ale które znajdują się w części gminy Cartosio nieobjętej obecną specyfikacją.
Metoda produkcji
- Zmiana w art. 4 specyfikacji produktu i pkt 3.3 jednolitego dokumentu dotycząca stosowanych surowców Obowiązujący zapis:
"Artykuł 4
Metoda produkcji
Do produkcji sera »Robiola di Roccaverano« wykorzystuje się pełne surowe mleko kozie od kóz ras Roccaverano i Camosciata Alpina oraz ich krzyżówek, owcze od owiec rasy Pecora delle Langhe i krowie od krów ras Piemontese i Bruna Alpina lub ich krzyżówek, pochodzące wyłącznie z określonego obszaru produkcji w następujących proporcjach: mleko surowe pełne kozie bez domieszek lub z domieszką mleka surowego pełnego krowiego lub owczego w ilości nie większej niż 50 %, pochodzącego z kolejnych udojów przeprowadzonych w odstępie od 24 do 48 godzin. Obowiązkowe jest podanie na etykiecie procentowej zawartości różnych rodzajów użytego mleka. Owce i kozy karmione są poprzez wypasanie zwierząt w okresie od dnia 1 marca do dnia 30 listopada oraz paszami zielonymi lub suszonymi i ziarnami zbóż, roślin strączkowych, oleistych i ich pochodnymi.
Działki, na których leżą łąki, pastwiska i lasy, muszą być wpisane na listę prowadzoną przez organ kontrolny. Krowy karmione są poprzez wypasanie zwierząt oraz paszami zielonymi lub suszonymi i ziarnami zbóż, roślin strączkowych, oleistych i ich pochodnymi. Co najmniej 80 % pożywienia wszystkich zwierząt musi pochodzić z określonego obszaru produkcji. Zabrania się używania kiszonek kukurydzy i zielonej kiszonki. Pożywienie zwierząt nie może w żadnym wypadku zawierać organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Niedopuszczalne jest używanie mleka pochodzącego z hodowli zlokalizowanych poza określonym obszarem."
otrzymuje brzmienie:
"Artykuł 4
Metoda produkcji
Ser »Robiola di Roccaverano«/»Roccaverano« wytwarza się z surowego mleka pochodzącego wyłącznie z obszaru produkcji od kóz ras Roccaverano i Camosciata Alpina oraz ich krzyżówek, z kolejnych udojów przeprowadzonych w odstępie od 24 do 48 godzin. Kozy karmione są poprzez wypasanie zwierząt w okresie od dnia 1 marca do dnia 30 listopada oraz paszami zielonymi lub suszonymi i ziarnami zbóż, roślin strączkowych, oleistych i ich pochodnymi. Działki, na których leżą łąki, pastwiska i lasy, muszą być wpisane na listę prowadzoną przez organ kontrolny. Co najmniej 80 % pożywienia zwierząt musi pochodzić z określonego obszaru produkcji. Zabrania się używania kiszonek kukurydzy i zielonej kiszonki. Pożywienie zwierząt nie może w żadnym wypadku zawierać organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Niedopuszczalne jest używanie mleka pochodzącego z hodowli zlokalizowanych poza określonym obszarem."
Tendencje z przeszłości wskazują na występowanie półekstensywnej hodowli kóz na przedmiotowym obszarze, przy znacznej i rosnącej obecności rodzimych ras, takich jak kozy Roccaverano. Przejście w specyfikacji na czyste mleko kozie odzwierciedla fakty.
Od dziesięcioleci do produkcji sera "Robiola di Roccaverano"/"Roccaverano" wykorzystuje się bardzo niewiele mleka owczego i krowiego, mimo że ilość mleka i liczba produkowanych serów wzrosły. Produkcja mleka mieszanego wynosi niemal zero. Zmniejszenie liczebności krów, nawet z uwzględnieniem zarówno hodowli krów mlecznych, jak i hodowli cieląt, oraz niewielka liczba maciorek na obszarze produkcji sera "Robiola di Roccaverano"/"Roccave- rano" sprawiły, że nie ma możliwości znacznej produkcji mleka mieszanego.
Niniejsza zmiana podkreśla również pozytywny wkład hodowli kóz w ekosystem: przyczynia się ona do utrzymania typowego i wrażliwego krajobrazu pasterskiego oraz do ochrony przed ryzykiem erozji i utraty różnorodności biologicznej poprzez utrzymywanie pastwisk i użytków zielonych w dobrym stanie.
Stanowi to dowód na stopniową odbudowę rzadkiej rasy kóz Roccaverano, która obok rasy Camosciata, jest jedną z dwóch ras kóz uznanych w specyfikacji produktu.
Związek
- Zmiana w art. 7 specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu dotycząca związku. W szczególności zmiana dotyczy ostatniego akapitu w części dotyczącej specyfiki obszaru geograficznego. Oprócz zmiany nazwy poprawka dostosowuje ten punkt do zmiany dotyczącej surowca poprzez usunięcie odniesień do owiec i krów.
Obowiązujący zapis:
"Rośliny te, w których substancje odżywcze pod względem stosunku węglowodanów do białek i witamin są w naturalnej równowadze, stanowią pożywienie wysokiej jakości dla hodowanych owiec, kóz i krów. Specyficzne cechy flory o różnorodnych zapachach i smakach można odnaleźć również w mleku, dzięki któremu ser »Robiola di Roc- caverano« nabiera zapachu odróżniającego go od każdego innego sera.
Krowy i kozy pasą się również w lasach, które stanowią nie tylko prawdziwą ochronę gleby, lecz także służą zwierzętom jako schronienie przed nadmiarem ciepła w okresie letnim."
otrzymuje brzmienie:
"... Rośliny te, w których substancje odżywcze pod względem stosunku węglowodanów do białek i witamin są w naturalnej równowadze, stanowią pożywienie wysokiej jakości dla kóz. Specyficzne cechy flory o różnorodnych zapachach i smakach można odnaleźć również w mleku, dzięki któremu ser »Robiola di Roccaverano« / »Roccave- rano« nabiera zapachu odróżniającego go od każdego innego sera.
Kozy pasą się również w lasach, które stanowią nie tylko prawdziwą ochronę gleby, lecz także służą zwierzętom jako schronienie przed nadmiarem ciepła w okresie letnim ".
Etykietowanie
- Zmiana w art. 8 specyfikacji produktu i pkt 3.7 jednolitego dokumentu Poprawka zmienia punkt dotyczący etykietowania i dostosowuje go do zmiany nazwy i wykorzystywanych surowców.
Obowiązujący zapis:
Specyfikacja produktu
"W momencie wprowadzenia do obrotu na serze należy umieścić etykietę samoprzylepną zamykającą opakowanie, na której widnieje logo chronionej nazwy pochodzenia, składające się z wystylizowanej litery »R«. W symbol graficzny wystylizowanej litery »R« koloru brązowego wrysowana jest wieża z blankami inspirowana zabytkową wieżą z gminy Roccaverano; oczko litery »R« ma kształt kręgu sera »Robiola di Roccaverano«, a nóżkę litery tworzy fryz w kolorze zielonym i żółtawozielonym, który przypomina łąki i sinusoidalny kształt wzgórz regionu Langa. Całość wpisana jest w obwódkę koloru ciemnozielonego, na której wielkimi literami w kolorze białym umieszczono napis »Robiola di Roccaverano«, a na dole pośrodku - uproszczony rysunek kwiatu w kolorze białym. Logo nadrukowane jest na białym tle. Poniżej logo nazwy podaje się kod identyfikacyjny zakładu produkcyjnego oraz kolejny numer etykiety: na tle w kolorze ochry w przypadku »Robiola di Roccaverano« produkowanego wyłącznie z mleka koziego, na tle białym w przypadku sera otrzymanego z mleka mieszanego. Obowiązkowe jest podanie na etykiecie procentowej zawartości użytego mleka. Dopiero po nałożeniu tej pieczęci produkt może zostać wprowadzony do obrotu z chronioną nazwą pochodzenia »Robiola di Roccaverano«.
Każdy krąg jest wprowadzany do obrotu w całości, pakowany i opatrzony stemplem. Jeżeli ser »Robiola di Roccave- rano« jest przenoszony bez opakowania w celu dalszego dojrzewania do dojrzewalni, działających na obszarze produkcji, musi mu towarzyszyć dokument zawierający:
a) liczbę serów wyprodukowanych z mleka koziego i/lub liczbę serów wyprodukowanych z mleka mieszanego
b) słowa »Robiola di Roccaverano«
c) numer odpowiednich logo UE i ich numery seryjne.";
Jednolity dokument
"W momencie wprowadzenia do obrotu na serze należy umieścić etykietę samoprzylepną zamykającą opakowanie, na której widnieje logo chronionej nazwy pochodzenia, składające się z wystylizowanej litery »R«. W symbol graficzny wystylizowanej litery »R« koloru brązowego wrysowana jest wieża z blankami inspirowana zabytkową wieżą z gminy Roccaverano; oczko litery »R« ma kształt kręgu sera »Robiola di Roccaverano«, a nóżkę litery tworzy fryz w kolorze zielonym i żółtawozielonym, który przypomina łąki i sinusoidalny kształt wzgórz regionu Langa. Całość wpisana jest w obwódkę koloru ciemnozielonego, na której wielkimi literami w kolorze białym umieszczono napis »Robiola di Roccaverano«, a na dole pośrodku - uproszczony rysunek kwiatu w kolorze białym. Logo nadrukowane jest na białym tle. Poniżej logo nazwy podaje się kod identyfikacyjny zakładu produkcyjnego oraz kolejny numer etykiety: na tle w kolorze ochry w przypadku »Robiola di Roccaverano« produkowanego wyłącznie z mleka koziego, na tle białym w przypadku sera otrzymanego z mleka mieszanego. Obowiązkowe jest podanie na etykiecie procentowej zawartości użytego mleka. Każdy krąg jest wprowadzany do obrotu w całości, pakowany i opatrzony stemplem."
grafika
otrzymuje brzmienie:
Specyfikacja produktu i jednolity dokument
"W momencie wprowadzenia do obrotu na serze należy umieścić etykietę samoprzylepną zamykającą opakowanie, na której widnieje logo ChNP. Pod logo znajduje się numer kodu identyfikujący gospodarstwo produkcyjne oraz numer seryjny etykiety na tle w kolorze ochry. Dopiero po nałożeniu tej pieczęci produkt może zostać wprowadzony do obrotu z chronioną nazwą pochodzenia »Robiola di Roccaverano« lub »Roccaverano«. Etykieta musi zawierać nazwisko, nazwę handlową i adres dojrzewalni / zakładu pakującego; zabronione jest dodawanie jakichkolwiek określeń, które nie zostały wyraźnie przewidziane. Dopuszcza się dodawanie odniesień do imion i nazwisk, nazw handlowych lub marek, pod warunkiem że nie mają one charakteru reklamowego i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Można również stosować inne zgodne z prawdą i możliwe do zweryfikowania odniesienia dozwolone na mocy aktualnie obowiązujących przepisów, pod warunkiem że nie są one sprzeczne z celami i treścią specyfikacji przedmiotowego produktu.
Każdy krąg jest wprowadzany do obrotu w całości, pakowany i opatrzony stemplem. Jeżeli ser »Robiola di Roccave- rano« / »Roccaverano« jest przenoszony bez opakowania w celu dalszego dojrzewania do dojrzewalni, działających na obszarze produkcji, musi mu towarzyszyć dokument zawierający: słowa »Robiola di Roccaverano« lub »Roccave- rano«, liczbę wyprodukowanych serów, numer odpowiednich logo UE i ich numery seryjne.
Logo ChNP składa się z wystylizowanej litery »R«: w symbol graficzny wystylizowanej litery »R« koloru brązowego wrysowana jest wieża z blankami inspirowana zabytkową wieżą z gminy Roccaverano; oczko litery »R« ma kształt kręgu sera »Robiola di Roccaverano« / »Roccaverano«, a nóżkę litery tworzy fryz w kolorze zielonym i żółtawozielonym, który przypomina łąki i sinusoidalny kształt wzgórz regionu Langhe. Całość wpisana jest w obwódkę koloru ciemnozielonego, na której wielkimi literami w kolorze białym umieszczono napis »ROCCAVERANO«, a na dole pośrodku - uproszczony rysunek kwiatu w kolorze białym. Logo nadrukowane jest na białym tle".
grafika