WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Colline di Romagna"
Nr UE: PDO-IT-0211-AM02 - 16.2.2022 r.
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Organizzazione di Produttori Associazione Regionale Produttori tra Olivicoli dell'Emilia-Romagna [Organizacja producentów zrzeszająca plantatorów oliwek z regionu Emilia-Romania] - Società Cooperativa Agricola [spółka/spółdzielnia rolnicza z ograniczoną odpowiedzialnością] z siedzibą pod adresem Via XXIII Settembre 1845 No 112/a - 47921 Rimini (RN); Tel.: +39 0541/741762; E-mail: a.r.p.o@libero.itInternet: mailto:a.r.p.o@libero.it; E-mail certyfikowany: arporimini@legalmail.it
Organizacja producentów ARPO jest uprawniona do złożenia wniosku o zmianę specyfikacji produktu zgodnie z art. 13 dekretu Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej z dnia 14 października 2013 r.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne: Kontrole
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
Opis produktu
- Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu, które odnoszą się do właściwości organoleptycznych, w szczególności zapachu, smaku i kwasowości ogólnej.
Obowiązujący tekst:
"Aromat: umiarkowany lub czasami intensywny aromat owoców, któremu mogą towarzyszyć nuty trawy lub liści.
Smak: smak owocowy z lekką goryczą lub ostrością, ewentualnie towarzyszą mu nuty migdałów, karczochów lub pomidorów; liczba punktów w badaniu przeprowadzonym przez zespół degustatorów: ≥ 7;
maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego: nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;"
otrzymuje brzmienie:
"Aromat: umiarkowany lub czasami intensywny aromat owoców (mediana > od 3 do ≤ 7), któremu mogą towarzyszyć nuty trawy (lub liści) lub migdałów, karczochów lub pomidorów;
Smak (zapach i smak):owocowy smak oliwek, któremu mogą towarzyszyć nuty trawy lub migdałów, karczochów lub pomidorów z łagodnym/umiarkowanym gorzko-ostrym posmakiem (mediana > 1,5 <=6);
maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego: nie przekracza 0,4 g na 100 gramów oliwy.".
W odniesieniu do właściwości organoleptycznych specyfikację dostosowano do odpowiednich przepisów UE poprzez wprowadzenie median typowych deskryptorów metody przewidzianej w rozporządzeniu (WE) nr 796/2002. Usunięto starą metodę analizy sensorycznej, która nie jest już istotna, oraz liczbę punktów w badaniu przeprowadzonym przez zespół degustatorów, wynoszącą ≥ 7.
Maksymalną kwasowość ogólną, wyrażoną jako zawartość kwasu oleinowego, zmniejszono do maksymalnie 0,4 %. Takie zmniejszenie wartości ma na celu poprawę jakości.
Dowód pochodzenia
- Specyfikacja w obecnym brzmieniu nie zawiera punktu dotyczącego dowodu pochodzenia. W związku z tym dodaje się następujący punkt:
"Punkt 8 - Pochodzenie:
W celu zapewnienia pochodzenia produktu każdy etap procesu produkcji musi być monitorowany i obejmuje dokumentowanie produktów wchodzących i wychodzących dla każdego etapu. Proces ten - w ramach którego organ kontrolny prowadzi rejestr działek katastralnych, na których uprawia się oliwki, a także rejestr upoważnionych producentów rolnych, olejarni oraz akredytowanych rozlewni - w połączeniu z regularnym zgłaszaniem organowi kontrolnemu uprawianych ilości, gwarantuje identyfikowalność produktu.".
Metoda produkcji
- Zmiana dotyczy pkt 4 (Metody uprawy) specyfikacji produktu, w szczególności ustępu odnoszącego się do okresu zbiorów.
Obowiązujący tekst:
"Okres zbioru oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia »Colline di Romagna« trwa od 20 października do 15 grudnia każdego roku."
otrzymuje brzmienie:
"Okres zbioru oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia »Colline di Romagna« trwa od początku okresu dojrzewania do 15 grudnia każdego roku.".
Zmiana ta jest spowodowana występowaniem szczególnych warunków pogodowych, udokumentowanych danymi dotyczącymi pogody z dziennych analiz klimatu prowadzonych w latach 1961-2018, z których wynika, że w ostatnich latach nastąpił wyraźny wzrost temperatur na obszarze produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Colline di Romagna".
Wspomniane warunki klimatyczne mają wpływ na produkcję oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, ponieważ wpływają na czas dojrzewania oliwek. W związku z tym usunięto datę zbiorów i powiązano ją z czynnikami sezonowymi, a więc z początkiem dojrzewania oznaczającym idealną porę na rozpoczęcie zbiorów i zapewnienie optymalnej jakości oliwy z oliwek.
Związek
- Związek ze środowiskiem nie został uwzględniony w aktualnie obowiązującej wersji specyfikacji, lecz jedynie w opublikowanym streszczeniu. W specyfikacji produktu uwzględniono punkt zawierający tekst występujący w arkuszu streszczenia. Składa się z pkt 4.4 akapit pierwszy arkusza streszczenia oraz tekstu zawartego w pkt 4.6 opublikowanego streszczenia. Części te zawarto w pkt 5 jednolitego dokumentu.
W związku z powyższym tekst specyfikacji uzupełnia się w następujący sposób:
"Punkt 10
Związek
Od czasów kultury willanowiańskiej poprzez średniowiecze aż do początku XX w. w zapisach kościelnych i innych zapisach urzędowych można znaleźć liczne wzmianki zarówno o drzewach oliwnych porastających wzgórza Romanii, jak i o znaczeniu oliwy z oliwek dla lokalnej gospodarki wiejskiej.
Na początku XX w. oliwę tłoczono z lokalnie uprawianych oliwek w 22 gminach prowincji. Uprawie oliwek poświęcano szczególną uwagę, o czym świadczy publikacja broszury pt. »Ulivo e olio« w Rimini w 1901 r. Również w pierwszych latach XX w. w czasopiśmie »Rivista agraria romagnola« ukazywała się regularna rubryka z informacjami i poradami dotyczącymi uprawy oliwek. W połączeniu z odpowiednimi metodami uprawy mikroklimat przyczynia się do uzyskania wysokiej jakości oliwy o znakomitych właściwościach chemicznych i organoleptycznych.
Czynniki naturalne obejmują dwie cechy - glebę oraz przede wszystkim mikroklimat - które mają bezpośredni wpływ na właściwości chemiczne i organoleptyczne oliwy, ponieważ oliwki są zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, co zapewnia wysoką jakość produkowanej oliwy. Na terenie tym występują głównie gleby średnie z tendencją do gleb gliniastych. Charakteryzują się wysoką zawartością kredy i mają dobrą strukturę, co sprzyja wzrostowi oliwek. Mikroklimat, w którym większość opadów występuje wiosną i jesienią, oraz niskie średnie roczne temperatury, które ograniczają wzrost roślin do okresu od kwietnia do października, powodują stopniowe i późne dojrzewanie oliwek, a w konsekwencji produkcję oliwy z oliwek o wysokich właściwościach chemicznych i organoleptycznych. Czynnik ludzki najlepiej ilustruje przywiązanie do tradycyjnej uprawy oliwek okazywane przez miejscowych rolników oraz wprowadzone przez nich techniki służące zachowaniu tej praktyki na przedmiotowym obszarze.
Uprawa oliwek jest rozpowszechniona w całej prowincji Rimini, przede wszystkim na małych i średnich wzgórzach położonych, poza obszarem przybrzeżnym, w prowincji Forlì-Cesena. Na obszarach tych uprawa oliwek -wraz z uprawą winorośli - jest jedynym możliwym rodzajem rolnictwa, prowadzonym na stromych, niekorzystnie położonych i trudnych do uprawy terenach. W związku z tym jest ona głównym elementem krajobrazu wiejskiego.
Odmiana Correggiola jest najczęstszą odmianą drzew oliwnych na tym obszarze i nadaje ona oliwie jej typowe właściwości. Dodatkową zaletą tej odmiany jest jej odporność na zimno oraz stopniowe i późne dojrzewanie, co w połączeniu z cechami gleby i klimatu przyczynia się do produkcji typowej i wysoko cenionej oliwy".
Zmiana nie powoduje modyfikacji punktu Związek.
Inne: Kontrole
- Specyfikacja w obecnym brzmieniu nie zawiera punktu dotyczącego kontroli. W związku z tym dodany został odrębny punkt.
Nowo dodany tekst ma następujące brzmienie:
"Punkt 9
Kontrole:
Zgodność produktu ze specyfikacją monitoruje organ kontroli zgodnie z przepisami art. 36 i 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Organem tym jest Kiwa Cermet Italia, via Cadriano 23, 40057 Cadriano di Granarolo (BO) - Tel. +39 051 4593111;
Faks +39 051 763382; E-mail: info@kiwacermet.it".
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.397.20 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 07/10/2022 |
Data ogłoszenia: | 17/10/2022 |