Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 31/12)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Pla de Bages"

PDO-ES-A1557-AM05

Data przekazania informacji: 20 października 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zwiększenie limitów kwasowości lotnej w winach białych, różowych i czerwonych.

Opis

W akapicie odnoszącym się do kwasowości lotnej dla win kategorii 1 wprowadza się następujące zmiany:

"Wina w wieku poniżej jednego roku charakteryzują się rzeczywistą kwasowością lotną mniejszą niż 0,70 g/l, wyrażoną jako kwas octowy, w przypadku win białych i różowych oraz mniejszą niż 0,8 g/l w przypadku win czerwonych.

Wina leżakujące dłużej niż rok oraz wina produkowane w drewnianych beczkach w tym samym roku, zarówno w przypadku fermentacji, jak i leżakowania, mają rzeczywistą kwasowość lotną 0,9 g/l w przypadku win białych i różowych oraz 1,1 g/l w przypadku win czerwonych. "Innymi słowy, w przypadku win białych i różowych zwiększa się ją z 0,6 do 0,7 g/l w przypadku młodych win i do 0,9 g/l w przypadku win produkowanych z wykorzystaniem drewna. W przypadku win czerwonych, które znajdowały się w beczkach, zwiększa się górny limit z 1 do 1,1 g/l."

Pkt 2 lit. D) ppkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

Uzasadnienie

Powodem tej zmiany jest dodanie nowych, różniących się od tradycyjnych, systemów produkcji wina, w których stosuje się wyższe temperatury fermentacji, naturalnie wyselekcjonowane drożdże i nowe materiały do produkcji wina, co często prowadzi do produkcji win o wyższej kwasowości lotnej.

Jednocześnie na obszarze Pla de Bages rośnie liczba rodzimych odmian, które są bardziej wrażliwe podczas produkcji wina.

2. Usunięcie zasad dotyczących gęstości sadzenia

Opis

Skreśla się akapit "Maksymalna gęstość nasadzeń wynosi 4 500 winorośli/ha, a minimalna gęstość nasadzeń 2 500 winorośli/ha. Każda inna gęstość musi zostać zatwierdzona."

Pkt 3 ppkt 1 specyfikacji produktu oraz pkt 5 lit. a) jednolitego dokumentu zostają zmienione.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

Uzasadnienie

Działki winnic mają bardzo zróżnicowane położenia i konfiguracje ze względu na ukształtowanie terenu obszaru objętego nazwą pochodzenia Pla de Bages.

Winnice mogą znajdować się na stosunkowo dużych gruntach ornych, na których ułatwiona jest obsługa mechaniczna, tak że gęstość nasadzeń może przekroczyć maksymalną wartość 4 500 winorośli na hektar.

Z drugiej strony, małe działki wyznaczone pośrodku obszarów zalesionych, do których trudno jest uzyskać dostęp, sprawiają, że gęstość obsady jest niższa niż minimalna wartość 2 500 winorośli/ha określona obecnie w specyfikacji produktu.

Biorąc pod uwagę, że wszystkie z nich są winnicami uprawianymi na tym obszarze i reprezentują wina o nazwie pochodzenia Pla de Bages, uznaje się, że ograniczenie gęstości nasadzeń nie sprzyja odzwierciedleniu tej różnorodności winnic.

3. Wskazanie odmian nadających się do produkcji wina słodkiego naturalnego

Opis

W punkcie, w którym opisano rodzaj wina likierowego, wino słodkie naturalne jest wytwarzane z odmian winorośli Garna- cha, Macabeo, Malvasia aromatica/Malvasia de Sitges.

Pkt 2 lit. D) ppkt 3 specyfikacji produktu zostaje zatem zmieniony. Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

Uzasadnienie

Potrzeba uzupełnienia punktu określającego wino słodkie naturalne, ponieważ w specyfikacji jest on niekompletny, brakuje wykazu odmian winorośli, z których dozwolona jest produkcja takiego wina.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Pla de Bages

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Wina białe i różowe

KRÓTKI OPIS

Wyprodukowane z odmian, o których mowa w pkt 6. Wina białe mają blady kolor, świeże aromaty kwiatów i aromatycznych ziół. Jako obszar, na który znaczny wpływ ma bliskość Pirenejów, aromat białych win wyróżnia się świeżością każdej z opisanej odmian, a także wyraźną obecnością kwaskowatych owoców. Wina różowe są mocne, wyprodukowane z dojrzałych winogron, które zapewniają dobrą strukturę i łagodny posmak. Barwa jest zróżnicowana: waha się od jasnoróżowej w przypadku krótkich maceracji do intensywnych odcieni różu.

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu dla win różowych wyprodukowanych z winogron Sumoll i Ull de Lle- bre wynosi 11,5 % obj., a dla pozostałych 12,5 % obj.

- Wina leżakujące dłużej niż rok oraz wina produkowane w drewnianych beczkach w tym samym roku, zarówno w przypadku fermentacji, jak i leżakowania, mają rzeczywistą kwasowość lotną 0,9 g/l.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

11

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

11,67

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

180

2. Wino czerwone

KRÓTKI OPIS

Produkowane z zatwierdzonych odmian. Wina czerwone są winami o wysokiej intensywności barwnika. Kalendarz upraw i zimne warunki pogodowe sprzyjają powolnemu procesowi dojrzewania w okresie jesiennym. Ułatwia to akumulację koloru we wszystkich odmianach, chociaż należy zauważyć, że odmiany rodzime charakteryzują się mniejszym potencjałem kolorystycznym, a co za tym idzie wytwarzane z nich wina są jaśniejsze. Są winami o dobrej strukturze i mocnym smaku.

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu dla win różowych wyprodukowanych z winogron odmian sumoll, ull de Llebre, picapoll negro i garró/mandó wynosi 11,5 % obj.

- Wina leżakujące dłużej niż rok oraz wina produkowane w drewnianych beczkach w tym samym roku, zarówno w przypadku fermentacji, jak i leżakowania, mają rzeczywistą kwasowość lotną 1,1 g/l.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

12,5

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

13,3

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

3. Wino półmusujące

KRÓTKI OPIS

Parametry wina półmusującego odpowiadają parametrom wina białego i różowego i posiadają następujące cechy szczególne:

1. Ze względu na ograniczoną zawartość alkoholu są winami o wyższej kwasowości. Wpływa to na odczuwanie świeżości doskonale zbilansowanej z obecnością bąbelków dwutlenku węgla.

2. Są winami, których dobrą strukturę i łagodność smaku zawdzięcza się wyczuwalności obecnego w tych winach dwutlenku węgla.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

10,5

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

13,3

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

200

4. Gatunkowe wino musujące

KRÓTKI OPIS

Wygląd gatunkowych win musujących jest podobny do wyglądu ich różowych i białych odpowiedników opisanego powyżej.

Podstawowe aromaty wina bazowego opierają się na świeżych owocach, cytrusach i kwiatach. Dojrzewanie na drożdżach w butelce oferuje nuty suszonych owoców i chleba.

Są to wina, których smak jest zdecydowanie pełniejszy niż smak win, z których są produkowane. Posiadają one kremową konsystencję odpowiadającą proporcjonalnie miesiącom przechowywania, która współgra z dwutlenkiem węgla. Delikatne bąbelki i kwasowy profil tych win tworzą połączenie charaktertyzujące się świeżością i trwałością w ustach, co jest typowe dla win musujących produkowanych na zimnych obszarach.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

10,5

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

13,3

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

185

5. Wina likierowe

KRÓTKI OPIS

Mogą być produkowane z winogron przejrzałych lub winogron dotkniętych "szlachetną pleśnią".

W przypadku winogron przejrzałych, wino nabiera nut suszonych owoców, rodzynek, syropu cukrowego i wypieków. W przypadku winogron dotkniętych "szlachetną pleśnią", właściwości wina zostają uzupełnione o nuty skórki pomarańczowej i miodu.

Gdy wina słodkie są produkowane poprzez fermentację przerywaną, zazwyczaj ze względu na zimno i mikrofiltrację, wina zyskują właściwości odpowiadające winom młodym, ale o naturalnej zawartości cukru.

Produkuje się mistelle, wina typu "rancio" i wino słodkie naturalne.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

15

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

180

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyka uprawy

Praktyki związane z uprawą są praktykami tradycyjnymi, których celem jest uzyskanie win najwyższej jakości. Podczas wszystkich prac związanych z uprawą winorośli należy uwzględniać zarówno fizjologiczną równowagę rośliny, jak i konieczność ochrony środowiska, a także stosować wiedzę w zakresie agronomii, która jest konieczna, aby uzyskać winogrona w optymalnym stanie na potrzeby produkcji wina.

Prowadzenie winorośli odbywa się zgodnie z metodami powszechnie stosowanymi przy ich uprawie.

Przewóz zebranych winogron powinien odbywać się w jak najkrótszym czasie i przy użyciu środków gwarantujących utrzymanie jakości winogron.

2. Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zbiór należy przeprowadzać z najwyższą starannością, a do produkcji win ChNP przeznacza się wyłącznie winogrona zdrowe o stopniu dojrzałości wymaganym do produkcji win o minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu równej lub wyższej niż 9,5 % obj. dla win białych i 11 % obj. dla win czerwonych. W przypadku winogron przeznaczonych do produkcji win półmusujących lub gatunkowych win musujących minimalna naturalna zawartość alkoholu wynosi 9,5 %.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany białe

10 000 kg winogron z hektara

2. Odmiany białe

70 hektolitrów z hektara

3. Odmiany czerwone

9 000 kg winogron z hektara

4. Odmiany czerwone

63 hektolitry z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Gminy produkujące wina objęte ChNP "Pla de Bages":

Aguilar de Segarra

Artes

Avinyó

Balsareny

Calders

Callus

Cardona

Castellbell i el Vilar

Castellfollit del Boix

Castellgalf

Castellnou de Bages

El Pont de Vilomara i Rocafort

L'Estany

Fonollosa

Gaia

Manresa

Marganell

Moia

Monistrol de Calders

Monistrol de Montserrat

Mura

Navarcles

Navas

Rajadell

Sallent

Sant Feliu Sasserra

Sant Fruitós de Bages

Sant Joan de Vilatorrada

Sant Mateu de Bages

Sant Salvador de Guardiola

Sant Vicenę de Castellet

Santpedor

Santa Maria d'Oló

Suria

Talamanca

7. Główne odmiany winorośli do produkcji wina

PICAPOLL BLANCO

SUMOLL TINTO

TEMPRANILLO - ULL DE LLEBRE

8. Opis związku lub związków

8.1. Wino

Cechy agroklimatyczne powiatu wskazują na znacznie odmienną temperaturę i poziom opadów niż w powiatach sąsiadujących. Średnia wysokość nad poziomem morza oraz odległość od morza, a także bariera przybrzeżna są odpowiedzialne za profil kwasowy tych win.

Teren ten definiują duże zasoby leśne i ilość ziół rosnących na całym obszarze, co w znaczący sposób wpływa na wszystkie produkty winiarskie objęte ChNP "Pla de Bages". Aromaty podstawowe win są zaimpregnowane zapachem tych ziół. Należą do nich między innymi rozmaryn, lawenda czy tymianek.

8.2. Wino półmusujące

Wyjaśnienia zawarte w poprzedniej sekcji mają również zastosowanie w tym przypadku.

8.3. Gatunkowe wino musujące

Powiat Bages ma długą tradycję w produkcji win musujących. Mianowicie gmina Artes objęta jest ChNP "Cava", ponieważ już na początku XX wieku rozpoczęto tutaj produkcję i testowanie win tego rodzaju. Innymi słowy, gmina ta była pionierem produkcji win musujących. Odmiany macbeo, xarel^ lo i parellada stanowią podstawę ich produkcji. Posiadają cechy opisane już wcześniej w sekcji "wino".

8.4. Wino likierowe

Powiat Bages jest producentem win likierowych od niepamiętnych czasów: wino "Rancio", wino "Mistela" i wino słodkie naturalne od wielu lat pojawiają się w codziennej diecie regionu. Połączenie tradycyjnej metody produkcji i lokalnych odmian winorośli, na które wpływ ma wyżej wymieniony agroklimat, rzutuje na szczególne cechy organoleptyczne tych win.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Butelkowanie win objętych ChNP "Pla de Bages" musi odbywać się na obszarze określonym w rozporządzeniu. Jest to decyzja podjęta przez Radę Regulacyjną ("Consejo Regulador"), która uważa, że z uwagi na niewielki obszar objęty chronioną nazwą pochodzenia każda ewentualna ingerencja z zewnątrz może mieć negatywny wpływ na jakość win objętych ChNP, ponieważ jest ona poza kontrolą tej Rady i może prowadzić do zniekształcenia ustalonych standardów.

Link do specyfikacji produktu

http://incavi.gencat.cat/web/.content/005-normativa/plecs-condicions-do-catalanes/Arxius-plecs/Plec-de-condicions-DO-Pla-de-Bages-maig-2021.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.31.25

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 21/01/2022
Data ogłoszenia: 21/01/2022