Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Pla de Bages"
PDO-ES-A1557-AM05
Data przekazania informacji: 20 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zwiększenie limitów kwasowości lotnej w winach białych, różowych i czerwonych.
Opis
W akapicie odnoszącym się do kwasowości lotnej dla win kategorii 1 wprowadza się następujące zmiany:
"Wina w wieku poniżej jednego roku charakteryzują się rzeczywistą kwasowością lotną mniejszą niż 0,70 g/l, wyrażoną jako kwas octowy, w przypadku win białych i różowych oraz mniejszą niż 0,8 g/l w przypadku win czerwonych.
Wina leżakujące dłużej niż rok oraz wina produkowane w drewnianych beczkach w tym samym roku, zarówno w przypadku fermentacji, jak i leżakowania, mają rzeczywistą kwasowość lotną 0,9 g/l w przypadku win białych i różowych oraz 1,1 g/l w przypadku win czerwonych. "Innymi słowy, w przypadku win białych i różowych zwiększa się ją z 0,6 do 0,7 g/l w przypadku młodych win i do 0,9 g/l w przypadku win produkowanych z wykorzystaniem drewna. W przypadku win czerwonych, które znajdowały się w beczkach, zwiększa się górny limit z 1 do 1,1 g/l."
Pkt 2 lit. D) ppkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
Uzasadnienie
Powodem tej zmiany jest dodanie nowych, różniących się od tradycyjnych, systemów produkcji wina, w których stosuje się wyższe temperatury fermentacji, naturalnie wyselekcjonowane drożdże i nowe materiały do produkcji wina, co często prowadzi do produkcji win o wyższej kwasowości lotnej.
Jednocześnie na obszarze Pla de Bages rośnie liczba rodzimych odmian, które są bardziej wrażliwe podczas produkcji wina.
2. Usunięcie zasad dotyczących gęstości sadzenia
Opis
Skreśla się akapit "Maksymalna gęstość nasadzeń wynosi 4 500 winorośli/ha, a minimalna gęstość nasadzeń 2 500 winorośli/ha. Każda inna gęstość musi zostać zatwierdzona."
Pkt 3 ppkt 1 specyfikacji produktu oraz pkt 5 lit. a) jednolitego dokumentu zostają zmienione.
Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
Uzasadnienie
Działki winnic mają bardzo zróżnicowane położenia i konfiguracje ze względu na ukształtowanie terenu obszaru objętego nazwą pochodzenia Pla de Bages.
Winnice mogą znajdować się na stosunkowo dużych gruntach ornych, na których ułatwiona jest obsługa mechaniczna, tak że gęstość nasadzeń może przekroczyć maksymalną wartość 4 500 winorośli na hektar.
Z drugiej strony, małe działki wyznaczone pośrodku obszarów zalesionych, do których trudno jest uzyskać dostęp, sprawiają, że gęstość obsady jest niższa niż minimalna wartość 2 500 winorośli/ha określona obecnie w specyfikacji produktu.
Biorąc pod uwagę, że wszystkie z nich są winnicami uprawianymi na tym obszarze i reprezentują wina o nazwie pochodzenia Pla de Bages, uznaje się, że ograniczenie gęstości nasadzeń nie sprzyja odzwierciedleniu tej różnorodności winnic.
3. Wskazanie odmian nadających się do produkcji wina słodkiego naturalnego
Opis
W punkcie, w którym opisano rodzaj wina likierowego, wino słodkie naturalne jest wytwarzane z odmian winorośli Garna- cha, Macabeo, Malvasia aromatica/Malvasia de Sitges.
Pkt 2 lit. D) ppkt 3 specyfikacji produktu zostaje zatem zmieniony. Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
Uzasadnienie
Potrzeba uzupełnienia punktu określającego wino słodkie naturalne, ponieważ w specyfikacji jest on niekompletny, brakuje wykazu odmian winorośli, z których dozwolona jest produkcja takiego wina.