JEDNOLITY DOKUMENT
"Marmelada Branca de Odivelas"
Nr UE: PGI-PT-02609 - 19.5.2020
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Marmelada Branca de Odivelas"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Portugalia
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Marmelada Branca de Odivelas" to przetwór owocowy powstający w wyniku gotowania owoców pigwy z dodatkiem cukru, wody i soku z cytryny.
Owoce pigwy są koloru od żółtego po jasno żółty i mogą mieć zielonkawy odcień. Biały cukier wykorzystuje się w celu uzyskania niemalże białej marmolady z pigwy. Sok z cytryny dodaje się, aby zapobiec utlenianiu się miąższu pigwy po obraniu owocu.
Aby uzyskać 1 000 g gotowego produktu, należy użyć co najmniej 350 g miąższu lub przecieru z pigwy.
Syrop otrzymuje się w wyniku podgrzewania odpowiedniej ilości wody i cukru. Typowe proporcje to 1 kg cukru na 250 ml wody.
"Marmelada Branca de Odivelas" cechuje się następującymi właściwościami fizycznymi i organoleptycznymi:
Barwa: jednolita, prawie biała
Połysk: jednolity i intensywny
Konsystencja: wystarczająco stała, aby produkt można było kroić nożem
Aromat: pigwa
Smak: słodki
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji produktu "Marmelada Branca de Odivelas" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze, w gminie Odivelas w dystrykcie Lizbony:
dostawa i przechowywanie surowców; selekcja, mycie, obieranie, gotowanie i przygotowywanie miąższu; odważanie składników i przygotowywanie syropu cukrowego, mieszanie i gotowanie syropu cukrowego i przecieru z pigwy; napełnianie pojemników, stabilizacja produktu (odpoczywanie), krojenie w pożądany kształt i suszenie.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
-
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Niezależnie od formy, w której produkt jest sprzedawany, etykieta musi zawierać napis "Marmelada Branca de Odive- las" - IGP ["Marmelada Branca de Odivelas" - ChOG] i przedstawione poniżej logo produktu.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Gmina Odivelas w dystrykcie Lizbony.
5. Związek z obszarem geograficznym
Cechy charakterystyczne produktu "Marmelada Branca de Odivelas" wynikają wyłącznie z jego renomy i czynników ludzkich występujących na określonym obszarze geograficznym.
"Marmelada Branca de Odivelas" to świecka spuścizna sióstr cysterek z klasztoru św. Dionizego w Odivelas. Jest to jeden z wielu rodzajów wysokiej jakości "słodyczy klasztornych", które są wytwarzane w Odivelas od wielu pokoleń.
Przygotowywany w gminie Odivelas produkt "Marmelada Branca de Odivelas" posiada szczególne cechy charakterystyczne, które można przypisać tradycyjnym metodom wykorzystywanym w klasztorze, konsekwentnie i wiernie przestrzeganym w Odivelas i przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Swoistość tego przetworu owocowego wynika z: wieloletniej wiedzy fachowej producentów z Odivelas, zgodnej z historyczną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a zatem utrwaloną z biegiem czasu; różnych form wprowadzania do obrotu, które zawsze odnoszą się do Odivelas; istnienia form i narzędzi do wycinania, które mają ponad sto lat i nadal służą jako wzór dla niektórych stosowanych obecnie kształtów; faktu, że produkt ten jest od zawsze wytwarzany w Odivelas oraz czynników historycznych łączących go z Odivelas, potwierdzających jego renomę.
Szczególne cechy produktu "Marmelada Branca de Odivelas" wynikają z lokalnej wiedzy fachowej wykorzystywanej w tradycyjnym procesie produkcji: od rygorystycznej selekcji owoców po określanie dokładnego momentu, w którym wlana do wody niewielka ilość syropu utworzy twardą kulkę, co lokalni producenci są w stanie ocenić na podstawie doświadczenia - wszystko to pokazuje, jak ważny jest czynnik ludzki.
Fakt, że w przeciwieństwie do innych marmolad z pigwy produkt ten jest prawie biały, uczynił go sławnym, a opisy i odniesienia do niego odnaleźć można w sięgających zamierzchłych czasów książkach i manuskryptach, np. O Livro de Receitas da Ultima Freira de Odivelas (książka kucharska ostatniej siostry z klasztoru). Historycy zgadzają się, że przepis został prawidłowo zapisany, a dokument ten potwierdza autentyczność produktu, przy czym istotne jest, że jest to przepis na Marmelada Branca (białą marmoladę z pigwy).
Obecnie renomę produktu potwierdza m.in. fakt, że pojawił się on w finale konkursu 7 Maravilhas Doces de Portugal w 2019 r., otrzymane nagrody m.in. w konkursach tradycyjnych portugalskich słodyczy z owoców oraz nawiązania w mediach.
Przykładowo, 5 czerwca 2015 r. czasopismo SOL opublikowało artykuł na temat Confraria da Marmelada Branca de Odivelas [stowarzyszenia Marmelada Branca de Odivelas] podkreślający autentyczność i unikalność produktu.
W Doces Conventuais e Licores da Tradição Portuguesa (1981), Maria de Lourdes Modesto w taki sposób pisze o "Marme- lada Branca de Odivelas": "Najlepszą ze wszystkich marmolad z pigwy pozostaje ta wytwarzana w Odivelas. Tylko niemalże biała marmolada z pigwy zasługuje na to pełne czci miano - i jest prawdziwym przysmakiem."
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://www.dgadr.gov.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_marmelada_branca_odivelas.pdf
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.219.20 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 30/05/2022 |
| Data ogłoszenia: | 03/06/2022 |