INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"BOLGHERI"
PDO-IT-A1348-AM02
Data przekazania informacji: 8 lutego 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. "Bolgheri" Bianco - Wskazanie odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino
OPIS
Mieszanka odmian w przypadku rodzaju "Bolgheri" Bianco [wino białe]:
Vermentino: 0-70 %;
Sauvignon: 0-40 %;
Trebbiano Toscano: 0-40 %.
W winnicach można wykorzystywać również inne białe odmiany winorośli odpowiednie do uprawy w regionie Toskanii, samodzielnie albo w połączeniu, przy czym ich udział nie może przekraczać 30 %.
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
Kontrolowana nazwa pochodzenia "Bolgheri" Bianco jest zastrzeżona dla wina otrzymywanego z winogron pochodzących z winnic, w których w ramach każdego gospodarstwa uprawiane są następujące odmiany:
Vermentino: 0-100 %;
Sauvignon: 0-100 %;
Viognier: 0-100 %.
W winnicach można wykorzystywać również inne białe odmiany winorośli odpowiednie do uprawy w regionie Toskanii, samodzielnie albo w połączeniu, przy czym ich udział nie może przekraczać 40 %.
UZASADNIENIE:
Połączenie odmian zostało zaktualizowane, aby odzwierciedlić obecną i rzeczywistą sytuację oraz umożliwić powstanie takiego rodzaju jak "Bolgheri" Bianco.
W szczególności w Bolgheri od lat nie sadzi się odmiany Trebbiano, a Sauvignon Blanc i Viognier stały się dwoma głównymi odmianami białych winogron po Vermentino. W związku z tym po przeprowadzeniu prób, które przyniosły doskonałe wyniki jakościowe, do połączenia odmian winorośli przeznaczonych do produkcji rodzaju "Bianco" dodano dwie wspomniane odmiany winorośli, Sauvignon Blanc i Viognier.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 7 - Odmiany winorośli.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 2 - Połączenie odmian - ppkt 1.
2. Dodatkowe odmiany winorośli
OPIS:
Uchyla się następujący akapit i odpowiadający mu wykaz dodatkowych odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Bolgheri".
"W załączniku 1 wymieniono dodatkowe odmiany, które mogą być wykorzystywane do produkcji wyżej wymienionych win, wpisane do krajowego rejestru odmian winorośli do produkcji wina, zatwierdzonego na mocy dekretu ministerialnego z 7 maja 2004 r. (opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 242 z 14 października 2004 r.) z późniejszymi zmianami".
UZASADNIENIE:
Ponieważ dodatkowe odmiany winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Bolgheri", to odmiany wymienione jako nadające się do uprawy w regionie Toskanii, wykaz tych drugorzędnych odmian został usunięty ze specyfikacji produktu.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Zmiana nie dotyczy żadnych sekcji.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 2 - Połączenie odmian - ppkt 5.
3. Maksymalna wydajność wina z przetwarzanych winogron
OPIS:
Poniższy akapit odnosi się do odsetka winogron przetworzonych na wino:
"Maksymalna wydajność gotowego wina z winogron nie może przekraczać 65 % w przypadku »Bolgheri« Bianco, Ver- mentino i Sauvignon. Jeżeli przekracza ona ten limit, ale nie przekracza 70 %, nadwyżki nie można objąć kontrolowaną nazwą pochodzenia. Powyżej 70 % traci się prawo do stosowania kontrolowanej nazwy pochodzenia w odniesieniu do całego zbioru".
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
"Maksymalna wydajność gotowego wina z winogron nie może przekraczać 70 % w przypadku »Bolgheri« Bianco, Ver- mentino i Sauvignon. Jeżeli przekracza ona ten limit, ale nie przekracza 75 %, nadwyżki nie można objąć kontrolowaną nazwą pochodzenia. Powyżej 75 % traci się prawo do stosowania kontrolowanej nazwy pochodzenia w odniesieniu do całej partii".
UZASADNIENIE:
Zwiększenie wydajności z 65 % do 70 % w przypadku białych rodzajów potwierdza fakt, że winogrona te są niezwykle wydajne, w szczególności Vermentino, co potwierdzają liczne badania i analizy, z których wynika również, że większa wydajność nie ma wpływu na jakość produktu. Wydajność przetwarzania wynosząca 70 % jest taka sama jak wydajność określona dla innych głównych nazw, w przypadku których stosuje się te same odmiany winorośli co przy produkcji win objętych ChNP "Bolgheri".
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 5 - podsekcja 5.2. - Maksymalna wydajność.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 5 - Normy produkcji wina - ppkt 5 (ostatni akapit).
4. Właściwości organoleptyczne
OPIS:
Opis właściwości organoleptycznych, w szczególności barwy, następujących rodzajów produktu w momencie dopuszczenia do konsumpcji:
"»Bolgheri« Bianco [wino białe]:
Barwa: słomkowożółta;
Bolgheri Vermentino:
Barwa: słomkowożółta;
Bolgheri Sauvignon:
Barwa: słomkowożółta".
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
"»Bolgheri« Bianco [wino białe]:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności;
Bolgheri Vermentino:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności;
Bolgheri Sauvignon:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności".
UZASADNIENIE:
Przez lata powszechną praktyką wytwarzania win było przechowywanie ich przez bardzo krótki czas w stalowych pojemnikach, tak aby wina były gotowe w ciągu roku następującego po zbiorach. W ostatnim czasie, zwłaszcza w przypadku "Bolgheri" Bianco i innych rodzajów z oznaczeniem białej odmiany winorośli, coraz popularniejsze stają się takie praktyki jak maceracja ze skórkami i dojrzewanie w drewnianych pojemnikach, w tym przez dłuższy czas. Spowodowało to nie tylko większą koncentrację barwy, ale także uzyskanie głębszych odcieni żółci. W związku z tym, a także ze względu na coraz częstsze stosowanie innych odmian w mieszankach, głównie Viognier, ograniczenie gamy barw tylko do słomkowożółtej wydawało się niewłaściwe; byłoby to niezwykle restrykcyjne w obecnych okolicznościach.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 4 - Opis win.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 6 - Właściwości wina przeznaczonego do konsumpcji
5. Większa jednostka geograficzna, na której znajduje się obszar chronionej nazwy pochodzenia - Etykietowanie
OPIS:
Obowiązek umieszczania na etykiecie nazwy większej jednostki geograficznej "Toscana" [Toskania] oprócz chronionej nazwy pochodzenia "Bolgheri" został dodany za pomocą następującego sformułowania:
"Etykiety na butelkach lub innych pojemnikach, w które pakowane są wina »Bolgheri«, muszą zawierać nazwę geograficzną »Toscana« [Toskania] zgodnie z poniższym opisem:
a) słowo »Toscana« musi być zapisane czcionką nie większą niż połowa czcionki stosowanej w przypadku nazwy »Bolgheri«;
b) słowo »Toscana«:
- musi znajdować się w tym samym polu widzenia co obowiązkowe informacje, bezpośrednio pod nazwą »Bolg- heri«, szczególnym określeniem tradycyjnym denominazione di origine controllata [kontrolowana nazwa pochodzenia] i odpowiednim terminem określającym rodzaj (Superiore/Rosso/Vermentino/Bianco/Sauvignon);
- jeżeli pojawia się dodatkowo - opcjonalnie - poza polem widzenia, o którym mowa powyżej, musi być jednak powiązane z nazwą »Bolgheri« i umieszczone poniżej nazwy »Bolgheri« i wszelkich innych określeń (szczególnego określenia tradycyjnego »kontrolowana nazwa pochodzenia« i określeń wskazujących rodzaj).
Przedsiębiorstwa, które w dniu wejścia w życie krajowej decyzji zmieniającej nadal posiadają zapasy etykiet, na których nie umieszczono określenia »Toscana«, mogą jednak stosować te etykiety do pakowania partii wina uzyskanych ze zbiorów z 2021 r. i zbiorów wcześniejszych".
UZASADNIENIE:
Zastosowano możliwość przewidzianą w art. 55 rozporządzenia (UE) 2019/33. Dodanie tej informacji umożliwia udostępnienie konsumentowi końcowemu dokładnych informacji o pochodzeniu geograficznym win. Postanowiono wprowadzić obowiązek stosowania nazwy geograficznej "Toscana", aby zapewnić spójne etykietowanie produktów.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 9 - Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi).
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 7 - Etykietowanie, nazewnictwo i prezentacja - ppkt 5.
6. Jednostka certyfikująca
OPIS:
Jednostka certyfikująca zmieniła się i obecnie jest nią:Jednostka certyfikująca zmieniła się i obecnie jest nią:
Nazwa i adres:
VALORITALIA s.r.l
Via Venti Settembre 98/G
00185 Rome (RM)
ITALY
Operational office for the control activities in question:
Via Salita del Presidio 2
58054 Scansano (GR)
ITALY
UZASADNIENIE:
Decyzja ta została podjęta przez stowarzyszenie producentów win objętych ChNP "Bolgheri" i została przyjęta zgodnie z prawem unijnym i krajowym.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Zmiana nie dotyczy żadnych sekcji.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 10 - Odniesienia do jednostki certyfikującej.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.183.19 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 05/05/2022 |
Data ogłoszenia: | 05/05/2022 |