WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"PIMIENTO DE GERNIKA"/"GERNIKAKO PIPERRA"
Nr UE: PGI-ES-0673-AM01- 22 lutego 2016
ChNP () ChOG (X)
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Nazwa: Comité Profesional "Gernikako Piperra o Pimiento de Gernika" [komitet zawodowy ds. "Gernikako Piperra"/ "Pimiento de Gernika"]
Adres: Torre Muntsaratz. Bo Muntsaratz, 17-A. 48220. Abadiño (Vizcaya).
Tel. +32 946030330; Faks +34 946063953
Skład: Producenci/przetwórcy (X) inni ()
2. Państwo członkowskie lub Państwo Trzecie
Hiszpania
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Q Opis produktu
Q Obszar geograficzny
Q Dowód pochodzenia
Q Metoda produkcji
Q Związek
Etykietowanie
Inne [określić]
4. Rodzaj zmian
Q Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
Wyczerpujący opis i konkretne powody każdej zmiany:
Proponowane zmiany wynikają z potrzeby dostosowania specyfikacji produktu do obecnych warunków i zapewnienia przetrwania upraw przy jednoczesnym zachowaniu jakości i właściwości produktu końcowego, bez osłabiania związku między produktem a środowiskiem.
OPIS PRODUKTU
W akapicie dotyczącym właściwości produktu w ramach opisu produktu (sekcja B) proponuje się skreślić maksymalną różnicę długości wynoszącą 2 cm tolerowaną w każdym opakowaniu, ponieważ sam fakt, że dla "Pimiento de Gernika" określono cechy związane z długością (6-9 cm), zapewnia już jednorodność wymaganą zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011. Ponadto, ponieważ są to papryki niedojrzałe, a zatem "małe" pod względem średnicy i długości, ich opakowanie handlowe nie podlega przepisowi normy handlowej dla papryki słodkiej, który wymaga, aby papryka słodka typu wydłużonego była dostatecznie jednorodna pod względem długości.
Maksymalna różnica w długości wynosząca 2 cm tolerowana dla każdego opakowania nie jest przecież cechą samej papryki, lecz wymogiem wprowadzenia do obrotu.
Zmiana ta dotyczy pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
W związku z tym tekst:
"Długość wynosi 6-9 cm. W każdym opakowaniu maksymalna tolerowana różnica długości wynosi 2 cm" otrzymuje brzmienie:
"Długość wynosi 6-9 cm".
OBSZAR GEOGRAFICZNY
Proponuje się zmianę tej sekcji poprzez usunięcie obszaru pakowania, ponieważ samo pakowanie nie jest etapem produkcji produktu, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich pozostałych wymogów produkcyjnych, które mają wpływ na jakość produktu.
Zostało to określone w pkt 3.5 jednolitego dokumentu, z którego usunięto następujące zdania: "Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa:", "Obszar przygotowania i pakowania jest taki sam jak obszar produkcji", "Wymóg przygotowywania i pakowania papryk na obszarze produkcji ma na celu ochronę renomy oznaczenia, a także zagwarantowanie autentyczności produktu i utrzymanie jego jakości i właściwości".
DOWÓD POCHODZENIA
Proponuje się zmianę akapitu czwartego, biorąc pod uwagę, że jednym z czynników gwarantujących pochodzenie produktu są nasiona, a autentyczność nasion jest zapewniona, ponieważ mogą je nabywać wyłącznie producenci zarejestrowani w ramach ChOG. Oznacza to, że to nie badania genetyczne (DNA) lub fizykochemiczne, ale identyfikowalność nasion gwarantuje pochodzenie i autentyczność produktów z chronionym oznaczeniem geograficznym.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
W związku z tym tekst:
"System kontroli i certyfikacji jest podstawowym czynnikiem gwarantującym pochodzenie, jakość i identyfikowalność produktu. Obejmuje on następujące procesy:
Zarejestrowani producenci są zaopatrywani w nasiona za pośrednictwem stowarzyszeń plantatorów. Zarejestrowane gospodarstwa rolne mogą uprawiać wyłącznie odmiany dopuszczone dla tego rodzaju papryki. W celu zagwarantowania pochodzenia i autentyczności produktu jest on poddawany badaniom genetycznym (DNA) i fizykochemicznym przez organ kontrolny"
otrzymuje brzmienie:
"System kontroli i certyfikacji nasion jest podstawowym czynnikiem gwarantującym pochodzenie, jakość i identyfikowalność produktu. Obejmuje on następujące procesy:
Zarejestrowani producenci są zaopatrywani w kwalifikowany materiał siewny. Zarejestrowane gospodarstwa rolne mogą uprawiać wyłącznie odmiany dopuszczone dla tego rodzaju papryki. Jednostka kontrolna wymaga świadectwa zakupu potwierdzającego pochodzenie i autentyczność kwalifikowanego materiału siewnego".
W sekcji E dotyczącej metody produkcji akapit pierwszy, odnoszący się do autentyczności kwalifikowanego materiału siewnego i mający brzmienie:
"Stowarzyszenia plantatorów wybierają własne nasiona z czystych gatunkowo linii i dostarczają je do gospodarstw rolnych zarejestrowanych w ramach oznaczenia geograficznego i znajdujących się na obszarze chronionym. Aby zagwarantować pochodzenie i autentyczność produktu, nadzór nad tym odbywa się nie tylko za pośrednictwem stowarzyszeń plantatorów i samokontroli zarejestrowanych plantatorów, ale także organ kontrolny opracowuje roczny plan kontroli"
otrzymuje brzmienie:
"Gospodarstwa rolne zarejestrowane w ramach oznaczenia geograficznego i znajdujące się na obszarze chronionym gwarantują pochodzenie i autentyczność produktu przez identyfikowalność kwalifikowanego materiału siewnego i samokontrolę przeprowadzaną przez zarejestrowanych plantatorów. Ponadto organ kontrolny opracowuje roczny plan kontroli".
METODA PRODUKCJI
Proponowana zmiana w tej sekcji wynika z potrzeby dostosowania specyfikacji produktu do obecnych warunków i postępu technologicznego. Proponuje się zatem umożliwienie drugiego cyklu sadzenia, określenie maksymalnej gęstości nasadzeń, zmianę częstotliwości zbiorów oraz dopuszczenie pakowania maszynowego i możliwości uprawy w substracie.
Proponuje się zastąpienie trzeciego, piątego, trzynastego i dziewiętnastego akapitu tej sekcji w specyfikacji produktu w następujący sposób:
1. Sekcja E akapit trzeci specyfikacji produktu
Wprowadzono możliwość drugiego cyklu sadzenia, ponieważ fakt, że plantatorzy zawsze pracują z młodymi roślinami, pozwala na utrzymanie jakości produktu przez cały okres wprowadzania do obrotu. Takie rozłożenie uprawy w czasie jest zgodne z tradycyjnymi praktykami uprawy na tym obszarze.
Jeżeli chodzi o gęstość nasadzeń, tylko górna granica jest przydatna do zapewnienia jakości produktu. Mniejsza gęstość nie powoduje utraty jakości.
Zmiana ta dotyczy pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Zatem tekst:
"Sadzenie na wolnym powietrzu odbywa się między kwietniem a majem, natomiast sadzenie pod osłoną lub w tunelach foliowych ma miejsce wcześniej, w lutym, marcu i kwietniu. W pierwszym przypadku paprykę zbiera się począwszy od czerwca, a w drugim od połowy kwietnia. Paprykę zbiera się głównie między kwietniem a listopadem. Gęstość wynosi od 3 do 4 roślin na metr kwadratowy"
otrzymuje brzmienie:
"Sadzenie na wolnym powietrzu odbywa się między kwietniem a majem, a sadzenie w szklarniach lub tunelach foliowych ma miejsce wcześniej: w lutym, marcu i kwietniu; drugi cykl sadzenia dozwolony jest od czerwca. W pierwszym przypadku paprykę zbiera się począwszy od czerwca, a w drugim od połowy kwietnia. Większą część upraw zbiera się między kwietniem a listopadem. Gęstość wynosi do 4 roślin na metr kwadratowy".
2. Zmieniono akapit piąty, aby uwzględnić możliwość uprawy w substracie, ponieważ papryka nie zawsze musi być uprawiana w glebie.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 jednolitego dokumentu.
Obszary produkcji nadające się do uprawy "Pimiento de Gernika" są bardzo ograniczone ze względu na warunki terenowe, rozwój obszarów miejskich i presję infrastrukturalną oraz typowy układ małych baskijskich gospodarstw rolnych. W rezultacie zmianowanie upraw nie ma miejsca zbyt często, a czasami obejmuje gatunki pokrewne (pomidor/ pieprz), co prowadzi do rozwoju w glebie mikroorganizmów chorobotwórczych, które są tak agresywne, że mogą zniszczyć uprawę. Te znaczące problemy związane ze zdrowiem roślin zagrażają przetrwaniu "Pimiento de Gernika", uprawy stanowiącej bardzo ważny element baskijskiego rolnictwa atlantyckiego.
Główne choroby roślin, które dotykają "Pimiento de Gernika", są związane z glebą, to znaczy, że gleba (materiał organiczny w procesie rozkładu związanego z glebą) jest ich głównym inokulum. W atlantyckich strefach klimatycznych wspólnoty autonomicznej Kraju Basków te choroby glebowe są wywoływane głównie przez wirusy (Potyvirus lub Tobamovirus) lub grzyby. Grzyby z rodzaju Fusarium spp. i Phytophthora ssp. stanowią potencjalne źródło zakażenia dla "Pimiento de Gernika". Według badania gleby przeprowadzonego w 2014 r. grzyby te występują w 70 % gleby wykorzystywanej do uprawy "Pimiento de Gernika". Zostało to potwierdzone w badaniu z 2015 r. dotyczącym odporności na Tobamovirus w chili i papryce ("Resistencia al Tobamovirus en guindilla y pimiento") przeprowadzonym przez Santiago Larregla.
W badaniu z 2011 r. przeprowadzonym przez Mireię Nunez-Zofio, Santiago Larregla i Carlosa Garbisu dotyczącym zastosowania dodatków organicznych, a następnie ściółkowania gleby włókniną ogrodniczą w celu ograniczenia występowania Phytophthora capsici w uprawach papryki w klimacie umiarkowanym, Crop Protection 30: 1563-1572, stwierdzono, że biologiczne oczyszczanie jest jedynym sposobem dezaktywacji w glebie inokulum, które generuje choroby grzybicze (oospory Phytophthora capsici). Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne atlantyckiej strefy Kraju Basków, metoda ta jest skuteczna tylko wtedy, gdy stosuje się ją w okresie wiosennoletnim, który zbiega się z sezonem wegetacyjnym "Pimiento de Gernika".
Mając na uwadze poszanowanie środowiska naturalnego i jego różnorodności biologicznej, rolnicy uprawiający "Pimiento de Gernika" - produkujący tę paprykę zgodnie ze ścisłymi zasadami integrowanej produkcji ograniczającymi stosowanie pestycydów - zdecydowali się na stosowanie do tej uprawy substratów jako alternatywy dla gleby.
Jak wykazały poniższe badania, substrat umożliwia rozwój systemu korzeniowego rośliny i działa jako obojętne podłoże dla rośliny, nie zakłócając pobierania przez nią składników odżywczych. Substraty odpowiednie do uprawy "Pimiento de Gernika" są substratami obojętnymi, choć można zastosować niewielki procent materii organicznej w celu zagęszczenia gleby. Żaden z tych dwóch składników nie dostarcza makro- ani mikroskładników odżywczych, które mogłyby być przyswojone przez roślinę. Substrat charakteryzuje się przede wszystkim niską gęstością, co umożliwia przepuszczanie powietrza i wody przez jego strukturę.
Mowa o następujących badaniach:
- Arriaga, H., Nunez-Zofio, M., Larregla, S., Merino, P. 2011: Gaseous emissions from soil biodisinfestation by animal manure on a greenhouse pepper crop [Emisje gazowe z biologicznego oczyszczania gleby za pomocą obornika zwierzęcego w uprawie papryki szklarniowej]. Crop Protection 30: 412-419.
- Macia, H., Etxeandia A., Domingo M., Amenabar R. 1997: Effect of different N/K ratios in nutrient solutions on pepper of Gernika [Wpływ różnych proporcji N/K w substancjach biogennych na paprykę z Gerniki]. Acta Horti- culturae 40: 475-478.
- Larregla, S. 2003: Etiologia y epidemiologia de la "Tristeza" del pimiento en Bizkaia [Etiologia i epidemiologia "smutku" papryki w prowincji Vizcaya]. Badanie w toku. Praca doktorska. Uniwersytet Kraju Basków. Leioa.
- Larregla, S., Guerrero, M.M., Mendarte S., Lacasa, A. 2015: Biodisinfestation with Organic Amendments for Soil Fatigue and Soil-Borne Pathogens Control in Protected Pepper Crops [Oczyszczanie biologiczne z użyciem dodatków organicznych do zwalczania zmęczenia gleby i przeżywających w glebie patogenów w chronionych uprawach papryki]. W: Organic Amendments and Soil Suppressiveness in Plant Disease Management, s. 437-456.
- Nunez-Zofio, M., Garbisu, C., Larregla, S. 2010: Application of Organic Amendments Followed by Plastic Mulching for the Control of Phytophthora Root Rot of Pepper in Northern Spain [Stosowanie dodatków organicznych, a następnie ściółkowanie włókniną ogrodniczą w celu zwalczania zgnilizny Phytophthora korzenia papryki w północnej Hiszpanii]. Acta Horticulturae 883: 353-360.
- Nunez-Zofio, M., Larregla, S., Garbisu, C. 2012: Repeated biodisinfection controls the incidence of Phytophthora root and crown rot of pepper while improving soil quality [Wielokrotne oczyszczanie biologiczne ogranicza występowanie zgnilizny Phytophthora korzenia i czubka papryki, poprawiając jednocześnie jakość gleby]. Spanish Journal of Agricultural Research 10: 794-805.
- http://www.euskobaratza.eus/wp-content/uploads/2015/12/ResistenciaTobamovirus_Jorn_Dic15.pdf
Przytoczone badania wskazują, że nie ma różnic między produktami otrzymanymi przy zastosowaniu metody uprawy w glebie lub w substracie.
W związku z tym uwzględnia się możliwość uprawy w substracie, ponieważ substrat umożliwia zakorzenienie systemu korzeniowego rośliny, działając jako obojętne podłoże dla rośliny, nie zakłócając przy tym dostarczania jej składników odżywczych. Oznacza to, że właściwości "Pimiento de Gernika" nie ulegają zmianie.
Tekst:
"Nawożenie prowadzi się tak, by zachować równowagę i poziom składników odżywczych w glebie i w roślinach, przy uwzględnieniu składników pobranych przez uprawę, stanu odżywienia roślin, poziomu żyzności gleby i składników dostarczanych innymi drogami (poprzez wodę, materię organiczną itd.)"
otrzymuje brzmienie:
"»Pimiento de Gernika« może być uprawiana zarówno w glebie, jak i w substracie. Nawożenie prowadzi się tak, by zachować równowagę i poziom składników odżywczych w glebie i w substracie.
Zarówno gleba, jak i substrat muszą być zawsze zgodne z odpowiednimi przepisami dotyczącymi integrowanej produkcji.
Stosowany w uprawie substrat charakteryzuje się niską gęstością (30-150 kg/m3), co umożliwia przepuszczanie powietrza i wody przez jego strukturę i działa jako obojętne podłoże dla rośliny, nie zakłócając przy tym dostarczania jej składników odżywczych".
3. Akapit 13:
Słowo "codziennie" zastępuje się słowem "często", ponieważ pierwsze z nich można interpretować jako oznaczające, że zbiory muszą odbywać się codziennie. Zbiory muszą odbywać się tak często, jak wymaga tego rozwój uprawy; częstotliwość zmienia się w trakcie cyklu produkcyjnego.
Ponadto w produkcji mogą występować znaczne szczyty. Ponieważ zbiorów dokonuje się ręcznie, mogą one czasami trwać dłużej z powodu niedoboru siły roboczej, gdyż gospodarstwa rolne są w przeważającej mierze przedsiębiorstwami rodzinnymi.
Zmiana ta dotyczy pkt 3.5 jednolitego dokumentu.
Zatem tekst:
"W związku z tym, że zbiór owoców ma miejsce po osiągnięciu przez nie optymalnej dojrzałości, odbywa się on codziennie, a zatem pakowanie ma miejsce tego samego dnia. Jednak w wyjątkowych sytuacjach i w szczytowych okresach produkcji pakowanie może odbywać się następnego dnia"
otrzymuje brzmienie:
"W związku z tym, że zbiór owoców ma miejsce po osiągnięciu przez nie optymalnej dojrzałości, odbywa się on często, a zatem pakowanie ma miejsce tego samego dnia. Jednak w wyjątkowych sytuacjach i w szczytowych okresach produkcji pakowanie może odbywać się w ciągu kilku następnych dni".
4. Akapit 14 i 16:
Wymóg, aby pakowanie odbywało się na obszarze produkcji, ma zostać usunięty, ponieważ pakowanie nie jest samo w sobie etapem produkcji ani nie wpływa na zapewnienie jakości i autentyczności produktu. Pozostałe wymogi dotyczące pakowania, które mogą mieć wpływ na jakość końcową produktu, zostają utrzymane.
Zmiana ta dotyczy pkt 3.5 jednolitego dokumentu.
Przytoczone poniżej akapity czternaście i szesnaście, które odnoszą się do wymogu, aby pakowanie odbywało się na obszarze produkcji, zostały usunięte.
Akapit 14: "Wymóg przygotowywania i pakowania papryk na obszarze produkcji ma na celu ochronę renomy oznaczenia, a także zagwarantowanie autentyczności produktu i utrzymanie jego jakości i właściwości".
Akapit 16: "Ponadto pakowanie poza obszarem produkcji komplikuje zadania kontrolne, co może mieć negatywny wpływ na zapewnienie jakości i autentyczności produktu".
5. Akapit 19:
Zbieranie musi odbywać się ręcznie, ponieważ niektóre aspekty jakości, takie jak zapewnienie, aby skórka nie była zbyt gruba, można ocenić tylko ręcznie. Dozwolone jest jednak pakowanie maszynowe, ponieważ postęp technologiczny umożliwił ostrożne obchodzenie się z produktem przy jednoczesnym przyspieszeniu procesu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Tekst:
"Pakowanie odbywa się ręcznie i zawsze z dużą starannością, tak aby zachować właściwości fizyczne produktu"
otrzymuje brzmienie:
"Zbieranie odbywa się ręcznie i zarówno sortowanie, jak i pakowanie należy zawsze przeprowadzać z dużą starannością, tak aby zachować właściwości fizyczne produktu".
ZWIĄZEK Z OKOLICZNYM OBSZAREM
Ten akapit musiał zostać dostosowany, aby usunąć odniesienia do uprawy w glebie i pod osłoną, które nie mają wpływu na związek, ponieważ opiera się on na renomie produktu.
Pkt 5 jednolitego dokumentu dotyczący związku musiał zostać zmieniony w celu usunięcia słów "w glebie" z pkt 5.1 akapit trzeci wiersz pierwszy, z pkt 5.1 akapit czwarty część druga oraz pkt 5.3 akapit dziesiąty, z tych samych powodów, które podano przy zmianie sekcji F specyfikacji produktu, a mianowicie w celu dodania uprawy w substracie w sekcji "Metoda produkcji" oraz ponieważ gleba i substrat nie są czynnikami, które potwierdzają związek, gdyż w przypadku "Pimiento de Gernika"/"Gernikako Piperra" wynika on z renomy produktu.
Drugi element uzasadniający związek ("tradycyjne praktyki") zachowano, ponieważ tradycyjna wiedza jest niezależna od stosowania substratu.
"Pimiento de Gernika"/"Gernikako Piperra" jest bardzo popularna wśród konsumentów w Kraju Basków, ponieważ jest to roślina uprawiana w tym regionie od wieków, a jej nasiona i techniki uprawy przekazuje się z pokolenia na pokolenie, co czyni je częścią historii prowincji Vizcaya. Ponadto ten system uprawy i przechowywania nasion przekazywany z pokolenia na pokolenie doprowadził do naturalnego dostosowania się "Pimiento de Gernika" do środowiska, w którym występuje, oraz do powstania odmian o wyjątkowych cechach genetycznych (Iker i Derio). Wpływ tego produktu na gastronomię Kraju Basków jest tak duży, że istnieje cech "Cofradía del Gernikako Piperra", który przyczynia się do rozpowszechniania renomy tego produktu w środowisku wiejskim i miejskim.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.122.38 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 09/03/2022 |
Data ogłoszenia: | 17/03/2022 |