(2019/C 3/06)(Dz.U.UE C z dnia 7 stycznia 2019 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszy wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych DOOR Komisji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Lammefjordskartofler"
Nr UE: PGI - DK-02209 - 15.12.2016
ChNP () ChOG (X)
Szczególna jakość wyróżniająca "Lammefjordskartofler" wiąże się z warunkami uprawy w glebie, która wcześniej stanowiła dno fiordu. Szczególne warunki glebowe umożliwiają ostrożne obchodzenie się z ziemniakami i zachowanie charakterystycznej dla nich gładkiej powierzchni. Dzięki glebie będącej piaskiem luźnym o okrągłych ziarnach na powierzchni ziemniaków podczas zbiorów nie powstają zadrapania, a przechowywane ziemniaki zachowują gładką powierzchnię. Gładka powierzchnia jest w mniejszym stopniu narażona na parch niż ma to miejsce w przypadku ziemniaków uprawianych w glebie zawierającej więcej kamieni i ziaren piasku mogących spowodować zadrapania podczas wzrostu i zbiorów. Z tego względu ziemniaki "Lammefjordskartofler" nadają się do przechowywania.
Nazwa "Lammefjordskartofler" jest powszechnie znana w całej Danii. Liczne sklepy spożywcze oferują te ziemniaki w sprzedaży w opakowaniach opatrzonych napisem "Lammefjordskartofler". Na samochodach ciężarowych, które codziennie transportują ziemniaki z obszaru Lammefjord do terminali przeładunkowych w regionie stołecznym i w Jutlandii, widnieje wielkie logo z napisem "Lammefjordskartofler", co w jeszcze większym stopniu wzmacnia renomę tego obszaru.
Ziemniaki "Lammefjordskartofler" przyczyniają się również do tego, że obszar Lammefjord kojarzony jest powszechnie z wysokiej jakości warzywami, a w szczególności z ziemniakami. W wielkiej encyklopedii duńskiej (Den store danske Encyklopædi) obszar Lammefjord opisany jest w następujący sposób: "Osuszone dno fiordu charakteryzuje się bogatą produkcją roślinną, obejmującą zboże, materiał siewn y i warzywa. Obszar Lammefjord jest znany ze swoich marchwi i ziemniaków; przed 1980 r. znany był także z cebulek kwiatowych i szparagów".
Obszar Lammefjord wspominany jest często przez media duńskie i zagraniczne w kontekście popularności, jaką w duńskich restauracjach cieszą się już od kilku lat dania oparte na surowcach pochodzących z państw skandynawskich.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20°g%20foedevarekvalitet/Varestandarder-handelsnormer-kvalitet/Revideret%20varespecifikation%20BGB-Lammefjordskartofler%20april%202017.pdf