Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

(2019/C 251/06)

(Dz.U.UE C z dnia 26 lipca 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"IZSÁKI ARANY SÁRFEHÉR"

PDO-HU-A1341-AM02

Data złożenia wniosku: 15.10.2016

1.
Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie wprowadzenia zmiany
2.1.
Dodanie kategorii produktu "wino musujące" Opis i uzasadnienie:

Zmiana sekcji II, III, V, VI, VII i VIII specyfikacji produktu oraz sekcji "2.3. Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi" jednolitego dokumentu.

Znaczna część win wytwarzanych z odmiany winorośli arany sárfehér wykorzystywana jest jako wina bazowe do produkcji win musujących. W ramach działań mających na celu rozwój produktów producenci z obszaru Izsák opracowali technikę produkcji wina musującego z wina wytwarzanego z winorośli arany sárfehér; zamierzają oni sprzedawać ten produkt jako wino musujące o chronionym pochodzeniu.

2.2.
Zmiana wyznaczonego obszaru Opis i uzasadnienie:

Zmiana sekcji IV specyfikacji produktu oraz sekcji "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.

Rozszerza się wyznaczony obszar w celu włączenia do niego obszarów Helvécia i Ballószög, które w spisie winnic przypisano do klasy I i II. W spisie winnic uwzględniono obszar 2 828 ha tych dwóch osad, z czego na 578 ha uprawia się winogrona. Osady te sąsiadują z Izsák, Ágasegyháza i Orgovány. Należą one do wyznaczonego obszaru na podstawie tradycji uprawy winogron i struktury produkcji, która rozwinęła się na przestrzeni wieków, w związku z czym obecne granice obszaru produkcji zostały odpowiednio dostosowane. Zmiana wyznaczonego obszaru nie wpływa na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ omawiane winnice mają zapewnione identyczne warunki ekologiczne w zakresie gleby i klimatu; pod względem lokalizacji są one ze sobą bezpośrednio połączone.

Obszar wyznaczony dla ChNP Izsáki obejmuje następujące obszary następujących osad przypisanych w spisie winnic do klasy I i II: Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi oraz Szabadszállás.

2.3.
Stosowanie określenia tradycyjnego Opis i uzasadnienie:

Zmiana punktu 2.2 sekcji VIII specyfikacji produktu oraz części sekcji 2.9 jednolitego dokumentu dotyczących dodatkowych wymogów i określeń tradycyjnych.

Określenie tradycyjne "wino o chronionym pochodzeniu" może być stosowane zamiast wyrażenia "chroniona nazwa pochodzenia".

2.4.
Przeniesienie przepisów dotyczących uprawy winorośli do sekcji "Szczególne praktyki enologiczne" Opis i uzasadnienie:

Przeniesienie określonych niezmienionych części z sekcji VIII do sekcji III specyfikacji produktu.

Jest to zmiana techniczna; pozwala ona rozwiązać kwestię fragmentacji oryginalnego opisu i za jej sprawą logicznie powiązane ze sobą informacje zostały zgrupowane w tej samej sekcji.

Nie ma ona wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu Izsáki Arany Sárfehér
2.
Państwo członkowskie Węgry
3.
Rodzaj oznaczenia geograficznego ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
4.
Kategorie produktów sektora wina 1. Wino
4.
Wino musujące
5.
Opis wina lub win

Wino białe

Neutralne wino białe o jasnozielonej lub jasnosłomkowej barwie, dyskretnym aromacie owoców (pigwa i grusza polna) i dzikich kwiatów, bukiecie typowym dla obszaru produkcji, odmiany winorośli i metody produkcji oraz o charakterystycznej kwasowości i z umiarkowaną zawartością alkoholu. Wino wytrawne lub półwytrawne, w zależności od zawartości cukru.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) (*)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,87
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) (*) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200
(*) Maksymalna całkowita zawartość alkoholu zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami.

Białe wino musujące

Lśniąca, jasnozielona lub jasnosłomkowa barwa, klarowne, aromatyczne wino musujące, zdecydowanie kwasowa struktura i wyjątkowa lekkość typowa dla tej odmiany, charakterystyczny owocowy smak i aromat, świeżość, drobno rozproszony dwutlenek węgla i długotrwałe musowanie. Bardzo wytrawne lub wytrawne, w zależności od zawartości cukru.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) (*)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,87
Minimalna ogólna kwasowość 5,0 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) (*)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235
(*) Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna kwasowość lotna zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami.
6.
Praktyki wytwarzania wina

a) Podstawowe praktyki enologiczne Wymogi dotyczące wytwarzania wina

Odpowiednie ograniczenia produkcji win

WINO

-
ręcznie zbierane winogrona,
-
winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane,
-
wyciskanie można przeprowadzać wyłącznie w prasie partiami,
-
oczyszczanie moszczu,
-
kontrolowana fermentacja moszczu w temperaturze maks. 15 °C w postawionej lub naturalnej piwnicy.

WINO MUSUJĄCE

-
fermentacja w butelkach lub zbiornikach przez co najmniej trzy miesiące,
-
dalsza fermentacja w zbiornikach przez co najmniej sześć miesięcy,
-
fermentacja w butelkach przez co najmniej trzy miesiące.

Wszystkie etapy praktyk enologicznych wymienione dla WINA MUSUJĄCEGO muszą zostać zrealizowane sukcesywnie we właściwej kolejności.

System prowadzenia winorośli, odległości i obciążenie krzewów

System prowadzenia winorośli

Dozwolone systemy prowadzenia winorośli: prowadzenie winorośli w kształcie korony, niski lub wysoki kordon.

Gęstość obsady: co najmniej 4 000 krzewów na hektar; odległość między krzewami - co najmniej 0,8 m.

Przy zakładaniu winnicy lub wymianie utraconych krzewów jako materiał rozmnożeniowy mogą być wykorzystywane wyłącznie ukorzenione sadzonki.

Odsetek brakujących krzewów i udział krzewów obcych w winnicy łącznie nie może przekraczać 10 % liczby zasadzonych krzewów.

Wyznaczanie daty zbiorów

a)
Datę rozpoczęcia zbiorów wyznacza rada wspólnoty winiarskiej w Izsák na podstawie zbiorów próbnych, które odbywają się co tydzień począwszy od dnia 1 sierpnia.
b)
Żadne produkty z winogron zebranych przed datą rozpoczęcia zbiorów wyznaczoną przez wspólnotę winiarską nie mogą uzyskać świadectwa pochodzenia dla wina o ChNP Izsák i nie mogą być sprzedawane z etykietą ChNP Izsák.
c)
Data zbiorów jest publikowana w formie ogłoszenia przez wspólnotę winiarską.

WINO

Minimalna naturalna zawartość cukru w winogronach wynosi 16,0 MM°.

Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach wynosi 9,87 % obj.

WINO MUSUJĄCE

Minimalna naturalna zawartość cukru w winogronach wynosi 14,0 MM°.

Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach wynosi 8,42 % obj.

Wyłącznie ręcznie zbierane winogrona.

b) Maksymalne zbiory Wino

100 hektolitrów z hektara

Wino

14 300 kg winogron z hektara

Wino musujące

100 hektolitrów z hektara

Wino musujące

14 300 kg winogron z hektara

7.
Wyznaczony obszar geograficzny Opis wyznaczonego obszaru

obszary następujących osad przypisanych w spisie winnic do klasy I i II: Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi oraz Szabadszállás

8.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina arany sárfehér - huszár szőlő
9.
Opis związku lub związków WINO

1. Opis wyznaczonego obszaru:

a) Czynniki naturalne i kulturowe:

Wyznaczony obszar położony jest między Dunajem a Cisą. Pod względem cech środowiskowych obszar produkcji charakteryzuje się przede wszystkim położeniem na nizinnej równinie. Większość obszaru położona jest na wysokości poniżej 120 m n.p.m. Jest to płaski teren, gdzie różnica wysokości nie przekracza 10-15 m.

Gleba na obszarze produkcji jest mało zróżnicowana - większość obszaru charakteryzuje się wapiennymi, piaszczystymi glebami (próchnica i piasek przenoszony przez wiatr), leżącymi pod glebami preriowymi lub niekiedy lessami wapiennymi. Piaszczyste gleby przeważnie szybko się nagrzewają, a ich jasne kolory lepiej odbijają światło słoneczne, co sprzyja dojrzewaniu winogron; z uwagi na zawartość kwarcu powyżej 75 % gleby te są odporne na filokserę. Charakteryzują się niższą żyznością i zawartością minerałów.

Warunki klimatyczne na obszarze produkcji determinuje klimat kontynentalny i charakteryzują się one przede wszystkimi gorącymi latami i zimnymi zimami. Z uwagi na warunki klimatyczne, płaskość i położenie na stosunkowo niewielkej wysokości w przypadku niektórych roczników zimą może wystąpić mróz, podobnie jak wiosną i jesienią. Średnia temperatura wynosi około 10-11 °C. Przeciętna liczba godzin nasłonecznienia wynosi 2 000 godzin rocznie. Średni poziom opadów w skali roku to 450-500 mm, co w znacznym stopniu odpowiada potrzebom winogron, przy czym rozkład opadów w ciągu roku jest nierówny. Obszar jest dobrze zaopatrzony w wodę, zwierciadło wody jest blisko powierzchni, co równoważy wpływ jeziora Kolon-tó - jest to czynnik o kluczowym znaczeniu przy ustalaniu dostępności wód gruntowych.

b) Czynniki ludzkie:

Typową odmianą winorośli dla wyznaczonego obszaru jest arany sárfehér, odmiana wyselekcjonowana w lokalnej winnicy w 1873 r. Nazwa odmiany była kilkukrotnie zmieniana (izsáki sárfehér - 1873 r., izsáki - 1967 r., arany sárfehér - 1999 r.).

Opracowano system prowadzenia winorośli specjalnie dostosowany do tej odmiany. Winorośl jest uprawiana w formie korony, z małym obciążeniem krzewów, łozy przycina się krótko i równo. Aby uprawa w takiej formie mogła mieć miejsce, winorośl musi być w dobrym stanie, który zapewnia się dzięki regularnemu stosowaniu nawozu organicznego. Na zboczach wznoszących się z równiny stosowany jest system uprawy w formie wysokiego kordonu; w takich przypadkach produkcja jest ograniczona i wykorzystywana jest metoda cięcia z zabezpieczeniem łóz.

2. Opis win:

Jasnozielona lub jasnosłomkowa barwa, charakterystyczny aromat nadany przez tę odmianę winorośli, przypominający pigwę, gruszę polną i rośliny lecznicze.

Wino ma bogaty, wyraźnie kwaskowy smak, charakteryzuje się umiarkowaną zawartością alkoholu i jest neutralne.

3. Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego

Znaczny wpływ na charakterystykę wina wytwarzanego z winogron arany sárfehér ma środowisko, przede wszystkim z uwagi na zwierciadło wody blisko powierzchni i cechy szczególne gleb piaszczystych. Ta wyjątkowość polega przede wszystkim na charakterystycznym składzie kwasowym win oraz ich wysokiej kwasowości i umiarkowanej zawartości alkoholu.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych.

Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania.

Tradycje związane z arany sárfehér, najważniejszą odmianą winorośli na obszarze produkcji, biorą się z wielkiego patriotyzmu lokalnego, entuzjazmu i wytrwałości mieszkańców Izsák, a także w znacznym stopniu ze wspaniałej i efektywnej pracy, jaką wykonał László Kostka.

Dzięki ciągłemu rozwojowi technologicznemu, który ma miejsce w przedsiębiorstwach z Izsák produkujących wino, istnieje możliwość stosowania technologii redukcyjnych.

Odmiana jest dobrze dostosowana do środowiska występującego na obszarze; jego żyzność i jakość zbiorów stanowią podstawę dla zatrudnienia i utrzymania miejscowej ludności.

WINO MUSUJĄCE

1. Opis wyznaczonego obszaru:

a) Czynniki naturalne i kulturowe:

Wyznaczony obszar położony jest między Dunajem a Cisą. Pod względem cech środowiskowych obszar produkcji charakteryzuje się przede wszystkim położeniem na nizinnej równinie. Większość obszaru położona jest na wysokości poniżej 120 m n.p.m. Jest to płaski teren, gdzie różnica wysokości nie przekracza 10-15 m. Gleba na obszarze produkcji jest mało zróżnicowana - większość obszaru charakteryzuje się wapiennymi, piaszczystymi glebami (próchnica i piasek przenoszony przez wiatr), leżącymi pod glebami preriowymi lub niekiedy lessami wapiennymi. Piaszczyste gleby przeważnie szybko się nagrzewają, a ich jasne kolory lepiej odbijają światło słoneczne, co sprzyja dojrzewaniu winogron; z uwagi na zawartość kwarcu powyżej 75 % gleby te są odporne na filokserę. Charakteryzują się niższą żyznością i zawartością minerałów.

Warunki klimatyczne na obszarze produkcji determinuje klimat kontynentalny i charakteryzują się one przede wszystkimi gorącymi latami i zimnymi zimami. Z uwagi na warunki klimatyczne, płaskość i położenie na stosunkowo niewielkej wysokości w przypadku niektórych roczników zimą może wystąpić mróz, podobnie jak wiosną i jesienią. Średnia temperatura wynosi około 10-11 °C. Przeciętna liczba godzin nasłonecznienia wynosi 2 000 godzin rocznie. Średni poziom opadów w skali roku to 450-500 mm, co w znacznym stopniu odpowiada potrzebom winogron, przy czym rozkład opadów w ciągu roku jest nierówny. Obszar jest dobrze zaopatrzony w wodę, zwierciadło wody jest blisko powierzchni, co równoważy wpływ jeziora Kolon-tó - jest to czynnik o kluczowym znaczeniu przy ustalaniu dostępności wód gruntowych.

b) Czynniki ludzkie:

Dzięki swojemu charakterystycznemu składowi kwasowemu, wysokiej kwasowości, neutralności i umiarkowanej zawartości alkoholu jest to idealne wino do produkcji wina musującego. Wino musujące jest wytwarzane tutaj od 1972 r. Wytwarzane tutaj wina musujące to wino musujące IZSÁKI ARANY SÁRFEHÉR, produkowane w całości z wina wytworzonego z arany sárfehér, wyjątkowej, charakterystycznej odmiany winorośli, która uprawiana jest na omawianym obszarze.

2. Opis win:

Lśniąca, jasnozielona lub jasnosłomkowa barwa, klarowne, aromatyczne wino musujące, zdecydowanie kwasowa struktura i wyjątkowa lekkość typowa dla tej odmiany, charakterystyczny owocowy smak i aromat, świeżość, drobno rozproszony dwutlenek węgla i długotrwałe musowanie. Bardzo wytrawne lub wytrawne, w zależności od zawartości cukru.

3. Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego

Przede wszystkim z uwagi na zwierciadło wody blisko powierzchni i cechy szczególne gleb piaszczystych gleba i klimat mają znaczny wpływ na charakterystykę win musujących wytwarzanych z winogron arany sárfehér.

Gleba wapienna zapewnia winu musującemu wyszukany i zdecydowanie kwasowy skład.

Wody gruntowe blisko powierzchni, które można znaleźć w glebach piaszczystych, pozwalają wytworzyć wino musujące o wyjątkowej lekkości.

Suma ciepła zmierzona w okresie wegetacyjnym oraz pozytywny wpływ liczby godzin nasłonecznienia sprzyjają dojrzewaniu winogron, dzięki czemu wino musujące ma owocowy charakter.

Przetwarzanie winogron przy pomocy szybkich technologii redukcyjnych nie tylko pozwala zachować świeże aromaty tej odmiany, ale także odpowiada za elegancką barwę produktu.

Aromat autolizy powstały w trakcie produkcji wina musującego jest dyskretny.

10.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Przepisy regulujące określenia Ramy prawne:

Zapewnione w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Dopuszczalne jest stosowanie określenia tradycyjnego "wino o chronionym pochodzeniu".

Nazwa osady lub mniejszej jednostki geograficznej nie może widnieć na etykiecie.

Nazwa miejscowości może pojawić się razem z chronioną nazwą pochodzenia Izsáki Arany Sárfehér.

-
Izsák - Gedeon
-
Izsák - Szajor
-
Izsák - Kisizsák
-
Izsák - Páskom
-
Izsák - Osztály

Nazwa miejscowości może być stosowana, tylko jeśli wino zostało wyprodukowane w tej miejscowości w 100 %. Znak certyfikujący wydany przez wspólnotę winiarską w Izsák musi być zaprezentowany na etykiecie.

Link do specyfikacji produktu

http://boraszat.kormany.hu/download/6/5b/52000/Izsaki%20Arany%20Sarfeher_v2.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.251.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
Data aktu: 26/07/2019
Data ogłoszenia: 26/07/2019