(2019/C 190/02)(Dz.U.UE C z dnia 5 czerwca 2019 r.)
Sprawozdawca: PeterSCHMIDT
Decyzja Zgromadzenia Plenarnego |
12.7.2018 |
Podstawa prawna |
Art. 29 ust. 2 regulaminu wewnętrznego |
|
Opinia z inicjatywy własnej |
Sekcja odpowiedzialna |
Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego |
Data przyjęcia przez sekcję |
31.1.2019 |
Data przyjęcia na sesji plenarnej |
20.2.2019 |
Sesja plenarna nr |
541 |
Wynik głosowania (za/przeciw/wstrzymało się) |
183/7/5 |
Bruksela, dnia 20 lutego 2019 r.
Luca JAHIER
Przewodniczący
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego
3 COM(2017) 713 final.
4 Dz.U. C 129 z 11.4.2018, s. 18.
6 HLPE, 2017. Odżywianie i systemy żywnościowe.
8 Podstawowe informacje o opinii KR-u "Zachęty ze strony samorządu lokalnego i regionalnego mające na celu promowanie zdrowego i zrównoważonego odżywania się",.
13 Berners-Lee M., et al. (2018) "Current global food production is sufficient to meet human nutritional needs in 2050 provided there is radical socie-tal adaptation", Elementa, 6, 1, 52: http://doi.org/10.1525/elementa.310.
14 Ritchie H, D Reay i P Higgins (2017). "Beyond Calories: A Holistic Assessment of the Global Food System", Frontiers in Sustainable Food Systems, 2, 57, doi: 10.3389/fsufs.2018.00057.
19 Dz.U. C 129 z 11.4.2018, s. 18.
20 Gonzalez-Fischer C, T Garnett (2016). "Plates, pyramids, planet: Developments in national healthy and sustainable dietary guidelines: a state of play assessment". Rzym i Oksford: FAO i Food Climate Research Network.
21 Zob. przegląd w Lang T, P Mason (2017). "Sustainable diet policy development: implications of multi-criteria and other approaches", 2008-2017, Proceeding of the Nutrition Society, doi: 10.1017/S0029665117004074.
22 Niderlandzka Rada Zdrowia (2011) "Guidelines for a Healthy Diet: the Ecological Perspective". Nr kontraktu: publikacja nr 2011/08E Haga: Niderlandzka Rada Zdrowia.
23 Voedingscentrum (2016). Wytyczne Wheel of Five, niderlandzkie Centrum Żywienia (dodatek 13 na temat zagadnień zrównoważonego rozwoju). Den Haag: Voedingscentrum.
24 Krajowa Administracja Żywności, Agencja ds. Środowiska (2008) "Environmentally Effective Food Choices: Proposal notified to the EU". Sztokholm: Krajowa Administracja Żywności.
27 Dz.U. C 303 z 19.8.2016, s. 64.
28 Dz.U. C 129 z 11.4.2018, s. 18.
29 Dz.U. C 326 z 26.10.2012, s. 1.
31 Zob. przypis 12.
32 Dz.U. C 303 z 19.8.2016, s. 64.