Połączenie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 stycznia 2020 r.
w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła

Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1350 i 2227) zarządza się, co następuje:
§  1. 
1. 
Z dniem 1 lutego 2020 r. łączy się następujące instytuty badawcze:
1)
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000288461, numer identyfikacji podatkowej NIP 5250008732 1 ;
2)
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000288478, numer identyfikacji podatkowej NIP 5250008910 2 .
2. 
Połączenie instytutów, o których mowa w ust. 1, następuje przez włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
§  2. 
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny po włączeniu instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, zachowuje dotychczasową nazwę.
§  3. 
Siedzibą Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny, zwanego dalej "Instytutem", jest miasto stołeczne Warszawa.
§  4. 
Nadzór nad Instytutem sprawuje minister właściwy do spraw zdrowia.
§  5. 
1. 
Przedmiotem podstawowej działalności Instytutu jest prowadzenie badań naukowych, prac rozwojowych i wdrożeniowych z zakresu nauk o zdrowiu, dostosowanych do potrzeb systemu zdrowia publicznego oraz ochrony zdrowia, w szczególności dotyczących monitorowania i analiz stanu zdrowia ludności oraz jego uwarunkowań, organizacji systemu ochrony zdrowia, bezpieczeństwa żywności oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka, promocji zdrowia, epidemiologii i diagnostyki chorób zakaźnych, nadzoru epidemiologicznego, szczepień ochronnych, bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska i surowców uzdrowiskowych.
2. 
W związku z prowadzoną podstawową działalnością Instytut:
1)
prowadzi badania i dokonuje ocen w zakresie weryfikacji poprawności danych epidemiologicznych oraz wyników laboratoryjnych i opracowuje wytyczne w zakresie metodologii badań laboratoryjnych, prowadzonych na potrzeby nadzoru epidemiologicznego, a także urzędowej kontroli żywności, wydaje oceny i kwalifikacje rodzajowe naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych oraz wydaje atesty higieniczne;
2)
współpracuje z organizacjami międzynarodowymi w zakresie wymiany danych, w szczególności o charakterystyce patogenów występujących na terenie kraju;
3)
monitoruje czynniki determinujące stan zdrowia na potrzeby planowania, monitorowania realizacji i ewaluacji programów polityki zdrowotnej oraz programów zdrowotnych, a także innych interwencji w zakresie zdrowia publicznego;
4)
monitoruje wartość odżywczą żywności i nawyki żywieniowe ludności w kraju;
5)
gromadzi i analizuje dane o występowaniu zakażeń drobnoustrojami opornymi na antybiotyki i inne produkty lecznicze;
6)
realizuje działania w obszarze monitorowania określonych chemicznych czynników ryzyka występujących w żywności;
7)
dokonuje oceny środowiskowych zagrożeń zdrowotnych populacji generalnej z uwzględnieniem zmienności regionalnej, w szczególności związanych z zanieczyszczeniem powietrza;
8)
dokonuje oceny nierówności społecznych w zdrowiu i proponuje działania mające na celu rozwiązywanie problemów zdrowotnych w wymiarze populacyjnym w celu poprawy stanu zdrowia i zmniejszenia nierówności w zdrowiu, ze szczególnym uwzględnieniem promocji zdrowia i profilaktyki chorób niezakaźnych;
9)
tworzy mapy potrzeb zdrowotnych w zakresie zdrowia publicznego;
10)
prowadzi w ramach statystyki publicznej ogólnopolskie badanie chorobowości szpitalnej ogólnej;
11)
prowadzi badania i analizy w zakresie szacowania faktycznych kosztów chorób z uwzględnieniem kosztów bezpośrednich, utraty produktu krajowego brutto i kosztów niepieniężnych;
12)
prowadzi badania i analizy w zakresie oceny skutków ekonomicznych chorób i ich wpływu na sytuację sektora finansów publicznych;
13)
rozwija badania w dziedzinie zdrowia publicznego dla potrzeb polityki i praktyki;
14)
prowadzi działalność edukacyjną w zakresie zdrowia publicznego z uwzględnieniem kursów specjalizacyjnych oraz innych form kształcenia.
§  6. 
1. 
Połączenie instytutów, o których mowa w § 1 ust. 1, następuje na podstawie inwentaryzacji oraz sprawozdań finansowych sporządzonych na dzień 31 stycznia 2020 r.
2. 
Instytut przejmuje pracowników włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2.
3. 
Instytut przejmuje mienie, zobowiązania i należności włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, na podstawie protokołów zdawczo-odbiorczych.
4. 
Instytut wstępuje we wszystkie prawa i obowiązki, których podmiotem był włączany instytut, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2.
5. 
Zadania ujęte w planie rzeczowo-finansowym włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, wprowadza się do planu rzeczowo-finansowego Instytutu.
6. 
Po połączeniu instytutów, o których mowa w § 1 ust. 1, obowiązują system finansowo-księgowy oraz system finansowo-płacowy stosowany przez Instytut przed dniem połączenia.
§  7. 
1. 
Wszystkie składniki majątkowe i mienie będące własnością instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, według stanu na dzień 31 stycznia 2020 r., w tym prawo użytkowania wieczystego gruntu i prawo własności budynków stanowiących odrębną nieruchomość, tj. działki ewidencyjnej nr 3 z obrębu 1-05-17 położonej przy ul. Powsińskiej 61/63 w dzielnicy Mokotów miasta stołecznego Warszawy oraz własność budynków związanych z tą nieruchomością gruntową, w wyniku połączenia wejdą w skład mienia Instytutu.
2. 
Szczegółowy wykaz składników majątkowych, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
§  8. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 2020 r.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SKŁADNIKÓW MAJĄTKOWYCH INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA IM. PROF. DRA MED. ALEKSANDRA SZCZYGŁA WEDŁUG STANU NA DZIEŃ 31 STYCZNIA 2020 R.

Lp. Grupa, podgrupa, rodzaj / Nazwa Liczba
1 Grupa: 0 Grunty 1
2 Podgrupa: 03 Grunty zabudowane i zurbanizowane 1
3 Rodzaj: 032 Inne tereny zabudowane 1
4 Grupa: 1 Budynki i lokale 2
5 Podgrupa: 10 Budynki niemieszkalne 2
6 Rodzaj: 105 Budynki biurowe 1
7 Rodzaj: 106 Budynki szpitali i inne budynki opieki zdrowotnej 1
8 Grupa: 2 Obiekty inżynierii lądowej i wodnej 7
9 Podgrupa: 21 Rurociągi, linie telekomunikacyjne i elektroenergetyczne 4
10 Rodzaj: 210 Rurociągi linie telekomunikacyjne oraz linie elektroenergetyczne, przesyłowe 3
11 Rodzaj: 211 Rurociągi sieci rozdzielczej oraz linie telekomunikacyjne i elektroenergetyczne, rozdzielcze 1
12 Podgrupa: 22 Infrastruktura transportu 1
13 Rodzaj: 220 Autostrady, drogi ekspresowe, ulice i drogi pozostałe 1
14 Podgrupa: 29 Pozostałe obiekty inżynierii lądowej i wodnej 2
15 Rodzaj: 291 Pozostałe obiekty inżynierii lądowej i wodnej, gdzie indziej niesklasyfikowane 2
16 Grupa: 4 Maszyny, urządzenia i aparaty ogólnego zastosowania 369
17 Podgrupa: 41 Obrabiarki do metali 2
18 Rodzaj: 410 Tokarki 1
19 Rodzaj: 412 Frezarki 1
20 Podgrupa: 44 Maszyny i urządzenia do przetłaczania i sprężania cieczy i gazów 1
21 Rodzaj: 440 Pompy nurnikowe i tłokowe 1
22 Podgrupa: 48 Pozostałe maszyny, urządzenia i aparaty ogólnego zastosowania 22
23 Rodzaj: 486 Urządzenia i aparaty chłodnicze przenośne 22
24 Podgrupa: 49 Pozostałe maszyny, urządzenia i aparaty specjalizowane i specjalne, ogólnego zastosowania 344
25 Rodzaj: 491 Zespoły komputerowe 344
26 Grupa: 6 Urządzenia techniczne 45
27 Podgrupa: 61 Urządzenia i aparatura energii elektrycznej 3
28 Rodzaj: 611 Urządzenia nastawcze prądu zmiennego i stałego 3
29 Podgrupa: 62 Urządzenia dla radiofonii i telewizji, urządzenia dla telefonii i telegrafii 19
30 Rodzaj: 622 Urządzenia elektroakustyczne i elektrowizyjne 17
31 Rodzaj: 626 Urządzenia dla telefonii 2
32 Podgrupa: 64 Dźwigi i przenośniki 3
33 Rodzaj: 640 Dźwigi osobowe i towarowe 3
34 Podgrupa: 65 Urządzenia przemysłowe 8
35 Rodzaj: 653 Urządzenia klimatyzacyjne 7
36 Rodzaj: 654 Urządzenia do oczyszczania wody 1
37 Podgrupa: 66 Urządzenia nieprzemysłowe 12
38 Rodzaj: 662 Urządzenia i aparaty projekcyjne 10
39 Rodzaj: 669 Pozostałe urządzenia nieprzemysłowe 2
40 Grupa: 7 Środki transportu 1
41 Podgrupa: 74 Pojazdy mechaniczne 1
42 Rodzaj: 746 Ciągniki 1
43 Grupa: 8 Narzędzia, przyrządy, ruchomości i wyposażenie, gdzie indziej niesklasyfikowane 213
44 Podgrupa: 80 Narzędzia, przyrządy, ruchomości i wyposażenie, gdzie indziej niesklasyfikowane 213
45 Rodzaj: 801 Wyposażenie, aparaty i sprzęt laboratoryjny 164
46 Rodzaj: 802 Wyposażenie, aparaty i sprzęt medyczny 3
47 Rodzaj: 803 Wyposażenie techniczne do prac biurowych 46
48 Wartości niematerialne i prawne 40
49 Oprogramowania, licencje 40
1 Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny został utworzony rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higjeny (Dz. U. z 1936 r. poz. 336), zmienionym rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 28 grudnia 1934 r. o złączeniu Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku z Państwowym Zakładem Higjeny (Dz. U. poz. 977), obwieszczeniem Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 czerwca 1939 r. o sprostowaniu błędu w obwieszczeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 maja 1936 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. poz. 365), rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 15 października 2007 r. w sprawie zmiany nazwy Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie (Dz. U. poz. 1466).
2 Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła został utworzony uchwałą nr 142/63 Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. w sprawie utworzenia Instytutu Żywności i Żywienia, wydaną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 lutego 1961 r. o instytutach naukowo-badawczych (Dz. U. poz. 60).

Zmiany w prawie

Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2020.135

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Połączenie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła.
Data aktu: 21/01/2020
Data ogłoszenia: 28/01/2020
Data wejścia w życie: 01/02/2020