które mogły zostać skażone wirusem choroby,
- chyba że na podstawie dochodzenia epizootycznego powiatowy lekarz weterynarii stwierdzi konieczność zastosowania innych środków.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 2001/89/WE z dnia 23 października 2001 r. w sprawie wspólnotowych środków zwalczania klasycznego pomoru świń (Dz. Urz. WE L 316 z 1.12.2001, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 34, str. 234).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045 i Nr 249, poz. 1830.
KRYTERIA ORAZ CZYNNIKI RYZYKA, KTÓRE SĄ UWZGLĘDNIANE PRZEZ POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII PRZY PODEJMOWANIU DECYZJI O ZABICIU ŚWIŃ W GOSPODARSTWACH KONTAKTOWYCH
Kryteria oraz czynniki ryzyka | Decyzja | |
za zabiciem | przeciwko zabiciu | |
Objawy kliniczne wskazujące na chorobę w gospodarstwie kontaktowym | Tak | Nie |
Przemieszczanie świń z ogniska choroby do gospodarstwa kontaktowego po dniu prawdopodobnego wprowadzenia wirusa choroby do zapowietrzonego gospodarstwa | Tak | Nie |
Położenie gospodarstwa kontaktowego na obszarze o wysokim zagęszczeniu świń | Tak | Nie |
Masowe lub nieznane rozprzestrzenienie wirusa choroby z ogniska choroby przed zastosowaniem środków zwalczania choroby | Tak | Nie |
Położenie gospodarstwa kontaktowego w zasięgu 500 m1) od ogniska choroby | Tak | Nie |
Położenie gospodarstwa kontaktowego w pobliżu więcej niż jednego ogniska choroby | Tak | Nie |
Duża liczba świń w ognisku choroby lub gospodarstwie kontaktowym | Tak | Nie |
1) W przypadku obszarów o wysokim zagęszczeniu świń, przyjmuje się większą odległość.
WARUNKI I SPOSOBY PRZEPROWADZANIA CZYSZCZENIA I ODKAŻANIA
1) określa produkty biobójcze, jakie mają zostać użyte w celu zniszczenia wirusa choroby, oraz ich stężenia, uwzględniając:
a) skuteczność działania produktów biobójczych,
b) charakterystykę budynków, środków transportu lub przedmiotów, które mają być poddane odkażaniu;
2) określa parametry techniczne dla stosowania środków czyszczących i produktów biobójczych, w szczególności ciśnienie, minimalną temperaturę i czas oddziaływania, mając na względzie zalecenia producenta;
3) określa sposób usunięcia wody używanej do czyszczenia, mając na względzie uniemożliwienie rozprzestrzenienia wirusa choroby;
4) prowadzi dokumentację dotyczącą przeprowadzonych czynności związanych z czyszczeniem i odkażaniem.
2. Czyszczenie i odkażanie obejmuje w szczególności:
1) spryskanie produktami biobójczymi wszystkich miejsc, w których były utrzymywane świnie, oraz nasączenie tymi środkami legowisk i ściółki;
2) usunięcie nawozu naturalnego i ściółki oraz poddanie ich obróbce w celu zniszczenia wirusa choroby;
3) demontaż lub usunięcie sprzętu i wyposażenia z pomieszczeń, w których były utrzymywane świnie;
4) usunięcie tłuszczu i brudu ze wszystkich odkażanych powierzchni przy użyciu środków odtłuszczających oraz zmycie ich wodą;
5) szorowanie oraz zmywanie odkażanych powierzchni przy użyciu produktów biobójczych pod ciśnieniem; środki te pozostawia się na odkażanych powierzchniach przez czas zalecany przez producenta, przy czym nie krócej niż przez 24 godziny; zmywanie przeprowadza się w sposób uniemożliwiający skażenie wcześniej zmytych powierzchni;
6) zmywanie odkażanych powierzchni przy użyciu wody pod ciśnieniem, po upływie okresu, o którym mowa w pkt 5;
7) zniszczenie sprzętu, o którym mowa w pkt 3, oraz innego sprzętu, który mógł zostać skażony - jeżeli jego oczyszczenie lub odkażenie nie jest możliwe.
3. Obróbka, o której mowa w ust. 2 pkt 2, polega na:
1) kopcowaniu co najmniej przez 42 dni w celu biotermicznego odkażenia, po uprzednim spryskaniu produktami biobójczymi, albo na niszczeniu poprzez spalenie lub zakopanie - w przypadku obornika i ściółki;
2) przechowywaniu co najmniej przez 42 dni od dnia ostatniego dodania zakażonego materiału - w przypadku gnojowicy; powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na skrócenie okresu przechowywania gnojowicy, jeżeli została poddana innej obróbce zapewniającej zniszczenie wirusa choroby.
4. Warunki i sposoby przeprowadzania wstępnego czyszczenia i odkażania:
1) przed przystąpieniem do zabijania świń podejmuje się czynności niezbędne do wykluczenia lub ograniczenia rozprzestrzeniania wirusa choroby, w szczególności zaopatruje się osoby dokonujące czyszczenia lub odkażania w sprzęt służący do przeprowadzenia odkażania, odpowiednią ilość odzieży ochronnej oraz wyłącza się wentylację w pomieszczeniach, w których świnie były utrzymywane;
2) wstępne czyszczenie i odkażanie przeprowadza się niezwłocznie po zabiciu wszystkich świń;
3) sprzęt używany przy zabijaniu świń czyści się i odkaża;
4) zwłoki zabitych świń odkaża się poprzez spryskanie ich produktami biobójczymi;
5) tusze świń, które mają być przetworzone, przewozi się w zakrytych oraz szczelnych pojemnikach;
6) krew oraz części zwłok zwierzęcych pozostałe w miejscu zabicia świń zbiera się i przetwarza wraz z tymi zwłokami;
7) niezwłocznie po usunięciu świń z miejsc, w których były one utrzymywane, miejsca te czyści się i odkaża w sposób określony w ust. 2;
8) przepis pkt 6 do miejsc, w których świnie były zabijane, stosuje się odpowiednio.
5. Końcowe czyszczenie i odkażanie przeprowadza się w następujący sposób:
1) usuwa się nawóz naturalny, ściółkę oraz poddaje się je obróbce w celu zniszczenia wirusa choroby, w sposób określony w ust. 3;
2) usuwa się tłuszcz i brud ze wszystkich odkażanych powierzchni przy użyciu środków odtłuszczających, a następnie zmywa się te środki przy użyciu wody;
3) zmywa się odkażane powierzchnie przy użyciu produktów biobójczych pod ciśnieniem; środki te pozostawia się na tych powierzchniach przez czas zalecany przez producenta, przy czym nie krócej niż przez 24 godziny; zmywanie przeprowadza się w sposób uniemożliwiający skażenie wcześniej zmytych powierzchni;
4) po upływie 7 dni od dnia zakończenia czynności, o których mowa w pkt 3, czynności, o których mowa w pkt 2 i 3, wykonuje się ponownie, a następnie zmywa się odkażane powierzchnie przy użyciu wody.
6. Powiatowy lekarz weterynarii może ustalić szczególne sposoby czyszczenia i odkażania w przypadku gospodarstw, w których świnie są utrzymywane na otwartym terenie.
7. Przepisu ust. 6 nie stosuje się do obróbki, o której mowa w ust. 2 pkt 2.
KRYTERIA ORAZ CZYNNIKI RYZYKA, KTÓRE SĄ UWZGLĘDNIANE PRZEZ GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII PRZY PODEJMOWANIU DECYZJI O WPROWADZENIU SZCZEPIEŃ INTERWENCYJNYCH U ŚWIŃ
Kryteria oraz czynniki ryzyka | Decyzja | |
za szczepieniem | przeciwko szczepieniu | |
Duża liczba ognisk choroby lub szybki wzrost zachorowań w poprzednich 10-20 dniach | Tak | Nie |
Położenie gospodarstwa na obszarze o wysokim zagęszczeniu świń | Tak | Nie |
Wysokie prawdopodobieństwo wyznaczenia kolejnych ognisk choroby na obszarze o wysokim zagęszczeniu świń w okresie następnych 2 miesięcy lub później | Tak | Nie |
Brak możliwości przetworzenia zwłok zabitych świń | Tak | Nie |
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.2007.2.17 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zwalczanie klasycznego pomoru świń. |
Data aktu: | 18/12/2006 |
Data ogłoszenia: | 08/01/2007 |
Data wejścia w życie: | 23/01/2007 |