Impreza ma promować regionalną żywność i tradycje kulinarne z terenu województwa łódzkiego. Zdaniem marszałka województwa Witolda Stępnia to także promocja lokalnej twórczości oraz obszarów wiejskich regionu.

"Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, nauczyć się przyrządzać regionalne potrawy, poznać tradycje i zwyczaje ludowe" – przekonuje.

Przez cały dzień w kilkudziesięciu namiotach trwać będzie jarmark produktów lokalnych i rękodzieła ludowego. Będzie można kupić produkty oferowane przez koła gospodyń wiejskich, rękodzieło oraz produkty tradycyjne, wpisane na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa.

Konkurs "Smaczne Łódzkie" przeznaczony jest dla kół gospodyń wiejskich. Kapitule konkursowej będzie przewodniczył kucharz Andrzej Polan.

Do udziału w konkursie zgłoszono w tym roku 25 potraw. Kapituła konkursowa oceniać będzie m.in. "królika w śmietanie z pampuchami i buraczkami w glazurze" (Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Kopyści), "gołąbki jaglane z sosem grzybowym" (Grupa Folklorystyczna Jankowskie Wolanki) czy "wędzoną nóżkę z Woli", zgłoszoną przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Wola Zaleska.

Dla najlepszych Kół przygotowano nagrody. W ub. roku zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Wola Zaleska z gminy Zadzim za "kaczkę zaleską".

Konkurs "Folk-nuta" to przegląd zespołów ludowych z województwa łódzkiego. W tym roku zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: formacji składających się z osób dorosłych i zespołów dziecięcych. Do przeglądu zgłosiły się 32 zespoły, w tym 12 dziecięcych. Trzy najlepsze z każdej kategorii wyróżnione zostaną statuetką "FOLK-NUTY" oraz nagrodą finansową.

W warsztatach gotowania wezmą udział panie z kół gospodyń wiejskich, a potrawy degustować będzie publiczność. Zaplanowano także specjalną strefę dla dzieci, w której pod opieką animatorów maluchy będą mogły wziąć udział w zabawach i konkursach.

Organizatorem "Smaków Ziemi Łódzkiej" jest Urząd Marszałkowski w Łodzi.