Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.Urz.UE L 304 z 22.11.2011, s. 18) wprowadza liczne zmiany w zakresie etykietowania żywności. Do najważniejszych z postanowień zaliczyć można obowiązek podawania przez producentów informacji o wartości odżywczej na żywności opakowanej. Informacja o wartości odżywczej obejmować ma wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli zawartych w żywności. Powinna ona być prezentowana na artykułach spożywczych w tym samym polu widzenia w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml, a w stosownych przypadkach może dodatkowo być prezentowana w przeliczeniu na porcję. Umożliwiać ma to dokonywanie przez konsumentów zdrowszych wyborów dotyczących żywności.
Kolejną ważną zmianą w zakresie etykietowania jest wprowadzenie minimalnego rozmiaru czcionki stosowanej do przedstawiania obowiązkowych informacji. Poprawieniu czytelności informacji w przypadku konsumentów służyć ma również obowiązek umieszczania informacji w widocznym miejscu w taki sposób, aby były dobrze widoczne, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Informacje nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem. Kryteria dotyczące czytelności mają być szczegółowo określone przez Komisję Europejską w drodze aktów delegowanych.
Spośród pozostałych postanowień przedmiotowe rozporządzenie przewiduje między innymi obowiązek wyraźnego oznaczania na żywności informacji na temat zawartych w niej alergenów. Z kolei w przypadku mięsa wieprzowego, baraniego i koziego oraz drobiu rozporządzenie nakazuje producentom tego rodzaju żywności oznaczania na produktach kraju pochodzenia.
Rozporządzenie będzie stosowane zasadniczo od dnia 13 grudnia 2014 r.
Artykuł pochodzi z programu System Informacji Prawnej LEX on-line