Komitet Główny zakwalifikował do zawodów III stopnia 65 osoby z 60 szkół, w tym 25 uczniów z technikum.
Tematyką wiodącą XXI edycji olimpiady były „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu”.
W I etapie (szkolnym) uczestniczyło prawie 6,5 tys. uczniów z ponad 430 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.
Do zawodów II stopnia (etapu okręgowego) zakwalifikowało się 741 uczniów z 400 szkół. Zawodnicy rozwiązywali test składający się z 80 zadań. Najlepszy wynik w tym etapie uzyskała Joanna Wilkosz z I Liceum Ogólnokształcące im. B. Nowodworskiego w Krakowie.
Zwycięzcą XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności została Natalia Wiktoria Gołąbek z I Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Łodzi. Drugie miejsce zajęła Paulina Ziemak z II Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Jagiellończyka w Elblągu, a trzecie Luiza Anna Janko uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Jagiellończyka w Sieradzu.