Chodzi o wycofywane z rynku produkty, które są przekazywane przez producentów na cele charytatywne w zamian za unijne rekompensaty. Takich owoców i warzyw nie można sprzedać.
Po wprowadzeniu przez Rosję embarga na produkty żywnościowe z UE odszkodowaniami objęte są pomidory, marchew, kapusta biała, papryka słodka, kalafiory, ogórki, jabłka, gruszki, owoce czerwone, winogrona stołowe oraz kiwi.
Jak informuje ARR, z darmowych owoców i warzyw, oprócz organizacji charytatywnych, mogą korzystać także szkoły, domy dziecka, domy wychowawcze, przedszkola, organizatorzy obozów dla dzieci. O przekazaniu takich produktów decyduje prezes Agencji Rynku Rolnego, na wniosek zainteresowanej jednostki.
Owoce lub warzywa otrzymane bezpłatnie od producentów nie mogą zastąpić produktów normalnie kupowanych, mogą być jedynie uzupełnieniem.

ARR: duże zainteresowanie programem "Owoce i warzywa w szkole">>

Placówki oświatowe do wniosku powinny dołączyć dokumenty wskazujące organy i osoby uprawnione do ich reprezentowania (np. akt powołania danej osoby na stanowisko dyrektora placówki), statut lub umowę o utworzeniu jednostki organizacyjnej (może to być też np. uchwała organu samorządowego o utworzeniu szkoły), zgodę osób zarządzających daną placówką na przeprowadzenie kontroli w zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej.
ARR zaznacza, że te placówki, które otrzymają bezpłatnie owoce i warzywa, muszą przestrzegać unijnych przepisów zabraniających sprzedaży takich produktów. Muszą też prowadzić odrębne rejestry zapasów owoców i warzyw oraz osobnej rachunkowości dotyczącej ich zagospodarowania.
Wnioski i „Warunki uczestnictwa organizacji charytatywnych oraz innych jednostek organizacyjnych lub osób fizycznych w mechanizmie (...)” dostępne są na stronie internetowej Agencji www.arr.gov.pl (PAP)

ZNP apeluje o dostarczenie jabłek do przedszkoli>>