Przy jakiej temperaturze na stanowisku pracy pracodawca powinien wydawać napoje chłodzące?
Zgodnie z § 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym
•przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C;
•w pomieszczeniu zamkniętym (np. biura, hale produkcyjne), jeśli temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Sposób zapewnienia napojów może być dowolny. Można np. wydawać butelki z wodą w gorące dni lub wystawić dystrybutor z wodą w powszechnie dostępnym miejscu. Istotne jest jedynie to, aby w upalny dzień pracownik w każdej chwili mógł - jeśli zechce - otrzymać napój. Szczegółowe zasady zaopatrzenia pracowników w napoje (ewentualnie także rodzaj napojów) powinny być ustalone z przedstawicielami związków zawodowych lub pracowników.
Roman Majer
Zgodnie z § 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym
•przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C;
•w pomieszczeniu zamkniętym (np. biura, hale produkcyjne), jeśli temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Sposób zapewnienia napojów może być dowolny. Można np. wydawać butelki z wodą w gorące dni lub wystawić dystrybutor z wodą w powszechnie dostępnym miejscu. Istotne jest jedynie to, aby w upalny dzień pracownik w każdej chwili mógł - jeśli zechce - otrzymać napój. Szczegółowe zasady zaopatrzenia pracowników w napoje (ewentualnie także rodzaj napojów) powinny być ustalone z przedstawicielami związków zawodowych lub pracowników.
Roman Majer