Spółka niemiecka działająca na terenie specjalnej strefy ekonomicznej zatrudnia pracowników na podstawie umowy o pracę, następnie deleguje ich do pracy w Niemczech. Za granicą pracodawca wynajmuje pracownikom mieszkanie, nie zapewnia wyżywienia, pokrywa koszty noclegu w hotelu oraz całodziennego wyżywienia.
W jaki sposób należy ustalić wysokość należnej pracownikom diety?
Czy dopuszczalne jest obniżenie wysokości diety a w zamian za niewypłaconą część pracodawca pokryje koszty noclegu?
Pracodawca nie ma możliwości obniżenia diety z uwagi na zapewnienie noclegów – dieta służy bowiem innym celom, niż zapewnienie noclegów. W chwili obecnej dieta przysługująca w przypadku podróży służbowej do Niemiec wynosi 42 euro (planowany jest wzrost do 49 euro).
W przypadku zagranicznych podróży służbowych dieta nie może być niższa niż przewidują to przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz. U. Nr 236, poz. 1991 z późn. zm.) - dalej r.w.w.u. Zgodnie z § 4-5 r.w.w.u. dieta jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki. Dietę oblicza się w następujący sposób:
za każdą dobę podróży przysługuje dieta w pełnej wysokości;
za niepełną dobę podróży:
do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety,
ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety,
ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Pracownikowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie lub gdy wyżywienie opłacone jest w cenie karty okrętowej (promowej), przysługuje 25% diety ustalonej w sposób powyższy. Jeżeli pracownik otrzymuje za granicą tylko częściowe wyżywienie, przysługuje mu odpowiednio na:
śniadanie - 15% diety;
obiad - 30% diety;
kolację - 30% diety;
inne wydatki - 25% diety.
Oprócz diety pracownikowi odbywającemu zagraniczną podróż służbową przysługują także inne świadczenia na przykład zwrot kosztów noclegów.
Pracodawca nie ma możliwości obniżenia diety z uwagi na zapewnienie noclegów. Są to bowiem dwa różne świadczenia. Dieta może jednak być obniżona, jeżeli pracownik ma zapewnione posiłki.
Paweł Ziółkowski - specjalista z zakresu prawa pracy
W jaki sposób należy ustalić wysokość należnej pracownikom diety?
Czy dopuszczalne jest obniżenie wysokości diety a w zamian za niewypłaconą część pracodawca pokryje koszty noclegu?
Pracodawca nie ma możliwości obniżenia diety z uwagi na zapewnienie noclegów – dieta służy bowiem innym celom, niż zapewnienie noclegów. W chwili obecnej dieta przysługująca w przypadku podróży służbowej do Niemiec wynosi 42 euro (planowany jest wzrost do 49 euro).
W przypadku zagranicznych podróży służbowych dieta nie może być niższa niż przewidują to przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz. U. Nr 236, poz. 1991 z późn. zm.) - dalej r.w.w.u. Zgodnie z § 4-5 r.w.w.u. dieta jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki. Dietę oblicza się w następujący sposób:
za każdą dobę podróży przysługuje dieta w pełnej wysokości;
za niepełną dobę podróży:
do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety,
ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety,
ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Pracownikowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie lub gdy wyżywienie opłacone jest w cenie karty okrętowej (promowej), przysługuje 25% diety ustalonej w sposób powyższy. Jeżeli pracownik otrzymuje za granicą tylko częściowe wyżywienie, przysługuje mu odpowiednio na:
śniadanie - 15% diety;
obiad - 30% diety;
kolację - 30% diety;
inne wydatki - 25% diety.
Oprócz diety pracownikowi odbywającemu zagraniczną podróż służbową przysługują także inne świadczenia na przykład zwrot kosztów noclegów.
Pracodawca nie ma możliwości obniżenia diety z uwagi na zapewnienie noclegów. Są to bowiem dwa różne świadczenia. Dieta może jednak być obniżona, jeżeli pracownik ma zapewnione posiłki.
Paweł Ziółkowski - specjalista z zakresu prawa pracy