Ograniczeniu ryzyka sprzyja też rozwój przemysłu elektrochemicznego, dzięki któremu stało się możliwe konstruowanie kompaktowych urządzeń generujących podchloryn sodowy metodą elektrolizy wodnego roztworu soli kuchennej. Powstający w ten sposób dezynfekat nie jest substancją niebezpieczną z uwagi na niskie stężenie chloru. Podstawowymi zaletami elektrolitycznego wytwarzania środka do dezynfekcji są m.in. wyeliminowanie zagrożenia dla personelu podczas transportu i obsługi urządzeń, brak konieczności wytyczania stref ochronnych i magazynowania substancji niebezpiecznych, wyeliminowanie właściwych dla handlowego podchlorynu sodowego krystalicznych osadów utrudniających pracę pomp.
Omawiana technologia nadaje się do stosowania m.in. w stacjach uzdatniania wody, oczyszczalniach ścieków, obiegach chłodniczych szpitalach i na basenach.

Źródło: Inspektor pracy 2010, nr 5, Jarosław Krzywański, s. 20-21.