Kuchenka mikrofalowa jest urządzeniem bezpiecznym pod warunkiem, że jej montaż i eksploatacja będą zgodne z załączoną do kuchenki mikrofalowej instrukcją montażu i eksploatacji. Kuchenka mikrofalowa, jak każde urządzenie stosowane w zakładzie pracy, powinna być własnością pracodawcy, lub powinna być przyjęta od pracownika, na stan pracodawcy, co wiąże się z kontrolą jej stanu technicznego oraz zapewnieniem obsługi serwisowej w razie awarii lub uszkodzenia. Kuchenka mikrofalowa stosowana w zakładzie pracy powinna być kontrolowana pod względem zagrożenia porażeniowego i pożarowego. Pracownicy powinni być przeszkoleni w zakresie eksploatacji kuchenki, w tym w zakresie jej czyszczenia. Stosowanie kuchenki mikrofalowej w pomieszczeniu informatyków zależne jest od wzajemnej relacji urządzeń zainstalowanych w pomieszczeniu informatyków i zamontowanej w tym pomieszczeniu kuchenki mikrofalowej – w tym przypadku należy postępować zgodnie z instrukcjami montażu i eksploatacji zamontowanych urządzeń i kuchenki. Stosowanie kuchenki mikrofalowej w pomieszczeniach zakładu pracy dopuszczalne jest za zgodą pracodawcy, który powinien zasięgnąć opinii m.in. pracowników ochrony przeciwpożarowej oraz elektryków.
Uzasadnienie
Lepszym rozwiązaniem od instalowania i eksploatacji kuchenki mikrofalowej w poszczególnych pomieszczeniach biurowych, jest zainstalowanie tej kuchenki w pomieszczeniu przeznaczonym do podgrzewania posiłków dla wszystkich pracowników. Takim pomieszczeniem może być jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych pracowników. Jadalnie mogą również być urządzane dla pracowników biurowych, chociaż przepisy nie wymagają jadalni dla zakładów pracy, w którym wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym. Zależy to od uzasadnienia ekonomicznego. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, w załączniku nr 3 "Wymagania dla pomieszczeń i urządzeń higienicznosanitarnych", w Rozdziale 5 "Jadalnie", w § 31 - określa wymagania dla jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych pracowników. W pomieszczeniu jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych pracowników powinno przypadać co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek. Powierzchnia jadalni nie powinna być mniejsza niż 8 m2.
Kazimierz Kościukiewicz, autor współpracuje z publikacją Serwis BHP
Odpowiedzi udzielono 27 października 2014 r.