Czy istnieją przepisy, które zobowiązują pracodawcę do wydawania spawaczom mleka i maślanki?
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
W myśl art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Szczegółowe kwestie związane z rodzajem posiłków oraz napojów zostały określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) - dalej r.p.p.n. W r.p.p.n. brak jest jednak odniesienia do sytuacji, w których zapewnienie mleka lub maślanki byłoby obowiązkowe.
To pracodawca decyduje o tym, jakie stanowiska pracy kwalifikują się do otrzymywania napojów oraz określa zasady ich wydawania. Zasady te pracodawca ustala w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Tradycyjne kiedyś wydawanie mleka na niektórych stanowiskach pracy wynikało z postanowień układów zbiorowych. Natomiast w świetle współczesnych badań, można zastanawiać się nad celowością dostarczania mleka lub maślanki dla pracowników zatrudnianych w warunkach uciążliwych. Ostateczna decyzja należy do pracodawcy.
Łukasz Wawszczak
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
W myśl art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Szczegółowe kwestie związane z rodzajem posiłków oraz napojów zostały określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) - dalej r.p.p.n. W r.p.p.n. brak jest jednak odniesienia do sytuacji, w których zapewnienie mleka lub maślanki byłoby obowiązkowe.
To pracodawca decyduje o tym, jakie stanowiska pracy kwalifikują się do otrzymywania napojów oraz określa zasady ich wydawania. Zasady te pracodawca ustala w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Tradycyjne kiedyś wydawanie mleka na niektórych stanowiskach pracy wynikało z postanowień układów zbiorowych. Natomiast w świetle współczesnych badań, można zastanawiać się nad celowością dostarczania mleka lub maślanki dla pracowników zatrudnianych w warunkach uciążliwych. Ostateczna decyzja należy do pracodawcy.
Łukasz Wawszczak