UOKiK skierował do drugiego etapu postępowanie w sprawie przejęcia przez Smithfield Foods kontroli nad Pini Polonia. Urząd musi sprawdzić, czy poszczególne ubojnie konkurują ze sobą na terenie całej Polski, w regionie lub może na obszarze w określonej odległości od zakładu. Niezbędne jest też zbadanie udziałów uczestników koncentracji i innych przedsiębiorców działających na tym rynku.
Transakcja dotycząca przejęcia przez Smithfield Foods nad Pini Polonia została pierwotnie zgłoszona do Komisji Europejskiej. KE przekazała jednak sprawę do UOKiK, ponieważ uznała, że koncentracja ma wpływ tylko na polski rynek, a urząd ma odpowiednia wiedzę i doświadczenie do zbadania tej sprawy.
Smithfield Foods to globalny koncern zajmujący się przetwórstwem i produkcją mięsa. W Polsce m.in. kontroluje grupę Animex, podsiada też osiem zakładów produkujących i przetwarzających mięso, w tym sześć ubojni. Pini Polonia należy do grupy kapitałowej Pini Group, do której należą spółki w Polsce, we Włoszech i na Węgrzech. Posiada ubojnię w Kutnie, dostarcza też mięso do sklepów i zakładów przetwórczych.
Zgodnie z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów* postępowanie w sprawach koncentracji jest dwuetapowe. Pierwszy etap trwa do miesiąca. W sprawach szczególnie skomplikowanych, w których istnieje prawdopodobieństwo istotnego ograniczenia konkurencji lub wymagających badania rynku, postępowanie może trwać dłużej.
Rozpoczęcie drugiego etapu postępowania nie przesądza o rodzaju decyzji, jaka w przyszłości zostanie wydana. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów może wyrazić zgodę (bezwarunkową lub warunkową) na koncentrację albo zakazać jej przeprowadzenia.
Prawo konkurencji a regulacja sektorowa >>
*Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu.
UOKiK zbada rynek ubojni
W sprawie przejęcia przez Smithfield Foods kontroli nad Pini Polonia UOKiK przeprowadzi badanie rynku. Przedsiębiorcy działają w branży produkcji i przetwórstwa mięsa.