We wtorek Rada UE zatwierdziła nowe rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej.
- Dziś jest dzień, na który wielu ludzi pracowało bardzo ciężko, wykazując się niezwykłą cierpliwością – powiedział Phil Hogan, unijny komisarz ds. rolnictwa. Jego słowa to nawiązanie do tego, że państwa UE długo nie mogły się porozumieć w tej sprawie. Przełom przyszedł po niemal trzech latach negocjacji w połowie ubiegłego roku
Nowe reguły mają wspierać ekologiczną produkcję w całej UE, zagwarantować konkurencyjność gospodarstwom ekologicznym oraz chronić konsumentów przed oszustwami i nieuczciwymi praktykami ze strony producentów i dystrybutorów ekożywności.
Co się zmieni? Rozszerzona zostanie lista produktów klasyfikowanych jako ekologiczne. Znajdzie się na niej m.in. sól, wosk pszczeli, liście winorośli, oraz lista dodatkowych zasad dotyczących ekologicznej hodowli, np. królików. Wprowadzony też zostanie nowy system przyznawania certyfikatów grupowych, np. dla grup producentów. To wsparcie dla małych gospodarstw rolnych. Gdy się połączą, koszty certyfikacji czy kontroli rozłożą na kilka podmiotów. Z tym, że niewielkie gospodarstwa rolne mają też korzystać z uproszczonego systemu certyfikacji.
LEX Prawo Europejskie >>
Przepisy, poza stopniowym zniesieniem wyjątków dla konkretnych rodzajów produkcji ekożywności, wprowadzą też zaostrzony system kontroli. Przede wszystkim kontrole będą niezapowiedziane i standardowo przeprowadzane raz na rok. Jeśli jednak takie roczne kontrola nie wykażą żadnych nieprawidłowości przez trzy kolejne lata, organy krajowe będą mogły podjąć decyzję o kontroli raz na dwa lata. Ma to ograniczyć biurokrację zarówno dla rolników, jak i administracji krajowych.
Czytaj też: Wyższe wymagania dla producentów frytek i chipsów >>
Nie zmienią się zasady stosowania pestycydów: certyfikowani ekoproducenci pod żadnym pozorem nie mogą stosować tych niedozwolonych. Z tym, że nowe rozporządzenie wprowadza pewne środki ostrożności, by zmniejszyć ryzyko przypadkowego „zanieczyszczenia” upraw ekologicznych pestycydami z sąsiednich uprawach tradycyjnych. Za kontrolowanie tych środków mają odpowiadać organy krajowe.
W przypadku podejrzenia obecności niedozwolonych pestycydów w produktach ekologicznych Jeśli zarzuty będą uzasadnione, przeporwadzą postępowanie wyjaśniające. Określą źródła i przyczyny obecności niepożądanych substancji oraz ustalą metodę jego eliminacji.
Ponadto nowe rozporządzenie potwierdza uprawę w glebie jako podstawową zasadę. Oznacza to, że generalnie tak zwane zagony wniesione w szklarniach nie będą uznawane za ekologiczne. Nowe rozporządzenie zezwoli jednak na dalszą uprawę w szklarniach, przez ograniczony okres 10 lat, producentom w tych państwach, w których praktyka ta była wcześniej dopuszczona w rolnictwie ekologicznym.
Prawo żywnościowe >>
Nowe prawo obejmie też importowane ekoprodukty. Producenci z krajów trzecich, którzy zdecydują się sprzedawać swoje towary na unijnym rynku, będą musieli dostosować się do nowych reguł
Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po publikacji w dzienniku urzędowym UE, ale będzie stosowane od 1 stycznia 2021 r.