Przedsiębiorcy narzekają na obecnie obowiązujące przepisy dotyczące substancji dodawanych do żywności. Po pierwsze nie są dostosowane do unijnych, m.in. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Po drugie firmy mają kłopot z interpretacją przepisów, np. o obowiązku wzbogacania soli i tłuszczów. Zgodnie z projektem nowelizującym rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności* tylko sól i tłuszcze przeznaczone dla konsumenta finalnego będą wzbogacane w witaminy bądź składniki mineralne. Oznacza to, że zakłady przetwórstwa spożywczego nie będą musiały stosować w produkcji soli bądź tłuszczów wzbogacanych.
Ile witamin w soku
Dr Dobrawa Biadun, radca prawny, ekspert ds. polityk publicznych Konfederacji Lewiatan zwraca jeszcze uwagę, że nowe przepisy przewidują, że maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawartych w 100g lub mililitrach produktu nie może być większa niż połowa dziennej dawki zapotrzebowania na daną substancję. I jej zdaniem jest to dobra propozycja.
- Wyjątek stanowić będzie zawartość witaminy C i folianów – tutaj, z uwagi na straty zachodzące w procesie przygotowania żywności, producent będzie mógł dodać dawkę nie większą niż 100 proc. referencyjnej wartości spożycia. Natomiast minimalna dawka nie będzie mogła być niższa niż 15 proc. referencyjnej wartości spożycia, a w przypadku napojów – 7,5 proc. wartości – mówi Dobrawa Biaduń.
Półoroczny okres przejściowy
Projekt przewiduje też okres przejściowy dla środków spożywczych niespełniających nowych wymagań. Będą mogły być wprowadzane do obrotu na terytorium Polski przez 6 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia. W obrocie będą mogły pozostawać do wyczerpania zapasów, nie dłużej jednak niż do upływu daty ich minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia. Nowelizacja ma zacząć obowiązywać po 14 dniach od publikacji.
Warto pamiętać, że 11 kwietnia zaczęły być też stosowane nowe unijne przepisy obniżające zawartość rakotwórczego akryloamidu w żywności. Czytaj więcej o zmianach dla producentów frytek >>
---------------------------------------------------------------------------------------------------
* Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu.
System prawa żywnościowego >>