Pytanie:
Pod jakim kodem należy klasyfikować bioodpady? Odpowiednikiem dla definicji odpadów zielonych w katalogu odpadów jest kod 20 02 01. Definicja bioodpadów nie ma swojego precyzyjnego odpowiednika w katalogu odpadów, a zatem jaki kod jest dla nich właściwy?

Wydaje się, że zarówno kody 20 02 01, jak i 20 01 08 są zbyt "wąskie" do dość obszernej definicji bioodpadów. Czy można tu zastosować kod 20 01 99?

Odpowiedź:
Bioodpady to pojęcie szersze niż odpady zielone, gdyż poza odpadami zielonymi w zakresie tego pojęcia mieszczą się odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych, gastronomii, zakładów zbiorowego żywienia, jednostek handlu detalicznego, a także porównywalne odpady z zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność - por. art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2013 r. poz. 21) – dalej u.o. Do grupy bioodpadów zaliczają się nie tylko odpady z grupy 20, ale np. z grupy 16 03, 02 01, 03 01 i innych. Faktycznie zatem klasyfikacja bioodpadów pod kodami 20 02 01 oraz 20 01 08 jest zbyt „wąska”, bowiem obejmuje jedynie bioodpady komunalne. Tymczasem klasyfikacja odpadów powinna być zgodna z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 grudnia 2014 r. w sprawie katalogu odpadów (Dz. U. z 2014 r. poz. 1923), czyli powinna uwzględniać źródło ich wytworzenia.

Uzasadnienie:
Specyficzną grupą wśród odpadów ulegających biodegradacji, która otrzymała odrębną definicję w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylającej niektóre dyrektywy (Dz. U. UE L 312 z dnia 22 listopada 2008 r., s. 3) – dalej dyrektywa 2008/98/WE, są bioodpady, które oznaczają ulegające biodegradacji odpady ogrodowe i parkowe, odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych, restauracji, placówek zbiorowego żywienia i handlu detalicznego i porównywalne odpady z zakładów przetwórstwa spożywczego. Bioodpady nie obejmują natomiast odpadów rolniczych, odchodów, osadów ściekowych, odpadów z leśnictwa. Nie obejmują również takich odpadów ulegających biodegradacji jak włókna naturalne, papier czy tektura oraz tych produktów ubocznych produkcji żywności, które nigdy nie stają się odpadami. Definicję bioodpadów ustaloną przez dyrektywę 2008/98/WE odzwierciedla art. 3 ust. 1 pkt 1 u.o.