a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym arsenu nieorganicznego w określonych środkach spożywczych.
(2) Arsen jest wszechobecnym metaloidem występującym w niskich stężeniach w skałach, glebie i naturalnych wodach gruntowych. Ponadto działalność antropogeniczna przyczyniła się również do zwiększenia poziomu arsenu w środowisku na skutek emisji przemysłowych (górnictwo, wytop metali nieżelaznych i spalanie paliw kopalnych), a także stosowania arsenu w nawozach, środkach do konserwacji drewna, środkach owadobójczych lub herbicydach. Chociaż narażenie przez skórę i przez drogi oddechowe jest możliwe, głównymi drogami narażenia na arsen są żywność i woda pitna.
(3) 12 października 2009 r. panel naukowy ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym ("panel CONTAM") Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinię dotyczącą arsenu w żywności 3 . W opinii tej panel CONTAM stwierdził, że tymczasowe tolerowane tygodniowe pobranie (PTWI) na poziomie 15 µg/kg masy ciała, ustanowione przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA), nie jest już właściwe, ponieważ dane wykazały, że arsen nieorganiczny powoduje raka płuc, pęcherza moczowego i skóry, oraz że zgłoszono szereg niekorzystnych skutków przy narażeniach niższych niż te, które zostały poddane przeglądowi przez JECFA.
(4) Panel CONTAM określił zakres wartości najniższej dawki wyznaczającej (BMDL01) pomiędzy 0,3 a 8 µg/kg masy ciała na dzień w odniesieniu do nowotworów płuc, skóry i pęcherza oraz uszkodzeń skóry. W opinii naukowej panel CONTAM stwierdził, że szacowane narażenie z dietą na arsen nieorganiczny konsumentów w Europie spożywających przeciętne i duże ilości znajduje się w zakresie wskazanych wartości BMDL01, w związku z czym nie można wykluczyć możliwości wystąpienia ryzyka dla niektórych konsumentów.
(5) W opinii naukowej zidentyfikowano konsumentów dużych ilości ryżu w Europie, takich jak pewne grupy etniczne oraz dzieci w wieku poniżej trzech lat, jako tych, których w największym stopniu dotyczy narażenie z dietą na arsen nieorganiczny. Narażenie z dietą na arsen nieorganiczny u dzieci poniżej trzeciego roku życia, w tym ze środków spożywczych na bazie ryżu, oszacowano na ok. 2 do 3 razy wyższe niż u dorosłych.
(6) W sprawozdaniu naukowym z 2014 r. 4 na temat narażenia z dietą na arsen nieorganiczny w populacji europejskiej Urząd wskazał produkty na bazie ziaren jako główny czynnik narażenia, a ryż, mleko i przetwory mleczne jako istotne czynniki. Niejednorodność danych dotyczących spożycia żywności, konwersja arsenu całkowitego na arsen nieorganiczny oraz postępowanie z danymi cenzurowanymi lewostronnie przyczyniają się jednak do znacznej niepewności w ocenie narażenia.
(7) W świetle tych informacji w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1006 5 określono najwyższe dopuszczalne poziomy obecności arsenu nieorganicznego wyłącznie w ryżu i produktach na bazie ryżu, a zgodnie z zaleceniem Komisji (UE) 2015/1381 6 państwa członkowskie zostały wezwane do monitorowania w latach 2016, 2017 i 2018 obecności arsenu w żywności, najlepiej poprzez określenie zawartości arsenu nieorganicznego i całkowitego oraz, w miarę możliwości, innych odpowiednich rodzajów arsenu w wielu różnych rodzajach żywności.
(8) W sprawozdaniu naukowym z 2021 r. 7 Urząd ocenił przewlekłe narażenie z dietą na arsen nieorganiczny, biorąc pod uwagę najnowsze dane dotyczące występowania arsenu nieorganicznego w żywności. Urząd stwierdził, że w różnych grupach wiekowych głównymi czynnikami narażenia z dietą na arsen nieorganiczny są ryż, produkty na bazie ryżu, ziarna i produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu oraz woda pitna. Urząd stwierdził ponadto, że określone środki spożywcze przeznaczone dla młodych ludzi (np. żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci oraz herbatniki, sucharki i ciastka dla dzieci, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz preparaty dla małych dzieci, żywność dla niemowląt i soki owocowe) są istotnym czynnikiem narażenia z dietą na arsen nieorganiczny w tej grupie populacji.
(9) Obecne średnie wartości narażenia na arsen w żywności i wartości dla 95. centyla nadal mieszczą się w zakresie wartości BMDL01 określonych w opinii naukowej panelu CONTAM z 2009 r. Należy zatem ustanowić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy dla towarów przyczyniających się do narażenia na arsen oraz obniżyć obecne najwyższe dopuszczalne poziomy, w miarę możliwości na podstawie danych o występowaniu.
(10) Zgodnie z Kodeksem Żywnościowym najwyższy dopuszczalny poziom arsenu całkowitego w soli wynosi 0,5 mg/kg 8 . Należy ustanowić ten sam najwyższy dopuszczalny poziom w prawodawstwie Unii.
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(12) Biorąc pod uwagę, że niektóre środki spożywcze objęte niniejszym rozporządzeniem mają długi okres trwałości, środki spożywcze, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia, powinny móc pozostać w obrocie.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: