Rozporządzenie 2023/447 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/447
z dnia 1 marca 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3  określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W styczniu 2019 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako nowego dodatku do żywności do stosowania jako substancja słodząca. Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Glukozylowane glikozydy stewiolowe są wytwarzane w drodze enzymatycznej biokonwersji przy użyciu glukano- transferazy cyklomaltodekstryny, która katalizuje przenoszenie glukozy ze skrobi do mieszanin wzbogaconych w co najmniej jeden pojedynczy glikozyd stewiolowy z oczyszczonych ekstraktów liści Stevia Rebaudiana. Składają się one z mieszaniny glukozylowanych glikozydów stewiolowych, zawierających 1-20 dodatkowych jednostek glukozy związanych z macierzystymi glikozydami stewiolowymi. Mają one lepszy profil słodyczy w porównaniu z innymi dozwolonymi substancjami słodzącymi, w tym glikozydami stewiolowymi ze stewii (E 960a).

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił bezpieczeństwo glukozylowanych glikozydów ste- wiolowych i wydał opinię w dniu 15 grudnia 2021 r. 4  Urząd uznał, że metabolizm glukozylowanych glikozydów stewiolowych jest wystarczająco podobny do już dopuszczonych glikozydów stewiolowych, w związku z czym uznano, że dane toksykologiczne uprzednio ocenione przez Urząd w odniesieniu do glikozydów stewiolowych (E 960a) potwierdzają ich bezpieczeństwo jako dodatku do żywności. Enzym glukanotransferaza cyklomaltodek- stryny (EC 2.4.1.19) pochodzący z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Anoxybacillus caldiproteolyticus i przeznaczony do stosowania w produkcji zmodyfikowanych glikozydów stewiolowych nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w przewidzianych warunkach stosowania na podstawie danych dostarczonych Urzędowi 5 . Urząd stwierdził, że nie ma obaw co do bezpieczeństwa stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako dodatku do żywności w odniesieniu do takich samych proponowanych zastosowań i poziomów stosowania jak w przypadku glikozydów stewiolowych (E 960a-960c) stosowanych jako substancje słodzące.

(7) Należy zatem zezwolić na stosowanie dodatku do żywności "glukozylowane glikozydy stewiolowe" (E 960d) jako substancji słodzącej w kategoriach żywności, w których glikozydy stewiolowe (E 960a-960c) są obecnie dozwolone i na tych samych najwyższych dopuszczalnych poziomach.

(8) Specyfikacje dodatku do żywności glukozylowane glikozydy stewiolowe należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnego wykazu dodatków do żywności ustanowionego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części B pkt 2. "Substancje słodzące" po pozycji dotyczącej E 960c dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 960d Glukozylowane glikozydy stewiolowe"
b)
w części C 5) Inne dodatki, które mogą być uregulowane łącznie, lit. v) otrzymuje brzmienie:

"v) E 960a - 960d: Glikozydy stewiolowe

Numer E Nazwa
E 960a Glikozydy stewiolowe ze stewii
E 960c Glikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie
E 960d Glukozylowane glikozydy stewiolowe"
c)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
2)
w kategorii 03 (Lody spożywcze) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
3)
w kategorii 04.2.2 (Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewio- lowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne"
4)
w kategorii 04.2.4.1 (Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej"
5)
w kategorii 04.2.5.1 (Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wpis dotyczący 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej"
6)
w kategorii 04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej"
7)
w kategorii 04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania) wpis dotyczący E 960a- 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
8)
w kategorii 05.1 (Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
9)
w kategorii 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60) Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 350 (1) (60) Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

Tylko twarde wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej (cukierki i lizaki)

Tylko miękkie wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej (cukierki do żucia, gumy owocowe i piankowe produkty cukiernicze/pianki żelowe)

Tylko lukrecja o obniżonej wartości energetycznej

Tylko nugat o obniżonej wartości energetycznej

Tylko marcepan o obniżonej wartości energetycznej

E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 2 000 (1) (60) Tylko pastylki i drażetki odświeżające oddech, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 670 (1) (60) Tylko silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
10)
w kategorii 05.3 (Guma do żucia) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 3300 (1) (60) Tylko bez dodatku cukru"
11)
w kategorii 05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4) wpisy dotyczące E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymują brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60) Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
12)
w kategorii 06.3 (Śniadaniowe przetwory zbożowe) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe o zawartości błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrębów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
13)
w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewio- lowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60) Tylko Essoblaten - cienkie wafle (obiaty)"
14)
w kategorii 09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60) Tylko słodko-kwaśne konserwy i prezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki"
15)
w kategorii 11.4.1 (Słodziki stołowe w postaci płynnej) wpis dotyczący E 960a - 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe quantum satis (1) (60)"
16)
w kategorii 11.4.2 (Słodziki stołowe w postaci proszku) wpis dotyczący E 960a - 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe quantum satis (1) (60)"
17)
w kategorii 11.4.3 "Słodziki stołowe w tabletkach" wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe quantum satis (1) (60)"
18)
w kategorii 12.4 (Musztarda) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 120 (1) (60)"
19)
w kategorii 12.5 (Zupy i buliony) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 40 (1) (60) Tylko zupy o obniżonej wartości energetycznej"
20)
w kategorii 12.6 (Sosy) wpisy dotyczące E 960a - 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 120 (1) (60) Oprócz sosu sojowego (sfermentowanego i niesfermentowanego)
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 175 (1) (60) Tylko sos sojowy (sfermentowany i niesfermentowany)"
21)
w kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)) wpis dotyczący 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 330 (1) (60)"
22)
w kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60)"
23)
w kategorii 14.1.3 (Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne), wpis dotyczący 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
24)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) wpis dotyczący E 960a- 960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 80 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
25)
w kategorii 14.1.5.2 (Inne) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 30 (1) (60)

(93)

Tylko napoje kawowe i herbaciane oraz napoje z naparów ziołowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 30 (1) (60)

(93)

Tylko kawa rozpuszczalna i rozpuszczalna kawa cappuccino, z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 20 (1) (60)

(93)

Tylko napoje na bazie słodu i napoje o smaku lub aromacie czekolady lub cappuccino, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
26)
w kategorii 14.2.1 (Piwo i napoje słodowe) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 70 (1) (60) Tylko piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.; »Bière de table/Tafelbier/Table beer« (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %), z wyjątkiem »Obergäriges Einfachbier«; Piwa o kwasowości minimalnej 30 miliekwiwalentów podanej w przeliczeniu na NaOH Brązowe piwa typu »oud bruin«"
27)
w kategorii 14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 150 (1)(60)"
28)
w kategorii 15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 20 (1) (60)"
29)
w kategorii 15.2 (Przetworzone orzechy) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 20 (1) (60)"
30)
w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 100 (1) (60) Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
31)
w kategorii 17.1 (Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 670 (1) (60)
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 1800 (1) (60) Tylko suplementy diety w postaci do żucia"
32)
w kategorii 17.2 (Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci) wpis dotyczący E 960a-960c (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 200 (1) (60)
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 1800 (1) (60) Tylko suplementy diety w postaci syropu"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 960c(iv) dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 960d GLUKOZYLOWANE GLIKOZYDY STEWIOLOWE

Nazwy synonimowe
Definicja: Mieszanina większych glikozydów stewiolowych otrzymanych w wyniku glukozylacji glikozydów stewiolowych ekstrahowanych z liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni. Mieszanina składa się z glukozylowanych glikozydów stewiolowych i pozostałości macierzystych glikozydów stewiolowych z liści stewii. Glukozylowane glikozydy stewiolowe są wytwarzane przez obróbkę glikozydów stewiolowych, ekstrahowanych z liści stewii, oraz skrobi nadającej się do spożycia przez ludzi za pomocą glukanotransferazy cyklomaltodekstryny (EC 2.4.1.19) pochodzącej ze szczepu niemodyfikowanego genetycznie Anoxybacillus caldiproteolyticus St-88. Enzym przenosi jednostki glukozy ze skrobi do glikozydów stewiolowych. Powstały materiał jest podgrzewany i poddawany działaniu węgla aktywnego w celu usunięcia enzymu, a następnie przepuszczany przez żywicę adsorpcyjną/desorpcyjną w celu usunięcia pozostałości hydrolizatu skrobiowgo (dekstryny), a następnie oczyszczany i przygotowany jest produkt końcowy przy zastosowaniu procesów, które mogą obejmować odbarwianie, stężanie i suszenie rozpyłowe.
Nazwa chemiczna Stewiolobiozyd: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy

Rubusozyd: kwas 13-e-D-glukopiranozylooksykaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Dulkozyd A: kwas 13-[(2-O-a-L-ramnopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Stewiozyd: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd A: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd B: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy

Rebaudiozyd C: kwas 13-[(2-O-a-L-ramnopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd D: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd E: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd F: kwas 13-[(2-O-e-D-ksylofurananozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester в-D-glukopiranozylowy

Rebaudiozyd M: kwas 13-[(2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D-glukopiranozyl) oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-e-D-glukopiranozylo-3-O-e-D-glukopiranozylo-e-D- glukopiranozylowy

oraz ich glukozylowane pochodne (1-20 dodanych jednostek glukozy)

Wzór cząsteczkowy Nazwa potoczna Wzór Współczynnik przeliczeniowy
N-glukozylowany stewiolobiozyd C(32+n*6)H(50+n*10)O(13+n*5)
N-glukozylowany rubusozyd C(32+n*6)H(50+n*10)O(13+n*5)
N-glukozylowany dulkozyd A C(38+n*6)H(60+n*10)O(17+n*5)
N-glukozylowany stewiozyd C(38+n*6)H(60+n*10)O(18+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd A C(44+n*6)H(70+n*10)O(23+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd B C(38+n*6)H(60+n*10)O(18+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd C C(44+n*6)H(70+n*10)O(22+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd D C(50+n*6)H(80+n*10)O(28+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd E C(44+n*6)H(70+n*10)O(23+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd F C(43+n*6)H(68+n*10)O(22+n*5)
N-glukozylowany rebaudiozyd M C(56+n*6)H(90+n*10)O(33+n*5)
n: liczba jednostek glukozy dodanych enzymatycznie do macierzystego glikozydu stewiolowego (n = 1-20)

Typowy współczynnik przeliczeniowy dla mieszanin glukozylowanych glikozydów stewiolowych = 0,20 (na bazie suchej, wolnej od dekstryny)

Stewiol C20H30°3 1,00
Stewiolobiozyd C32H50°13 0,50
Rubusozyd C32H50°13 0,50
Dulkozyd A C38H60°17 0,40
Stewiozyd C38H60°18 0,40
Rebaudiozyd A C44 H70 O23 0,33
Rebaudiozyd B C38 H60 O18 0,40
Rebaudiozyd C C44H70°22 0,34
Rebaudiozyd D C50H80°28 0,29
Rebaudiozyd E C44H70°23 0,33
Rebaudiozyd F C43H68O22 0,34
Rebaudiozyd M C56H90°33 0,25
Masa cząsteczkowa i nr CAS Nazwa potoczna Numer CAS Masa cząsteczkowa (g/mol)
N-glukozylowany stewiolobiozyd Brak danych 642,73+n*162,15
N-glukozylowany rubusozyd Brak danych 642,73+n*162,15
N-glukozylowany dulkozyd A Brak danych 788,87+n*162,15
N-glukozylowany stewiozyd Brak danych 804,88+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd A Brak danych 967,01+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd B Brak danych 804,88+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd C Brak danych 951,02+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd D Brak danych 1129,15+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd E Brak danych 967,01+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd F Brak danych 936,99+n*162,15
N-glukozylowany rebaudiozyd M Brak danych 1291,30+n*162,15
Stewiol 318,46
Stewiolobiozyd 41093-60-1 642,73
Rubusozyd 64849-39-4 642,73
Dulkozyd A 64432-06-0 788,87
Stewiozyd 57817-89-7 804,88
Rebaudiozyd A 58543-16-1 967,01
Rebaudiozyd B 58543-17-2 804,88
Rebaudiozyd C 63550-99-2 951,02
Rebaudiozyd D 63279-13-0 1 129,15
Rebaudiozyd E 63279-14-1 967,01
Rebaudiozyd F 438045-89-7 936,99
Rebaudiozyd M 1220616-44-3 1 291,30
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 95 % wszystkich glikozydów stewiolowych, składających się z wyżej wymienionych glikozydów stewiolowych wraz z ich glukozylowanymi pochodnymi (1-20 dodanych jednostek glukozy), na bazie suchej, wolnej od dekstryny.
Opis Proszek o barwie białej do jasnożółtej, około 100 do 200 razy słodszy od sacharozy (przy 5 % ekwiwalencji sacharozy).
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie
pH Między 4,5 a 7,0 (roztwór 1:100)
Czystość
Popiół całkowity Nie więcej niż 1 %
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 6 % (105 °C, 2 godz.)
Pozostałości rozpuszczalników Metanol - nie więcej niż 200 mg/kg Etanol - nie więcej niż 3 000 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 0,015 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Całkowita liczba drobnoustrojów tlenowych Nie więcej niż 1 000 jtk/g
Drożdże i pleśń Nie więcej niż 200 jtk/g
E. coli Wynik ujemny w 1 g
Salmonella Wynik ujemny w 25 g"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2022;20(2):7066.
5 Dziennik EFSA 2022;20(1):7004.

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.65.16

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/447 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej
Data aktu: 01/03/2023
Data ogłoszenia: 02/03/2023
Data wejścia w życie: 22/03/2023