uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 z dnia 23 listopada 2022 r. w sprawie statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie, zmiany rozporządzenia Komisji (WE) nr 617/2008 oraz uchylenia rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1165/2008, (WE) nr 543/2009 i (WE) nr 1185/2009 oraz dyrektywy Rady 96/16/WE 1 , w szczególności jego art. 4 ust. 6, art. 5 ust. 10, art. 7 ust. 2 i ust. 3 oraz art. 9 ust. 4,
(1) W rozporządzeniu (UE) 2022/2379 ustanowiono zintegrowane ramy na potrzeby opracowywania, tworzenia i rozpowszechniania europejskich statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie. Aby dane zebrane w poszczególnych państwach członkowskich były porównywalne i aby osiągnąć harmonizację w ramach systemu statystyki rolnictwa, konieczne jest określenie elementów technicznych statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie w odniesieniu do produkcji zwierzęcej, które mają być przekazywane Komisji (Eurostatowi).
(2) Elementy te obejmują wykaz zmiennych, opis zmiennych, jednostki obserwowane, wymogi dotyczące dokładności i zasady metodologiczne, które należy stosować, a także, w stosownych przypadkach, terminy przekazywania danych.
(3) Przy tworzeniu systemów gromadzenia danych państwa członkowskie powinny decydować się na warianty, które minimalizują liczbę poufnych wartości w danych.
(4) Należy określić zmienne, dla których wymagany jest wymiar ekologiczny lub regionalny, ponieważ wymiary te są potrzebne tylko w przypadku niektórych zmiennych.
(5) W stosownych przypadkach należy określić pokrycie zbiorów danych wykraczające poza wymogi określone w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby uniknąć niespójności między państwami członkowskimi.
(6) Należy doprecyzować okresy odniesienia, o których mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby zapewnić porównywalność statystyk między państwami członkowskimi.
(7) Zgodnie z art. 7 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2022/2379 można zwolnić państwa członkowskie z przekazywania poszczególnych danych dotyczących ustalonych wcześniej zmiennych w określonych terminach, jeżeli wpływ tych państw członkowskich na łączne unijne wartości tych zmiennych jest ograniczony. Ma to miejsce w przypadku, gdy produkcja danego państwa nie przekracza określonych progów. Konieczne jest zatem określenie tych progów, metod ich obliczania, źródeł danych wykorzystywanych przy stosowaniu tej metodyki oraz danych, do których stosuje się takie zwolnienie.
(8) Zgodnie z art. 7 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2022/2379 można zwolnić państwa członkowskie także z przekazywania poszczególnych danych dotyczących ustalonych wcześniej zmiennych, jeżeli ich wpływ jest ograniczony w odniesieniu do produkcji rolnej na poziomie krajowym lub regionalnym. Konieczne jest określenie progowych wartości odniesienia dla zmiennych objętych zwolnieniami.
(9) Wymogi dotyczące jakości powinny być proporcjonalne i zapewniać, aby koszty i obciążenia związane z tworzeniem statystyki utrzymały się na rozsądnym poziomie. W związku z tym, chociaż rozporządzenie (UE) 2022/2379 zawiera wymóg, aby wszystkie statystyki były reprezentatywne dla populacji statystycznej danego obszaru geograficznego, jedynie niektóre z wymaganych zmiennych powinny podlegać dalszym wymogom dotyczącym dokładności określonym w niniejszym rozporządzeniu.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Europejskiego Systemu Statystycznego ustanowionego na mocy art. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 223/2009 2 ,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Wymogi w zakresie danych
Państwa członkowskie przekazują dane z dziedziny statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2022/2379, w formie zagregowanych zbiorów danych. Dane dotyczące produkcji całkowitej i produkcji ekologicznej przekazuje się Komisji (Eurostatowi) dla wymaganego poziomu geograficznego, o którym mowa w art. 5 ust. 10 lit. b) ppkt (iii) rozporządzenia (UE) 2022/2379, oraz zgodnie z załącznikami I, II i III.
Zbiory danych
Wymogi dotyczące dokładności
Opisy
Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się opisy terminów określone w załączniku V.
Metodyka zwolnień
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2025 r.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 grudnia 2023 r.
Zwierzęta gospodarskie i mięso
Pogłowie zwierząt gospodarskich
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | i. | Zwierzęta gospodarskie i mięso |
Temat szczegółowy: | i.1 | Pogłowie zwierząt gospodarskich |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują liczbę zwierząt utrzymywanych przez gospodarstwa rolne na terytorium państwa członkowskiego w dniu odniesienia lub średnio w okresie odniesienia, w tym zwierząt, których hodowla jest certyfikowana jako ekologiczna.
Zbiór danych i.1, część 1
Pogłowie zwierząt gospodarskich w dniu odniesienia
Kategorie zwierząt gospodarskich | Częstotliwość | |||||||
Dane roczne | ||||||||
Dzień odniesienia | ||||||||
Maj/czerwiec | Listopad/grudzień | |||||||
Terminy | ||||||||
Wstępne - 15 września N | Ostateczne - 15 października N | Wstępne - 15 lutego N+1 | Ostateczne - 15 maja N+1 | 30 czerwca N+1 | ||||
Bydło | HD | HD | HD | HD, RHD | OHD | |||
Bydło w wieku poniżej 1 roku | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Przeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Nieprzeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Byki w wieku poniżej 1 roku nieprzeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Samice bydła w wieku poniżej 1 roku nieprzeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Bydło w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Byczki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat przeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Jałówki w wieku od 1 roku do poniżej 2 lat nieprzeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Bydło w wieku 2 lat i powyżej | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Byki w wieku 2 lat i powyżej | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Jałówki w wieku 2 lat i powyżej | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Jałówki w wieku 2 lat i powyżej przeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Jałówki w wieku 2 lat i powyżej nieprzeznaczone do uboju | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Krowy | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Krowy mleczne | HD | HD | HD | HD, RHD | OHD | |||
Krowy niemleczne | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
w tym bawoły | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Bawolice | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Inne bawoły | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Trzoda chlewna | HD | HD | HD | HD, RHD | OHD | |||
Świnie o żywej wadze mniejszej niż 50 kg | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Prosięta o żywej wadze mniejszej niż 20 kg | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Inne świnie o żywej wadze od 20 kg do mniejszej niż 50 kg | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Świnie przeznaczone do uboju, w tym wybrakowane knury i wybrakowane lochy, o wadze żywej 50 kg i większej | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Świnie o żywej wadze od 50 kg do mniejszej niż 80 kg | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Świnie o żywej wadze od 80 kg do mniejszej niż 110 kg | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Świnie o żywej wadze 110 kg lub większej | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Świnie zarodowe o żywej wadze 50 kg i większej | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Knury rozpłodowe | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Lochy prośne | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
w tym loszki prośne | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Lochy nieprośne | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
w tym loszki do tej pory nieprośne | HD | HD | HD | HD, RHD | ||||
Owce | HD | HD, RHD | OHD | |||||
Maciorki i jarki | HD | HD, RHD | ||||||
Mleczne maciorki i jarki | HD | HD, RHD | ||||||
Niemleczne maciorki i jarki | HD | HD, RHD | ||||||
Inne owce | HD | HD, RHD | ||||||
Kozy | HD | HD, RHD | OHD | |||||
Samice kozy do dalszego chowu | HD | HD, RHD | ||||||
Inne kozy | HD | HD, RHD |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
HD: | Liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie krajowym |
RHD: | Liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie regionalnym |
OHD: | Liczba zwierząt w chowie ekologicznym (1 000 szt.) na poziomie krajowym |
Dzień odniesienia: Dane odnoszą się do określonego dnia w okresach wskazanych w tabeli. Państwa członkowskie wskazują ten dzień w metadanych dostarczonych wraz z danymi.
Zbiór danych i.1, część 2
Średnie pogłowie zwierząt gospodarskich
Kategorie zwierząt gospodarskich | Częstotliwość | ||||||
Raz w roku | Trzy razy na dziesięć lat (1) | ||||||
Terminy | |||||||
30 kwietnia N+1 | 30 czerwca N+1 | 30 kwietnia N+1 | |||||
Drób (z wyłączeniem piskląt) | |||||||
Kurczęta | |||||||
Brojlery | AHD, RAHD | OAHD | |||||
Kury nioski | AHD, RAHD | OAHD | |||||
Kury nioski produkujące jaja spożywcze | AHD, RAHD | OAHD | |||||
Drób inny niż kurczęta | AHD | ||||||
Kaczki | AHD | ||||||
Gęsi | AHD | ||||||
Indyki | AHD | ||||||
Strusie | AHD | ||||||
Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane | AHD | ||||||
Króliki | AHD | ||||||
Gatunki chowane celów innych niż spożycie przez ludzi | |||||||
Zwierzęta futerkowe | |||||||
Lisy | AHD | ||||||
Jenoty | AHD | ||||||
Norki | AHD | ||||||
Szynszyle | AHD | ||||||
Inne zwierzęta futerkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | AHD | ||||||
(1) Lata kończące się cyfrą 3, 6 lub 0. |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
AHD: | Średnia liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie krajowym |
RAHD: | Średnia liczba zwierząt (1 000 szt.) na poziomie regionalnym |
OAHD: | Średnia liczba zwierząt w chowie ekologicznym (1 000 szt.) na poziomie krajowym |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
Dane obejmują średnią liczbę zwierząt w ciągu roku kalendarzowego.
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Liczba zwierząt odnosi się do całkowitej liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych, z wyłączeniem zwierząt transportowanych lub w rzeźniach.
Liczba zwierząt w chowie ekologicznym odnosi się do zwierząt, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw, jak określono w (i) rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 3 lub, w stosownych przypadkach, w najnowszym prawodawstwie Unii oraz (ii) odpowiednich krajowych przepisach wykonawczych. Zwierzęta te są włączone do całkowitej liczby zwierząt.
Średnia liczba zwierząt odnosi się do średniej dziennej liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych, z wyłączeniem zwierząt transportowanych lub w rzeźniach. Liczba ta uwzględnia wahania sezonowe, jak również tymczasowe przerwy w produkcji.
Zwolnienia z przekazywania danych
Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:
Odnośna zmienna | Próg odniesienia | Zwolnienie z przekazywania danych | |
Łączna liczba bydła | 600 000 szt. | Dane dotyczące pogłowia w maju/czerwcu | |
Łączna liczba trzody chlewnej | 1 300 000 szt. | Dane dotyczące pogłowia w maju/czerwcu | |
Łączna liczba owiec | 600 000 szt. | Dane dotyczące pogłowia w listopadzie/grudniu (1) | |
Łączna liczba kóz | 130 000 szt. | Dane dotyczące pogłowia w listopadzie/grudniu (1) | |
Łączna liczba brojlerów | 8 000 000 szt. | Dane roczne (1) | |
Łączna liczba kur niosek | 5 000 000 szt. | Dane roczne (1) | |
Źródło danych: Najnowsze dostępne dane ostateczne z listopada/grudnia | |||
(1) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane za lata odniesienia kończące się cyfrą 3, 6 i 0. |
Przekazywanie danych regionalnych
Państwa członkowskie przekazują dane regionalne:
Dane regionalne są wymagane dla tych samych lat lub dni odniesienia co dane krajowe.
Zbiór danych i.2
Produkcja mięsa
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | i. | Zwierzęta gospodarskie i mięso |
Temat szczegółowy: | i.2 | Produkcja mięsa |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują masę tusz i liczbę zwierząt poddanych ubojowi na terytorium państwa członkowskiego w okresie odniesienia, niezależnie od tego, czy ubój nastąpił w rzeźni czy nie, zdatnych do spożycia przez ludzi, w tym z produkcji ekologicznej.
Kategorie zwierząt gospodarskich | 2.1 Ubój w rzeźniach | 2.2. Ubój poza rzeźniami | |||||
Częstotliwość i terminy | |||||||
Dane miesięczne | Dane roczne | Dane miesięczne | Dane roczne | ||||
M + 60 dni | 31 maja N + 1 | 30 czerwca N + 1 | M + 120 dni | 30 czerwca N+1 | |||
Bydło | HD, T | HD, T | OHD, OT | HD, T | HD, T | ||
Cielęta | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Młode bydło | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Jałówki | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Krowy | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Byki | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Woły | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Trzoda chlewna (świniowate gatunków domowych) | HD, T | HD, T | OHD, OT | HD, T | HD, T | ||
Owce | HD, T | HD, T | OHD, OT | HD, T | HD, T | ||
Jagnięta | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Inne owce | HD, T | HD, T | HD, T | HD, T | |||
Kozy | HD, T | HD, T | OHD, OT | HD, T | HD, T | ||
Drób | HD, T | ||||||
Kurczęta | HD, T | HD, T | OHD, OT | ||||
Kaczki | HD, T | HD, T | |||||
Gęsi | HD, T | ||||||
Indyki | HD, T | HD, T | |||||
Strusie | HD, T | ||||||
Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane | HD, T | ||||||
Koniowate | HD, T | HD, T | |||||
Króliki (gatunki domowe) | HD, T | OHD, OT |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
M: | Miesiąc, którego dotyczą dane |
HD: | Liczba poddanych ubojowi zwierząt (1 000 tusz) na poziomie krajowym |
T: | Waga tusz (1 000 ton) na poziomie krajowym. |
OHD: | Liczba poddanych ubojowi zwierząt z chowu ekologicznego (tusz) na poziomie krajowym |
OT: | Masa tusz (w tonach) zwierząt z chowu ekologicznego na poziomie krajowym |
Okresy odniesienia: | Miesiąc, rok kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Liczba poddanych ubojowi zwierząt: Liczba tusz zwierząt, których mięso uznaje się za zdatne do spożycia przez ludzi.
Masa tusz: masa poubojowa schłodzona poddanych ubojowi zwierząt, których mięso uznaje się za zdatne do spożycia przez ludzi.
Zwierzęta z chowu ekologicznego odnosi się do zwierząt gospodarskich, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw w państwie członkowskim i które są certyfikowane jako ekologiczne zgodnie z (i) rozporządzeniem (UE) 2018/848 lub, w stosownych przypadkach, najnowszym prawodawstwem Unii oraz (ii) odpowiednimi krajowymi przepisami wykonawczymi. Poddane ubojowi zwierzęta z chowu ekologicznego to zwierzęta, które zostały poddane ubojowi na terytorium tego samego państwa członkowskiego. Ujmuje się je w całkowitej liczbie zwierząt poddanych ubojowi.
Zwolnienia z przekazywania danych
Progi odniesienia dla kategorii zwierząt, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:
Odnośne zmienne | Warunki zwolnienia | Zwolnienie z przekazywania danych | |
Masa tusz według kategorii zwierząt | Roczna masa tusz zwierząt poddanych ubojowi poza rzeźniami jest niższa niż | ||
Cielęta i młode bydło | 500 ton | Dane miesięczne dotyczące uboju poza rzeźniami w odniesieniu do kategorii zwierząt | |
Inne bydło | 650 ton | ||
Trzoda chlewna | 3 700 ton | ||
Owce | 1 100 ton | ||
Kozy | 300 ton | ||
Dane miesięczne | Brak wartości poufnej | Odpowiednie dane roczne | |
Źródło danych: Dane statystyczne dotyczące uboju przekazywane regularnie do Eurostatu |
Zbiór danych i.3
Podaż zwierząt
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | i. | Zwierzęta gospodarskie i mięso |
Temat szczegółowy: | i.3 | Podaż zwierząt |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują prognozę produkcji krajowej brutto (GIP), która oznacza spodziewaną łączną liczbę zwierząt do dostarczenia przez gospodarstwa rolne danego państwa członkowskiego za granicę, do rzeźni w państwie członkowskim, lub poddanych ubojowi w inny sposób. Wyłącza się zwierzęta poddane ubojowi niezdatne do spożycia przez ludzi.
Zbiór danych i.3, część 1
Prognoza podaży bydła
Kategorie zwierząt gospodarskich | Dane półroczne | ||
Okresy odniesienia | |||
1.1 - 30.6 N 1.7 - 31.12 N 1.1 - 30.6 N+1 |
1.7 - 31.12 N 1.1 - 30.6. N+1 1.7 - 31.12 N+1 |
||
Terminy | |||
15 lutego N | 15 września N | ||
Bydło | HD | HD | |
Cielęta i młode bydło | HD | HD | |
Jałówki | HD | HD | |
Krowy | HD | HD | |
Byki w wieku 1 roku i powyżej | HD | HD |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
HD: | Produkcja krajowa brutto wyrażona liczbą zwierząt (1 000 szt.) |
Częstotliwość: | Dwa razy w roku (3 okresy półroczne) |
Zbiór danych i.3, część 2
Prognoza podaży trzody chlewnej
Kategorie zwierząt gospodarskich | Dane kwartalne | |
Okresy odniesienia | ||
1.1 - 31.3 N 1.4 - 30.6 N 1.7 - 30.9 N 1.10 - 31.12 N |
1.7 - 30.9 N 1.10 - 31.12 N 1.1 - 31.3 N+1 1.4 - 30.6 N+1 |
|
Terminy | ||
15 lutego N | 15 września N | |
Trzoda chlewna | HD | HD |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
HD: | Produkcja krajowa brutto wyrażona liczbą zwierząt (1 000 szt.) |
Częstotliwość: | Dwa razy w roku (4 kwartały) |
Zbiór danych i.3, część 3
Prognoza podaży owiec i kóz
Kategorie zwierząt gospodarskich | Dane półroczne Okresy odniesienia |
1.1 - 30.6 N 1.7 - 31.12 N | |
Termin | |
15 lutego N | |
Owce | HD |
Kozy | HD |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
HD: | Produkcja krajowa brutto wyrażona liczbą zwierząt (1 000 szt.) |
Częstotliwość: | Raz w roku (2 okresy półroczne) |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Prognozę produkcji krajowej brutto podaje się w liczbie zwierząt.
Zwolnienia z przekazywania danych
Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:
Odnośna zmienna | Warunki zwolnienia | Zwolnienie z przekazywania danych |
Łączna liczba bydła | Progi odniesienia zbioru danych i.1 | Termin 15 września N |
Łączna liczba trzody chlewnej | Termin 15 września N | |
Łączna liczba owiec | Prognoza podaży owiec | |
Łączna liczba kóz | Prognoza podaży kóz |
SEKCJA III
Prognozy GIP ustala się na podstawie przynajmniej najnowszych statystyk dotyczących zbiorów danych i.1 i i.2 oraz serii osiągniętych GIP. Osiągnięte GIP można ustalić dla każdej kategorii zwierząt gospodarskich poprzez dodanie do liczby zwierząt poddanych ubojowi w państwie członkowskim bilansu handlu wewnątrzunijnego i pozaunijnego (wywóz minus przywóz) w odniesieniu do danej kategorii zwierząt gospodarskich.
Jaja i pisklęta
Jaja spożywcze
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | ii. | Jaja i pisklęta |
Temat szczegółowy: | ii.1 | Jaja spożywcze |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują liczbę kurzych jaj spożywczych zebranych w gospodarstwach rolnych w państwie członkowskim w okresie odniesienia, w tym z produkcji ekologicznej. Jaja te mogą być dostarczane do zakładów pakowania, sprzedawane bezpośrednio konsumentom lub przemysłowi rolno-spożywczemu, spożywane w gospodarstwie rolnym lub uznane za straty po opuszczeniu gospodarstwa rolnego.
Kategorie | Termin |
30 czerwca N+1 | |
Wyprodukowane jaja spożywcze | EN, OEN |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
EN: | Liczba wyprodukowanych jaj spożywczych (mln jaj) na poziomie krajowym |
OEN: | Liczba jaj spożywczych z certyfikowanej produkcji ekologicznej (mln jaj) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Liczba wyprodukowanych jaj spożywczych odnosi się do liczby jaj kurzych przeznaczonych do spożycia, wyprodukowanych przez gospodarstwa rolne w państwie członkowskim i obejmuje jaja dostarczone przez producentów jaj w państwie członkowskim do zakładów pakowania oraz jaja bezpośrednio dostarczone lub wykorzystane przez gospodarstwa rolne.
Liczba jaj spożywczych z certyfikowanej produkcji ekologicznej odnosi się do jaj spożywczych pochodzących od zwierząt, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej na poziomie gospodarstwa, jak określono w (i) rozporządzeniu (UE) 2018/848 lub, w stosownych przypadkach, w najnowszym prawodawstwie Unii oraz (ii) odpowiednich krajowych przepisach wykonawczych. Jaja te są włączone do całkowitej liczby.
Zwolnienia z przekazywania danych
Państwa członkowskie, które wykorzystują informacje z zakładów pakowania lub innych źródeł administracyjnych, są zwolnione z obowiązku wdrożenia progu. W takim przypadku przedstawiona liczba jaj obejmuje wszystkie jaja spożywcze wyprodukowane przez wszystkie gospodarstwa rolne w tym państwie członkowskim. W przypadku wykorzystania liczby jaj dostarczonych do zakładów pakowania, wyprodukowana ilość obejmuje jaja bezpośrednio dostarczone przez gospodarstwa rolne do przemysłu rolno-spożywczego lub konsumentów, jak również wszelkie inne wykorzystanie jaj nieoznakowa- nych jako spożywcze w okresie odniesienia.
Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 1, są następujące:
Odnośna zmienna | Warunki zwolnienia Progi odniesienia | Zwolnienie z przekazywania danych | |
Liczba kur niosek produkujących jaja spożywcze w gospodarstwach rolnych posiadających co najmniej 50 kur niosek produkujących jaja przeznaczone do spożycia | 5 000 000 kur niosek | Dane roczne (1) | |
Źródła danych: Krajowe statystyki strukturalne | |||
(1) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane za lata odniesienia kończące się cyfrą 3, 6 i 0. |
Pokrycie
95 % produkcji gospodarstw rolnych posiadających co najmniej 50 kur niosek produkujących jaja spożywcze
W przypadku wykorzystania informacji pochodzących z zakładu pakowania lub z innego źródła danych administracyjnych, obejmują one 95 % jaj zakupionych od gospodarstw rolnych.
Zbiór danych ii.2
Jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | ii. | Jaja i pisklęta |
Temat szczegółowy: | ii.2 | Jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują liczbę jaj umieszczonych w inkubatorze oraz liczbę piskląt wyprodukowanych w wylęgarniach o pojemności powyżej 1 000 jaj w państwie członkowskim w okresie odniesienia, jak również liczbę piskląt przywiezionych lub wywiezionych przez to państwo członkowskie.
Kategorie drobiu | Działalność wylęgarni | Handel zagraniczny pisklętami | |
Terminy | |||
Koniec miesiąca M +4 tygodnie | Koniec miesiąca M(+ 1) + 4 tygodnie | ||
Kurczęta | |||
Wykorzystanie wylęgowe (selekcjonowane) | EP, FCU | II, IX, EI, EX | |
Wykorzystanie wylęgowe (użytkowe) | EP, FCU | II, IX, EI, EX | |
Wykorzystanie mięsne (selekcjonowane) | EP, FCU | II, IX, EI, EX | |
Wykorzystanie mięsne (użytkowe) | EP, CU | II, IX, EI, EX | |
Wykorzystanie łączone wylęgowo-mięsne | EP, CU | II, IX, EI, EX | |
Kogutki przeznaczone do seksowania | CU | ||
Kaczki (użytkowe) | EP, CU | II, IX, EI, EX | |
Gęsi (użytkowe) | EP, CU | II, IX, EI, EX | |
Indyki (użytkowe) | EP, CU | II, IX, EI, EX | |
Perlice (użytkowe) | EP, CU | II, IX, EI, EX |
M: | Miesiąc, którego dotyczą dane |
EP: | Liczba jaj umieszczonych w inkubacji (1 000 jaj) na poziomie krajowym |
CU: | Liczba piskląt przeznaczonych do wykorzystania (1 000 piskląt) na poziomie krajowym |
FCU: | Liczba piskląt płci żeńskiej przeznaczonych do wykorzystania (1 000 piskląt) na poziomie krajowym |
II: | Liczba piskląt, przywóz wewnątrzunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym |
IX: | Liczba piskląt, przywóz pozaunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym |
EI: | Liczba piskląt, wywóz wewnątrzunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym |
EX: | Liczba piskląt, wywóz pozaunijny (1 000 piskląt) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w miesiącu |
Okres odniesienia: | Miesiąc kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Liczba jaj umieszczonych w inkubacji odnosi się do jaj przeznaczonych do umieszczenia w inkubatorach na potrzeby wyklucia piskląt.
Liczba piskląt przeznaczonych do wykorzystania odnosi się do piskląt jednodniowych wyprodukowanych w państwie członkowskim według ich przeznaczenia (w oparciu o typ genetyczny), w tym piskląt wywiezionych w celu wykorzystania w innym państwie. Uwzględnia się również jaja sprzedawane przez wylęgarnie tuż przed wylęgiem.
Liczba piskląt, przywóz odnosi się do liczby piskląt przywiezionych przez państwo członkowskie z innego państwa członkowskiego UE (wewnątrzunijny) lub z państwa trzeciego (pozaunijny).
Liczba piskląt, wywóz odnosi się do liczby piskląt wywiezionych z państwa członkowskiego do innego państwa członkowskiego UE (wewnątrzunijny) lub do państwa trzeciego (pozaunijny).
Pokrycie
95 % jaj umieszczonych w inkubatorach i piskląt wyprodukowanych w wylęgarniach o pojemności ponad 1 000 jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych lub perliczych.
95 % przywiezionych piskląt kurcząt, kaczek, gęsi, indyków lub perlic.
95 % wywiezionych piskląt kurcząt, kaczek, gęsi, indyków lub perlic.
Zbiór danych ii.3
Struktura wylęgarni
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | ii. | Jaja i pisklęta |
Temat szczegółowy: | ii.3 | Struktura wylęgarni |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują strukturę wylęgarni, opisaną na podstawie liczby wylęgarni w państwie członkowskim oraz ich pojemności w podziale na klasy pojemności w okresie odniesienia.
Kategorie drobiu | Klasy wielkości (pojemność) | Termin | |
29 stycznia N+1 | |||
Kurczęta | Łącznie | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | |
Od 1 001 do 10 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Od 10 001 do 20 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Od 20 001 do 50 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Od 50 001 do 100 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Od 100 001 do 200 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Od 200 001 do 500 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Więcej niż 500 000 jaj | NH, CAP, EPL, EPM, EPX | ||
Kaczki | Łącznie | NH, CAP, EP | |
Od 1 001 do 10 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 10 001 do 20 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 20 001 do 50 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 50 001 do 100 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 100 001 do 200 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 200 001 do 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Więcej niż 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Gęsi | Łącznie | NH, CAP, EP | |
Od 1 001 do 10 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 10 001 do 20 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 20 001 do 50 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 50 001 do 100 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 100 001 do 200 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 200 001 do 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Więcej niż 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Indyki | Łącznie | NH, CAP, EP | |
Od 1 001 do 10 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 10 001 do 20 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 20 001 do 50 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 50 001 do 100 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 100 001 do 200 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 200 001 do 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Więcej niż 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Perlice | Łącznie | NH, CAP, EP | |
Od 1 001 do 10 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 10 001 do 20 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 20 001 do 50 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 50 001 do 100 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 100 001 do 200 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Od 200 001 do 500 000 jaj | NH, CAP, EP | ||
Więcej niż 500 000 jaj | NH, CAP, EP |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
NH: | Liczba wylęgarni na poziomie krajowym |
CAP: | Pojemność wylęgarni (1 000 jaj) na szczeblu krajowym |
EP: | Liczba jaj umieszczonych w inkubacji (1 000 jaj) na poziomie krajowym, w tym |
EPL: | Na potrzeby wykorzystania wylęgowego |
EPM: | Na potrzeby wykorzystania mięsnego |
EPX: | Na potrzeby wykorzystania mieszanego |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Liczba wylęgarni odnosi się do liczby wylęgarni w państwie członkowskim na dzień 31 grudnia roku N.
Pojemność wylęgarni odnosi się do maksymalnej liczby jaj wylęgowych, które mogą być umieszczone równocześnie w inkubatorach z wyjątkiem klujników.
Liczba jaj umieszczonych w inkubacji - zob. zbiór danych ii.2.
Pokrycie
95 % jaj umieszczonych w inkubatorach i 95 % piskląt wyprodukowanych w wylęgarniach o pojemności wylęgarni ponad 1 000 jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych lub perliczych.
Mleko i przetwory mleczne
Mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych;
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | iii. | Mleko i przetwory mleczne |
Temat szczegółowy: | iii.1 | Mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują ilość mleka krów, owiec, kóz i bawołów wyprodukowaną oraz ilości przetworów mlecznych wykorzystanych bezpośrednio (niedostarczonych do przedsiębiorstwa mleczarskiego w danym państwie członkowskim) przez gospodarstwa rolne w państwie członkowskim w okresie odniesienia, w tym z produkcji ekologicznej.
Zbiór danych iii.1, część 1
Produkcja mleka
Kategoria produkcji mleka | Termin | |
30 września N+1 | ||
Wyprodukowane mleko surowe (mleko pełne) | Q | |
Mleko krowie | Q, QR, QO | |
Mleko owcze | Q, QO | |
Mleko kozie | Q, QO | |
Mleko bawole | Q |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość dostępna (1 000 ton) na poziomie krajowym. |
QR: | Ilość dostępna (1 000 ton) na poziomie regionalnym. |
QO: | Ilość dostępnego mleka z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
Zbiór danych iii.1, część 2
Dostępność i wykorzystanie mleka w gospodarstwach rolnych
Kategorie przetworów mlecznych | Terminy | ||
30 września N+1 | |||
Wyprodukowane mleko surowe | Q | ||
Dostępne mleko odtłuszczone i maślanka | Q | ||
Zwrócone przez przedsiębiorstwa mleczarskie | Q | ||
Bilans dostaw śmietany | Q | ||
Z produkcji masła i śmietany przez gospodarstwa rolne | Q | ||
Wykorzystanie mleka pełnego | UWM | ||
Bezpośrednie wykorzystanie mleka pełnego przez gospodarstwa rolne | UWM | ||
Bezpośrednie wykorzystanie mleka pełnego z produkcji ekologicznej przez gospodarstwa rolne | UOWM | ||
Spożycie własne mleka spożywczego | UWM | ||
Sprzedaż bezpośrednia mleka spożywczego | UWM | ||
Produkcja masła i śmietany | UWM | ||
Produkcja sera | UWM | ||
Produkcja innych przetworów mlecznych | UWM | ||
Pasza | UWM | ||
Dostawa do przedsiębiorstw mleczarskich | UWM | ||
Mleko | UWM | ||
Śmietana | UWM | ||
Inne dostarczone przetwory mleczne (proszę określić) | UWM | ||
Różnice i straty statystyczne | UWM | ||
Wykorzystanie mleka odtłuszczonego i maślanki | USM | ||
Mleko spożywcze | USM | ||
Ser z gospodarstw rolnych | USM | ||
Pasza | USM | ||
Dostawa do przedsiębiorstw mleczarskich | USM | ||
Uzyskane przetwory | |||
Mleko spożywcze | QP | ||
Spożycie własne | QP | ||
Sprzedaż bezpośrednia | QP | ||
Śmietana | QP | ||
w tym dostarczona do przedsiębiorstw mleczarskich | QP | ||
Masło | QP | ||
w tym dostarczone do przedsiębiorstw mleczarskich | QP | ||
Ser | QP | ||
w tym dostarczony do przedsiębiorstw mleczarskich | QP | ||
Inne uzyskane przetwory mleczne | QP | ||
w tym dostarczone do przedsiębiorstw mleczarskich | QP |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość dostępna (1 000 ton) na poziomie krajowym. |
QP: | Ilość uzyskanych przetworów (1 000 ton) |
UWM: | Ilość wykorzystanego mleka pełnego (1 000 ton) na poziomie krajowym |
UOWM: | Ilość wykorzystanego mleka pełnego z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym |
USM: | Ilość wykorzystanego mleka odtłuszczonego (1 000 ton) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilość dostępna odnosi się do ilości surowców wyprodukowanych lub w inny sposób udostępnionych.
Ilości wykorzystanego mleka pełnego i odtłuszczonego odnosi się do ilości wykorzystanych do produkcji przetworów mlecznych.
Ilość uzyskanych przetworów odnosi się do ilości przetworów uzyskanych z dostępnej ilości mleka.
Mleko z produkcji ekologicznej odnosi się do mleka pochodzącego od zwierząt w pełni zgodnych z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i hodowanych w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw, jak określono w (i) rozporządzeniu (UE) 2018/848 lub, w stosownych przypadkach, w najnowszym prawodawstwie Unii oraz (ii) odpowiednich krajowych przepisach wykonawczych. Mleko to jest uwzględnione w łącznych ilościach.
Zwolnienia z przekazywania danych
Progowa wartość odniesienia, o której mowa w art. 5 ust. 4, jest następująca:
Odnośna zmienna | Progi odniesienia | Zwolnienie z przekazywania danych | |
Mleko pełne wykorzystywane bezpośrednio przez gospodarstwa rolne | Najniższa wartość między 100 000 ton a 10 % wyprodukowanego mleka surowego | Roczne przekazywanie danych (1) | |
Źródło danych: Najnowsze dostępne dane z obecnego zbioru danych. | |||
(1) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane za lata odniesienia kończące się cyfrą 3, 6 i 0. |
Pokrycie
95 % mleka wyprodukowanego w państwie członkowskim na potrzeby danych dotyczących produkcji mleka.
95 % mleka wykorzystywanego bezpośrednio przez gospodarstwa rolne w państwie członkowskim na potrzeby danych dotyczących dostępności i wykorzystania mleka.
SEKCJA III
Jeżeli wartość bezwzględna zmiennej "różnice i straty statystyczne" wynosi więcej niż 1 % dostępnej ilości mleka, należy wyjaśnić różnice między dostępnością a wykorzystaniem, tak aby niewyjaśnione różnice dotyczyły najwyżej 1 % dostępnej ilości mleka. Wyjaśnienie to przekazuje się jako metadane w tym samym terminie co dane.
Dostawy do przedsiębiorstw mleczarskich i zwroty z nich obejmują dostawy do zagranicznych przedsiębiorstw mleczarskich i dokonywane przez nie zwroty. W przypadku gdy odpowiednie wartości pochodzą z krajowego sektora mleczarskiego, uwzględnia się również działalność związaną z zagranicznymi przedsiębiorstwami mleczarskimi.
Zbiór danych iii.2
Dostępność dla sektora mleczarskiego
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | iii. | Mleko i przetwory mleczne |
Temat szczegółowy: | iii.2 | Dostępność mleka dla sektora mleczarskiego |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują ilość mleka surowego - w tym mleka z produkcji ekologicznej - skupionego na potrzeby wykorzystania przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia od gospodarstw rolnych, niezależnie od tego, czy znajdują się one w tym państwie członkowskim. Obejmują one również ilość mleka i surowców mlecznych dostępną dla sektora mleczarskiego z innych źródeł, jak ilość przywożonego mleka i surowców mlecznych, oraz innych przetworów mlecznych skupionych od gospodarstw rolnych przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia.
Zbiór danych iii.2, część 1
Mleko skupowane od gospodarstw rolnych przez sektor mleczarski
Kategorie przetworów mlecznych | Terminy |
30 czerwca N+1 | |
Mleko krowie | Q, QO, FAT, PAT |
W tym z gospodarstw rolnych w innych państwach członkowskich | Q, FAT, PAT |
Mleko owcze | Q, QO, FAT, PAT |
Mleko kozie | Q, QO, FAT, PAT |
Mleko bawole | Q, FAT, PAT |
Śmietana | Q, FAT, PAT |
Mleko odtłuszczone i maślanka | Q, FAT, PAT |
Inne skupione przetwory mleczne (proszę określić) | Q, FAT, PAT |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym |
QO: | Ilość mleka z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym |
FAT: | Ilość tłuszczu mleka (w tonach) na poziomie krajowym |
PAT: | Ilość białka mleka (w tonach) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
Zbiór danych iii.2, część 2
Dostępność mleka i surowców mlecznych dla sektora mleczarskiego z innych źródeł
Kategorie przetworów mlecznych | Terminy |
30 czerwca N+1 | |
Przywóz przetworów mlecznych dla krajowego sektora mleczarskiego | |
Mleko pełne (w tym mleko surowe) | Q, FAT |
Mleko odtłuszczone i maślanka | Q, FAT |
Śmietana | Q, FAT |
Inne przywożone przetwory mleczne (proszę określić) | Q |
W tym wewnątrzunijny przywóz przetworów mlecznych dla krajowego sektora mleczarskiego | |
Mleko pełne (w tym mleko surowe) | Q, FAT |
Mleko odtłuszczone i maślanka | Q, FAT |
Śmietana | Q, FAT |
Inne przywożone przetwory mleczne (proszę określić) | Q |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym. |
FAT: | Ilość tłuszczu mleka (w tonach) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
W terminie mogą zostać dostarczone wstępne szacunki dotyczące ilości mleka i śmietany przywożonych luzem, pod warunkiem że ostateczne wyniki zostaną przekazane do 30 listopada roku N+1. Państwa członkowskie dostarczające takie wstępne wyniki odpowiednio wykazują ich status podczas przekazywania statystyk.
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilości odnoszą się do ilości surowców skupionych od gospodarstw rolnych w państwie członkowskim lub przywożonych z Unii lub z państw trzecich.
Ilości tłuszczu mleka i białka mleka odnoszą się do ilości tłuszczu mleka i białka mleka w nakładach przetworów mlecznych.
Mleko z produkcji ekologicznej - zob. zbiór danych iii.1
Pokrycie
95 % ilości mleka surowego z gospodarstw rolnych lub surowców mlecznych, wyrażonych jako ekwiwalent mleka pełnego, dostępnych dla sektora mleczarskiego w państwie członkowskim
SEKCJA III
Zasady metodologiczne
Części 1 i 2 wzajemnie się wykluczają, a ilość mleka uwzględniona w którejkolwiek z tych części jest wyłączona z drugiej. Przetwory mleczne ujęte w kategorii "inne przetwory mleczne" wymienia się jako dodatkowe informacje (metadane).
Zbiór danych iii.3
Wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | iii. | Mleko i przetwory mleczne |
Temat szczegółowy: | iii.3 | Wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują ilości mleka pełnego i odtłuszczonego wykorzystane przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia do przetworzenia różnych przetworów mlecznych lub, w przypadku surowców mlecznych, ilości ekwiwalentu mleka pełnego i mleka odtłuszczonego. Ilości te można bezpośrednio zmierzyć lub oszacować na podstawie zawartości tłuszczu mleka i białka mlecznego w przetworach mlecznych (produkcja) lub na podstawie zawartości tłuszczu mleka i białka mleka w surowcach mlecznych (nakłady). Należy uwzględnić \\również produkty ekologiczne
Zbiór danych iii.3, część 1
Wykorzystanie mleka i surowców mleczarskich przez sektor mleczarski
Kategorie wykorzystywania mleka | Termin | |||||
30 czerwca N+1 | ||||||
Mleko wykorzystane do przetworzenia | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Spożywcze płynne mleko i śmietana | ||||||
Mleko spożywcze | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Śmietana | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Mleko ukwaszane | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Mleko zagęszczone | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Mleko i śmietana w proszku | ||||||
Mleko odtłuszczone w proszku | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Mleko i śmietana w proszku zawierające tłuszcz | ||||||
Mleko pełne i śmietana w proszku | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Częściowo odtłuszczone mleko w proszku | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Masło i inne tłuszczowe przetwory mleczne | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Masło | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Masło skoncentrowane i olej maślany | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Inne tłuszczowe przetwory mleczne | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Maślanka | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Ser, ser topiony i serwatka | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Ser | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
w tym z mleka krowiego (czystego) | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Ser topiony (*) | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Serwatka (*) | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Inne przetwory mleczne | ||||||
Niemineralne składniki mleka | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Napoje na bazie mleka i inne płynne przetwory mleczne | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Inne przetwory mleczne, gdzie indziej niesklasyfikowane | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Mleko odtłuszczone i maślanka zwrócone do gospodarstw rolnych | Q, PAT, USM | |||||
Wywóz mleka i śmietany luzem | Q, FAT, PAT, UWM, USM | |||||
W tym wywóz wewnątrzunijny mleka i śmietany luzem | Q, FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Inne sposoby wykorzystania | Q, FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Różnice i straty statystyczne | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
Wykorzystanie łącznie = dostępność | FAT, PAT, UWM, USM | |||||
(*) Wykorzystanie mleka, tłuszczu i białka na potrzeby produkcji sera topionego i serwatki odnosi się, w stosownych przypadkach, do dodatkowego nakładu surowców mleczarskich, których nie ujęto jeszcze w ramach sera. |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym. |
UWM: | Ilość wykorzystanego mleka pełnego (1 000 ton) na poziomie krajowym |
USM: | Ilość wykorzystanego mleka odtłuszczonego (1 000 ton) na poziomie krajowym |
FAT: | Ilość tłuszczu mleka (w tonach) na poziomie krajowym |
PAT: | Ilość białka mleka krowiego (w tonach) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
Zbiór danych iii.3, część 2
Szczegółowe dane na temat otrzymywanych przetworów mlecznych
Kategorie przetworów mlecznych | Termin | ||
30 czerwca N+1 | |||
Spożywcze płynne mleko i śmietana | |||
Mleko spożywcze | Q | ||
Surowe mleko spożywcze | Q | ||
Mleko poddane obróbce termicznej, o wagowej zawartości tłuszczu większej niż 3 % | Q | ||
Mleko poddane obróbce termicznej, o wagowej zawartości tłuszczu większej niż 1 %, ale nie większej niż 3 % | Q | ||
Mleko poddane obróbce termicznej, o wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 1 % | Q | ||
Śmietana spożywcza | Q | ||
o wagowej zawartości tłuszczu przekraczającej 21 % | Q | ||
o wagowej zawartości tłuszczu nie przekraczającej 21 % | Q | ||
Mleko ukwaszane | Q | ||
z dodatkami | Q | ||
bez dodatków | Q | ||
Mleko zagęszczone | Q | ||
Słodzone | Q | ||
Niesłodzone | Q | ||
Mleko i śmietana w proszku | Q | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | Q | ||
Mleko i śmietana w proszku zawierające tłuszcz | Q | ||
Mleko pełne i śmietana w proszku | Q | ||
Częściowo odtłuszczone mleko w proszku | Q | ||
Masło i inne tłuszczowe przetwory mleczne | QBE | ||
Masło | Q | ||
Masło tradycyjne | Q | ||
Masło rekonstytuowane | Q | ||
Masło z serwatki | Q | ||
Masło skoncentrowane i olej maślany | Q | ||
Inne tłuszczowe przetwory mleczne | Q | ||
Masło o zmniejszonej zawartości tłuszczu | Q | ||
Inne | Q | ||
Maślanka i maślanka w proszku | |||
Maślanka w proszku | Q | ||
Maślanka | Q | ||
Ser, ser topiony i serwatka | |||
Ser | Q | ||
Według kategorii mleka | |||
z mleka krowiego (czystego) | Q | ||
z mleka owczego (czystego) | Q | ||
z mleka koziego (czystego) | Q | ||
Inne (z mleka mieszanego lub z czystego mleka bawolego) | Q | ||
Według zawartości wody | |||
Ser miękki | Q | ||
Ser półmiękki | Q | ||
Ser półtwardy | Q | ||
Ser twardy | Q | ||
Ser bardzo twardy | Q | ||
Ser świeży | Q | ||
Ser topiony | Q | ||
Serwatka | QPE | ||
dostarczona w płynie | Q | ||
dostarczona jako koncentrat | Q | ||
dostarczona w proszku lub bloku | Q | ||
Inne przetwory mleczne | |||
Niemineralne składniki mleka | Q | ||
Laktoza | Q | ||
Kazeina i kazeiniany | Q | ||
Inne białka mleka (laktoalbumina, laktoglobulina, mieszane białka mleka, serwatka demineralizowana) | Q | ||
Napoje na bazie mleka i inne płynne przetwory mleczne | Q | ||
Inne przetwory mleczne, gdzie indziej niesklasyfikowane | Q |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość (1 000 ton) na poziomie krajowym |
QBE: | Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła (1 000 ton) na poziomie krajowym |
QPE: | Ilość wyrażona jako ekwiwalent serwatki w proszku (1 000 ton) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
W terminie mogą zostać dostarczone wstępne szacunki dotyczące ilości mleka i śmietany wywożonych luzem, pod warunkiem że ostateczne wyniki zostaną przekazane do 30 listopada roku N+1. Państwa członkowskie dostarczające takie wstępne wyniki odpowiednio wykazują ich status przy przekazywaniu statystyk.
Zbiór danych iii.3, część 3
Otrzymywane przetwory mleczne z produkcji ekologicznej
Kategorie przetworów mlecznych | Termin | |
30 czerwca N+1 | ||
Mleko spożywcze z produkcji ekologicznej | QO | |
Śmietana spożywcza z produkcji ekologicznej | QO | |
Mleko ukwaszone z produkcji ekologicznej | QO | |
Masło z produkcji ekologicznej | QOBE | |
Ser z produkcji ekologicznej | QO | |
Inne przetwory mleczne z produkcji ekologicznej | FATO, PATO, UOWM, UOSM |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
QO: | Ilość tusz (w tonach) przetworów ekologicznych na poziomie krajowym |
QOBE: | Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła ekologicznego (w tonach) na poziomie krajowym |
UOWM: | Ilość wykorzystanego mleka pełnego z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym |
UOSM: | Ilość wykorzystanego mleka pełnego z produkcji ekologicznej (w tonach) na poziomie krajowym |
FATO: | Ilość tłuszczu mleka z produkcji ekologicznej (w kg) na poziomie krajowym |
PATO: | Ilość białka mleka krowiego z produkcji ekologicznej (w kg) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Raz w roku |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilości odnoszą się w
- części 1 do ilości mleka wykorzystanej do produkcji różnych przetworów mlecznych, w tym z produkcji ekologicznej,
- części 2 do ilości różnych uzyskanych przetworów mlecznych, w tym z produkcji ekologicznej,
- części 3 do ilości różnych uzyskanych przetworów mlecznych z produkcji ekologicznej.
Ilości tłuszczu mleka i białka mleka - zob. zbiór danych iii.2
Ilości wykorzystanego mleka pełnego i odtłuszczonego odnoszą się do ilości wykorzystanych do produkcji różnych przetworów mlecznych.
Ilość (tłuszczowych) przetworów mlecznych wyrażona jako ekwiwalent masła odnosi się do ilości masła o zawartości tłuszczu 82 %, którą uzyskano by z tłuszczu zawartego w tych przetworach mlecznych.
Ilość serwatki wyrażona jako ekwiwalent serwatki w proszku odnosi się do ilości serwatki w proszku o zawartości wody 5 %, którą uzyskano by z tej serwatki.
W stosownych przypadkach ilości innych przetworów mlecznych mogą być zgłaszane na zerowym poziomie, jeżeli zostały wyprodukowane z przetworów mlecznych zgłoszonych już w ramach innej pozycji zbioru danych iii.3 część 2.
Wykorzystanie łącznie = dostępność odnosi się do łącznej dostępności zgłoszonej w zbiorze danych iii.2. Ilości dostępnego tłuszczu mleka, białka mleka i mleka, które są przeznaczone do wykorzystania i pochodzą z innych skupionych lub przywiezionych przetworów mlecznych, należy ująć w tej pozycji, jeżeli są one znaczące.
Różnice i straty statystyczne odnoszą się do różnic między zgłoszonymi dostępnościami i wykorzystaniem, tak aby dostępności i wykorzystanie były zrównoważone po zintegrowaniu tych wartości.
Zwolnienia z przekazywania danych
Progowe wartości odniesienia, o których mowa w art. 5 ust. 4, są następujące:
Odnośna zmienna | Warunki zwolnienia | Zwolnienie z przekazywania danych | |
Ilość masła innego niż masło tradycyjne | 10 % ilości masła | Podział masła na "masło tradycyjne", "masło rekonstytuowane" i "masło z serwatki" | |
Ilość innych tłuszczowych przetworów mlecznych, z wyjątkiem masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu | 10 % ilości innych tłuszczowych przetworów mlecznych | Ilość "masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu" | |
Źródło danych: Ocena ad hoc. |
Pokrycie
Dane obejmują 95 % mleka surowego poddanego obróbce w państwie członkowskim.
SEKCJA III
Zasady metodologiczne
Poziom wykorzystania mleka i surowców mleczarskich przez sektor mleczarski powinien być spójny z dostępnością dla sektora mleczarskiego oraz z ilością uzyskanych przetworów mlecznych.
Jeżeli wartość bezwzględna zmiennej "różnice i straty statystyczne" w części 1 wynosi więcej niż 1 % dostępnej ilości mleka, należy wyjaśnić różnice między dostępnością a wykorzystaniem, tak aby niewyjaśnione różnice dotyczyły najwyżej 1 % dostępnej ilości mleka. Wyjaśnienie to przekazuje się jako metadane w tym samym terminie co dane.
W przypadku kategorii, w odniesieniu do których zawartość tłuszczu i białka przekazuje się dla wszystkich wykorzystywanych kategorii mleka, informowanie o nakładach mleka pełnego i mleka odtłuszczonego nie jest obowiązkowe.
W przypadku gdy w wyniku procesu powstaje mleko odtłuszczone (np. produkcja masła), ilość wykorzystanego mleka odtłuszczonego zgłasza się jako wartość ujemną.
Zbiór danych iii.4
Miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | iii. | Mleko i przetwory mleczne |
Temat szczegółowy: | iii.4 | Miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują ilości przetworów mlecznych (lub ekwiwalentu masła, w przypadku masła ogółem i innych tłuszczowych przetworów mlecznych) przetworzonych z mleka krowiego, które zostały wyprodukowane przez przedsiębiorstwa mleczarskie w państwie członkowskim w okresie odniesienia, z wyłączeniem surowców mlecznych.
Kategorie przetworów mlecznych | Dane miesięczne | ||
Okres odniesienia (1) | |||
Miesiąc | |||
Terminy | |||
15 dzień miesiąca M+2 | |||
Produkcja krowich przetworów mlecznych przez sektor mleczarski | |||
Mleko spożywcze | Q | ||
Śmietana spożywcza | Q | ||
Mleko ukwaszane | Q | ||
Mleko zagęszczone | Q | ||
Mleko pełne w proszku i częściowo odtłuszczone mleko w proszku | Q | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | Q | ||
Ser z czystego mleka krowiego | Q | ||
Masło ogółem i inne tłuszczowe przetwory mleczne | QBE | ||
(1)Okres odniesienia obejmuje sześć okresów miesięcznych, w których przekazywanie danych co miesiąc nie jest konieczne. |
M: | Miesiąc, którego dotyczą dane |
Q: | Ilość przetworów (1 000 ton) na poziomie krajowym |
QBE: | Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła (1 000 ton) na poziomie krajowym |
SEKCJA II
Opis jednostek miary
Ilość odnosi się do ilości różnych uzyskanych przetworów
Ilość wyrażona jako ekwiwalent masła - zob. zbiory danych iii.3 części 2 i 3
Zwolnienia z przekazywania danych
Progowa wartość odniesienia, o której mowa w art. 5 ust. 1, jest następująca:
Odnośna zmienna | Warunki zwolnienia | Zwolnienie z przekazywania danych | |
Roczny skup mleka | 1 mln ton | Miesięczne przekazywanie danych (1). | |
Źródło danych: Zbiór danych iii.2. | |||
(1) Zwolnione państwa członkowskie przekazują dane do 15 sierpnia za okresy miesięczne od stycznia do czerwca tego samego roku oraz do 15 lutego za okresy miesięczne od lipca do grudnia poprzedniego roku. |
Zbiór danych iii.5
Struktura przedsiębiorstw mleczarskich
Dziedzina: | a. | Statystyka dotycząca produkcji zwierzęcej |
Temat: | iii. | Mleko i przetwory mleczne |
Temat szczegółowy: | iii.5 | Struktura przedsiębiorstw mleczarskich |
SEKCJA I
Zawartość danych
Dane obejmują liczbę przedsiębiorstw mleczarskich w państwie członkowskim działających w dniu 31 grudnia roku odniesienia, sklasyfikowanych według ilości odpowiednich produktów skupionych, poddanych obróbce lub wyprodukowanych.
Zbiór danych iii.5, część 1
Struktura przedsiębiorstw mleczarskich skupujących mleko
Kategorie przedsiębiorstw | |||
Przedsiębiorstwa mleczarskie skupujące mleko, z wyjątkiem punktów skupu mleka, według ilości skupowanego mleka | Termin | ||
30 września N+1 | |||
Łącznie | ND, QP | ||
5 000 ton i mniej | ND, QP | ||
Więcej niż 5 000 ton do 100 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 100 000 ton do 1 000 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 1 000 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 1 000 000 ton do 5 000 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 5 000 000 ton | ND, QP | ||
Punkty skupu mleka według ilości skupowanego mleka | |||
Łącznie | NC, QP | ||
1 000 ton i mniej | NC, QP | ||
Więcej niż 1 000 ton do 20 000 ton | NC, QP | ||
Więcej niż 20 000 ton do 100 000 ton | NC, QP | ||
Więcej niż 100 000 ton | NC, QP |
Zbiór danych iii.5, część 2
Struktura przedsiębiorstw mleczarskich przetwarzających mleko
Kategorie przedsiębiorstw | |||
Przedsiębiorstwa mleczarskie przetwarzające mleko według ilości mleka surowego (mleka pełnego) poddanego obróbce | Termin | ||
30 września N+1 | |||
Łącznie | ND, QT | ||
1 000 ton i mniej | ND QT | ||
Więcej niż 1 000 ton do 5 000 ton | ND QT | ||
Więcej niż 5 000 ton do 100 000 ton | ND QT | ||
Więcej niż 100 000 ton do 300 000 ton | ND QT | ||
Więcej niż 300 000 ton do 1 000 000 ton | ND QT | ||
Więcej niż 1 000 000 ton | ND QT | ||
Więcej niż 1 000 000 ton do 5 000 000 ton | ND, QT | ||
Więcej niż 5 000 000 ton | ND, QT |
Zbiór danych iii.5, część 3
Struktura przedsiębiorstw mleczarskich według grup przetworów
Kategorie przedsiębiorstw | |||
Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące przetwory świeże według ilości wyprodukowanych przetworów świeżych | Termin | ||
30 września N+1 | |||
Łącznie | ND, QP | ||
1 000 ton lub mniej | ND QP | ||
Więcej niż 1 000 ton do 50 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 50 000 ton do 250 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 250 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 250 000 ton do 500 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 500 000 ton | ND, QP | ||
Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące mleko spożywcze według ilości wyprodukowanego mleka spożywczego | |||
Łącznie | ND, QP | ||
1 000 ton lub mniej | ND QP | ||
Więcej niż 1 000 ton do 50 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 50 000 ton do 250 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 250 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 250 000 ton do 500 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 500 000 ton | ND, QP | ||
Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące odtłuszczone mleko w proszku według ilości wyprodukowanego odtłuszczonego mleka w proszku | |||
Łącznie | ND, QP | ||
1 000 ton lub mniej | ND QP | ||
1 000 ton do 25 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 25 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 25 000 ton do 50 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 50 000 ton do 100 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 100 000 ton do 250 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 250 000 ton | ND, QP | ||
Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące masło według ilości wyprodukowanego masła | |||
Łącznie | ND, QP | ||
250 ton lub mniej | ND QP | ||
Więcej niż 250 ton do 5 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 5 000 ton do 25 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 25 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 25 000 ton do 50 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 50 000 ton | ND, QP | ||
Przedsiębiorstwa mleczarskie produkujące ser według ilości wyprodukowanego sera | |||
Łącznie | ND, QP | ||
250 ton lub mniej | ND QP | ||
Więcej niż 250 ton do 10 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 10 000 ton do 25 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 25 000 ton | ND QP | ||
Więcej niż 25 000 ton do 50 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 50 000 ton do 100 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 100 000 ton do 300 000 ton | ND, QP | ||
Więcej niż 300 000 ton | ND, QP |
N: | Rok, którego dotyczą dane |
ND: | Liczba przedsiębiorstw mleczarskich na poziomie krajowym, z wyjątkiem punktów skupów mleka |
NC: | Liczba punktów skupu mleka na poziomie krajowym |
QP: | Ilość przetworów (1 000 ton) na poziomie krajowym |
QT: | Ilość poddana obróbce (1 000 ton) na poziomie krajowym |
Częstotliwość: | Trzy razy na dziesięć lat (w latach kończących się cyfrą 3, 6 i 0) |
Okres odniesienia: | Rok kalendarzowy |
SEKCJA II
Opis klas wielkości
Wielkość przedsiębiorstw mleczarskich odnosi się do:
Ilość skupionego mleka: Masa mleka skupionego luzem bezpośrednio od gospodarstw rolnych w roku kalendarzowym, w tym bezpośredni skup od gospodarstw rolnych w innych państwach członkowskich.
Ilość mleka poddanego obróbce: Masa mleka surowego i surowców mlecznych (wyrażona jako ekwiwalent mleka) wykorzystanych przez przedsiębiorstwo mleczarskie w roku kalendarzowym.
Ilość wyprodukowanych przetworów mlecznych: Masa przetworów mlecznych wyprodukowanych przez przedsiębiorstwo mleczarskie w roku kalendarzowym.
Opis jednostek miary
Liczba przedsiębiorstw mleczarskich, z wyjątkiem punktów skupu mleka, odnosi się do przedsiębiorstw mleczarskich znajdujących się w państwie członkowskim w okresie odniesienia.
Liczba punktów skupu mleka odnosi się do liczby punktów skupu mleka znajdujących się w państwie członkowskim w okresie odniesienia.
Ilość przetworów odnosi się do ilości różnych produktów uzyskanych w okresie odniesienia.
Ilość poddana obróbce odnosi się do ilości mleka przetworzonego w okresie odniesienia.
Pokrycie
Dane obejmują 95 % ilości mleka skupionego, poddanego obróbce lub odpowiednich przetworów mlecznych wyprodukowanych w państwie członkowskim.
Wymogi dotyczące dokładności
Wymogi dotyczące dokładności mają zastosowanie do ostatecznych przekazanych krajowych szacunków dla określonych zmiennych należących do zbiorów danych wymienionych w tabeli 1.
Zmienne odnoszą się do pogłowia zwierząt gospodarskich, liczby jaj i ilości mleka, w zależności od zbioru danych.
Populację odniesienia określono w pierwszej kolumnie tabeli 1.
Tabela 1.
Wymogi dotyczące dokładności | ||
Populacja odniesienia | Zmienne, do których stosuje się wymogi dotyczące dokładności | Względny błąd standardowy |
Zbiór danych i.1, część 1: Pogłowie zwierząt gospodarskich | ||
Gospodarstwa rolne utrzymujące odpowiednie kategorie zwierząt gospodarskich |
- Bydło - Krowy |
3 % |
- Trzoda chlewna - Owce - Kozy |
5 % | |
Zbiory danych ii.2 Jaja wylęgowe i pisklęta drobiu hodowlanego ii.3 Struktura wylęgarni | ||
Gospodarstwa rolne i inne przedsiębiorstwa prowadzące działalność wylęgową | - Pojemność (liczba jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych lub perliczych) w wylęgarniach | 5 % |
Zbiór danych iii.1 Mleko produkowane i wykorzystywane w gospodarstwach rolnych; | ||
Gospodarstwa rolne produkujące mleko | - Ilość mleka wykorzystywanego bezpośrednio przez gospodarstwa rolne | 5 % |
Zbiór danych iii.4 Miesięczne wykorzystanie mleka krowiego przez sektor mleczarski | ||
Przedsiębiorstwa mleczarskie | - Ilość przetworzonego mleka krowiego | 5 % |
Zbiory danych iii.2, część 2 Dostępność mleka dla sektora mleczarskiego z innych źródeł iii.3 Wykorzystanie mleka i surowców mlecznych przez sektor mleczarski i uzyskane w ten sposób przetwory iii.5 część 1 Struktura przedsiębiorstw mleczarskich część 2 Struktura przedsiębiorstw mleczarskich przetwarzających mleko część 3 Struktura przedsiębiorstw mleczarskich według grup przetworów | ||
Przedsiębiorstwa mleczarskie |
- Ilość przetworzonego mleka krowiego - Ilość innego przetworzonego mleka - Ilość przetworzonego tłuszczu mleka krowiego - Ilość przetworzonego białka mleka krowiego |
1 % |
Kategorie zwierząt gospodarskich
"Przeznaczone do uboju" | Zwierzęta przeznaczone do uboju bez uprzedniej zmiany kategorii zwierząt, z wyłączeniem zwierząt hodowlanych. |
"Nieprzeznaczone do uboju" | Zwierzęta chowane w celach hodowlanych i przeznaczone do zastąpienia, do dalszego chowu lub tuczenia przed ubojem, lub które normalnie zostałyby poddane ubojowi po uprzedniej zmianie kategorii zwierząt. |
"Zwierzęta hodowlane" | Zwierzęta chowane w celach hodowlanych |
"Zwierzęta z chowu ekologicznego" | Zwierzęta gospodarskie w gospodarstwie rolnym, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne, jak określono w rozporządzeniu (UE) 2018/848. |
"Bydło" | Bydło (Bos taurus L.) i woły domowe (Bubalus bubalis L.), jak również hybrydy, takie jak Beefalo. |
"Jałówki" | Samice bydła w wieku co najmniej 12 miesięcy, które jeszcze się nie cieliły |
"Krowy" | Samice bydła, które już się cieliły (w tym te w wieku poniżej 2 lat) |
"Krowy mleczne" | Krowy, które ze względu na swoją rasę lub szczególne właściwości są chowane wyłącznie lub głównie na potrzeby produkcji mleka przeznaczonego do spożycia przez ludzi lub do przetworzenia na przetwory mleczne. |
"Krowy niemleczne" | Krowy niebędące krowami mlecznymi. |
"Bawoły" | Zwierzęta z gatunku Bubalus bubalis L. |
"Trzoda chlewna" | Zwierzęta domowe z gatunku Sus scrofa domesticus Erxleben. |
"Knury rozpłodowe" | Samce świń o wadze co najmniej50 kg przeznaczone do celów hodowlanych |
"Lochy nieprośne" | Samice świń o wadze co najmniej 50 kg przeznaczone do celów hodowlanych, niezależnie od tego, czy prosiły się, czy też nie. |
"Lochy prośne" | Lochy, które zostały pokryte przez knura lub poddane inseminacji do dnia odniesienia |
"Lochy nieprośne" | Lochy, które nie zostały pokryte do dnia odniesienia. |
"Loszki" | Lochy przeznaczone do hodowli, które nigdy się nie prosiły. |
"Owce" | Zwierzęta domowe z gatunku Ovis aries. |
"Maciorki i jarki" | Samice owiec, które co najmniej raz miały młode (maciorki), oraz takie, które zostały po raz pierwszy pokryte przez tryka (jarki). |
"Mleczne maciorki i jarki" | Maciorki chowane wyłącznie lub głównie na potrzeby produkcji mleka przeznaczonego do spożycia przez ludzi lub do przetworzenia na przetwory mleczne, w tym również wybrakowane maciorki mleczne (niezależnie od tego, czy były tuczone między ostatnią laktacją a ubojem), a także mleczne jarki hodowane na mleczne maciorki. |
"Niemleczne maciorki i jarki" | Maciorki i jarki inne niż mleczne maciorki i jarki. |
"Kozy" | Zwierzęta domowe należące do podgatunku Capra aegagrus hircus L. |
"Samice kóz do dalszego chowu" | Samice kóz, które już miały potomstwo, i kozy pokryte. |
"Drób" | Odnosi się do kurcząt (Gallus gallus L.), indyków (Meleagris spp.), kaczek (Anas spp. i Cairina moschata L.), gęsi (Anser domesticus L.), strusi (Struthio camelus L.) oraz innego drobiu i ptactwa, gdzie indziej niesklasyfikowanego, takiego jak przepiórki (Coturnix spp.) bażanty (Phasianus spp.), perliczki (Numida meleagris domestica L.) i gołębie (Columbinae spp.). Wyłączone jest ptactwo hodowane w zagrodzie do celów myśliwskich (polowanie), a nie do produkcji mięsa/jaj. |
"Kurczęta" | Zwierzęta domowe z gatunku Gallus gallus L. |
"Brojlery" | Kurczęta chowane na ubój |
"Kury nioski" | Kurczęta, które osiągnęły dojrzałość i są chowane na potrzeby produkcji jaj, z wyłączeniem piskląt i młodych kur, które jeszcze nie znosiły. |
"Kury nioski produkujące jaja spożywcze" | Kury nioski chowane na potrzeby produkcji jaj spożywczych |
"Drób inny niż kurczęta" | Drób z wyjątkiem kurcząt. Wyłączone są pisklęta. |
"Kaczki" | Zwierzęta domowe z rodzaju Anas i gatunku Cairina moschata L. |
"Gęsi" | Zwierzęta domowe z gatunku Anser anser domesticus L. |
"Indyki" | Zwierzęta domowe z rodzaju Meleagris. |
"Strusie" | Zwierzęta domowe z gatunku Struthio camelus L. |
"Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane" | Inny drób i ptactwo, gdzie indziej niesklasyfikowane, takie jak przepiórki (Coturnix spp.), bażanty (Phasianus spp.), perliczki (Numida meleagris domestica L.) i gołębie (Columbinae spp.). Wyłączone jest ptactwo hodowane w zagrodzie do celów myśliwskich (polowanie), a nie do produkcji mięsa/jaj. |
"Króliki" | Zwierzęta domowe z rodzaju Oryctolagus. |
"Zwierzęta chowane do celów innych niż spożycie przez ludzi" | Zwierzęta chowane na potrzeby wytwarzania produktów, które nie są jadalne lub niezdatne do spożycia przez ludzi. |
"Zwierzęta futerkowe" | Zwierzęta chowane na potrzeby produkcji futer. |
"Lisy" | Zwierzęta gatunków Vulpes vulpes i Vulpes lagopus chowane na potrzeby produkcji futer. |
"Jenoty" | Zwierzęta gatunku Nyctereutes procyonoides chowane na potrzeby produkcji futer. |
"Norki" | Zwierzęta gatunku Neovison vison z chowane na potrzeby produkcji futer. |
"Szynszyle" | Zwierzęta gatunków Chinchilla chinchilla i Chinchilla lanigera, chowane na potrzeby produkcji futer. |
"Inne zwierzęta futerkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane" | Zwierzęta gatunków innych niż lisy, jenoty, norki lub szynszyle, chowane na potrzeby produkcji futer. |
Ubój
Zmienne, które zostały już opisane powyżej, nie są powielane.
"Rzeźnia" | Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2022/2379. |
"Tusza" |
Ciało zwierzęcia po uboju i obróbce poubojowej Dokładniej oznacza to: a) w przypadku bydła: całe ciało ubitego zwierzęcia, po wykrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, bez głowy (oddzielonej od tuszy w stawie szczytowo-potylicznym); bez racic (odciętych w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopo- wym); bez narządów wewnętrznych jamy klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym lub bez; bez narządów rozrodczych i przylegających mięśni, a także bez wymienia i tłuszczu gruczołu mlecznego; b) w przypadku trzody chlewnej: ciało ubitej świni, wykrwawione i wypatroszone, całe lub podzielone wzdłuż linii środkowej, bez języka, szczeciny, racic, genitaliów, tłuszczu okołonerkowego, nerek i przepony; c) w przypadku owiec i kóz: całe ciało ubitego zwierzęcia, po wykrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, bez głowy (odciętej w stawie szczytowo-potylicznym); bez racic (odciętych w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym); bez ogona (odciętego pomiędzy szóstym a siódmym kręgiem ogonowym); bez wymienia i narządów rozrodczych; z nerkami i tłuszczem okołonerkowym; oraz bez innych narządów wewnętrznych jamy klatki piersiowej i jamy brzusznej; d) w przypadku drobiu: ciało zwierzęcia oskubane i wypatroszone, bez głowy i łapek oraz bez szyi, serca, wątroby i żołądka. |
"Masa tuszy" | Masa tuszy schłodzonej |
"Cielęta" | Bydło w wieku do 8 miesięcy |
"Młode bydło" | Bydło w wieku powyżej 8 miesięcy, ale poniżej 12 miesięcy |
"Byki" | Niekastrowane byki w wieku co najmniej 12 miesięcy |
"Woły" | Wykastrowane byki w wieku co najmniej 12 miesięcy |
"Jagnięta" | Młode owce |
"Inne owce" | Owce inne niż jagnięta |
"Koniowate" | Zwierzęta domowe z rodziny Equidae, tj. konie, osły i ich krzyżówki |
Jaja spożywcze i wylęgowe
Zmienne, które zostały już opisane powyżej, nie są powielane.
"Jaja spożywcze" | Świeże jaja kur niosek przeznaczone do spożycia przez ludzi (nieprzeznaczone do inkubacji) lub do wytworzenia produktów jajecznych, w skorupkach. |
"Jaja wylęgowe" | Zapłodnione jaja drobiu przeznaczone do produkcji piskląt. |
"Wylęgarnia" | Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2022/2379. |
"Pojemność" | Maksymalna liczba jaj wylęgowych, które można umieścić jednocześnie w inkubatorach z wyłączeniem klujników, lub - w przypadku zmiany takiejpojemności (w tym w razie rozpoczęcia lub zaprzestania działalności wylęgarni) - maksymalna zgłoszona pojemność w ciągu roku. |
"Zakłady pakowania" | Zakłady, w których jaja są klasyfikowane według jakości i masy zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004. |
"Nabywcy" jaj z gospodarstw rolnych | Zakłady pakowania i przedsiębiorstwa rolno-spożywcze mogące skupować nieoznakowane jaja bezpośrednio od gospodarstw rolnych. |
"Pisklęta" | Drób gospodarski o żywej wadze nieprzekraczającej 185 gramów |
"Pisklęta użytkowe" | Pisklęta chowane na mięso, na nioski lub na potrzeby wykorzystania mieszanego oraz kogutki przeznaczone do seksowania |
"Pisklęta użytkowe: wykorzystanie mięsne" | Pisklęta przeznaczone do tuczu i ubijane przed osiągnięciem dojrzałości płciowej |
"Pisklęta użytkowe: wykorzystanie jako nioski" | Samice piskląt przeznaczone na chów w celu produkcji jaj spożywczych |
"Pisklęta użytkowe: wykorzystanie łączone wylęgowo-mięsne" | Pisklęta nieprzeznaczone jednoznacznie na nioski lub do spożycia |
"Kogutki z seksowania" | Samce piskląt tejsamejrasy genetycznej co pisklęta do wykorzystania jako nioski (do produkcji jaj przeznaczonych do spożycia lub wylęgu), niemniej jednak przeznaczone do tuczenia i uboju |
"Pisklęta stada rodzicielskiego" | Pisklęta przeznaczone do produkcji piskląt użytkowych |
"Pisklęta stada prarodzicielskiego" | Pisklęta przeznaczone do produkcji piskląt stada rodzicielskiego |
"Pisklęta selekcjonowane" | Pisklęta stada rodzicielskiego lub prarodzicielskiego |
"Pisklęta przeznaczone do wykorzystania" | Pisklęta użytkowe lub selekcjonowane hodowane w wylęgarniach |
Kategorie mleka
"Wyprodukowane mleko surowe" | Mleko wytwarzane przez wydzielanie gruczołów mlecznych krów, owiec, kóz lub bawolic dojonych w celu gospodarczym, które nie zostało ogrzane do temperatury wyższej niż 40 °C, ani też nie przeszło żadnej obróbki podobnej w skutkach |
"Dostępność w gospodarstwach rolnych" | Mleko, mleko odtłuszczone i maślanka dostępne do wykorzystania w gospodarstwach rolnych. |
"Wykorzystanie w gospodarstwach rolnych" | Wykorzystanie mleka surowego (pełnego), mleka odtłuszczonego i maślanki przez gospodarstwa rolne. |
"Przetwór uzyskiwany w gospodarstwach rolnych" | Przetwory mleczne powstałe w wyniku wykorzystania przez gospodarstwa rolne. |
"Gospodarstwo rolne" | Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2018/1091. |
"Przedsiębiorstwa mleczarskie" | Zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) 2022/2379. |
"Sektor mleczarski" | Krajowy przemysł mleczarski jako ramy przedsiębiorstw mleczarskich w danym państwie członkowskim. Działalność krajowego sektora mleczarskiego nie obejmuje wymiany surowców mleczarskich. |
"Punkty skupu mleka" | Przedsiębiorstwa mleczarskie skupujące surowe mleko lub śmietanę z gospodarstw rolnych bez ich przetworzenia, w celu dostarczenia ich innym przedsiębiorstwom mleczarskim. |
"Przetwory mleczne" |
Produkty zawierające przede wszystkim mleko lub składniki mleka, których żadna część nie zastępuje ani nie jest przeznaczona do zastąpienia jakichkolwiek składników mleka. Należą do nich: - przetwory mleczne uzyskane wyłącznie z mleka, z zastrzeżeniem, że substancje niezbędne do ich wytworzenia mogą być dodawane, pod warunkiem że substancje te nie są wykorzystywane do zastąpienia w części lub w całości jakichkolwiek składników mleka, oraz - przetwory mleczne złożone, których żadna część nie zastępuje ani nie jest przeznaczona do zastąpienia jakichkolwiek składników mleka oraz których zasadniczą część pod względem ilości lub charakterystyki produktu stanowią mleko lub przetwory mleczne. |
"Surowce mleczne" | Mleko surowe, śmietana i mleko odtłuszczone, a także przetwory mleczne przeznaczone do dalszego przetworzenia przez przedsiębiorstwa mleczarskie na różne przetwory mleczne. Stanowią one nakłady mleka na przetwórstwo mleczarskie. |
"Dostarczone mleko i przetwory mleczne" | Mleko i przetwory mleczne dostarczone przez gospodarstwo rolne do przedsiębiorstwa mleczarskiego w tym samym lub innym państwie członkowskim. |
"Skupione mleko i przetwory mleczne" | Mleko i przetwory mleczne skupione przez przedsiębiorstwo mleczarskie od gospodarstwa rolnego w tym samym lub innym państwie członkowskim. |
"Przywiezione mleko i przetwory mleczne" | Mleko i przetwory mleczne dostarczone do przedsiębiorstwa mleczarskiego z innego państwa członkowskiego lub państwa trzeciego i nieujęte jako skupione. |
"Mleko z produkcji ekologicznej" | Mleko pochodzące od zwierząt, których chów jest w pełni zgodny z zasadami i przepisami produkcji ekologicznej i przebiega w ramach zarządzania certyfikowanego jako ekologiczne na poziomie gospodarstw, jak określono w rozporządzeniu (UE) 2018/848, a także mleko skupione lub w inny sposób wykorzystywane w certyfikowanym procesie ekologicznym jako ekologiczne. |
"Bezpośrednie wykorzystanie mleka pełnego przez gospodarstwa rolne" | Mleko wyprodukowane, ale niedostarczone do sektora mleczarskiego. |
"Dostępność dla sektora mleczarskiego" | Skup mleka i przetworów mlecznych od gospodarstw rolnych oraz przywóz przetworów mlecznych, które mają być dalej przetworzone przez sektor mleczarski na inne przetwory mleczne. |
"Wykorzystanie przez sektor mleczarski" | Wykorzystanie dostępności dla sektora mleczarskiego |
"Inne uzyskane przetwory mleczne" | Przetwory mleczne uzyskane w gospodarstwach rolnych, z wyłączeniem mleka spożywczego, śmietany, masła i sera. |
"Mleko spożywcze" | Mleko surowe, pełne, częściowo odtłuszczone, odtłuszczone oraz poddane obróbce termicznej, oznaczone odpowiednią zawartością tłuszczu, niezawierające dodatków |
"Śmietana" | Warstwa tłuszczu, która tworzy się w sposób naturalny na powierzchni mleka przez powolne zbrylanie emulgujących kuleczek tłuszczu. Jeżeli zostaje ona usunięta z powierzchni mleka przez zbieranie lub ekstrahowana z mleka przez odwirowanie w separatorze, wówczas posiada ona, poza innymi składnikami mleka, stosunkowo dużo tłuszczu (zwykle jego zawartość przekracza 10 % masy przetworu). |
"Śmietana spożywcza" | Śmietana, która została przetworzona i jest dostępna do dostarczenia poza sektor mleczarski (tj. do spożycia przez ludzi, jako surowiec dla producentów czekolady, lodów itp.). Podobnie jak w przypadku innych przetworów, nie obejmuje to produkcji pośredniej, którejcelem jest wytwarzanie innych przetworów mlecznych. |
"Inne przetwory mleczne" |
Inne przetwory mleczne, których wykorzystanie nie zostało ujęte nigdzie indziej, tj. z wyjątkiem mleka i śmietany (w postaci płynnej, zagęszczonejlub w proszku), mleka ukwaszonego, sera, sera topionego, serwatki (płynnej, zagęszczonejlub w proszku), maślanki, masła i innych tłuszczowych przetworów mlecznych Inne przetwory mleczne obejmują w szczególności: - Składniki mleka lub przetwory bogate w te składniki (laktozę, kazeinę i kazeiniany, inne białka mleka) lub ich mieszaniny, - Desery i napoje, jeżeli mleko wykorzystane do ich przetworzenia nie jest ujęte nigdzie indziej. |
"Inne sposoby wykorzystania" |
Inne sposoby wykorzystania przez przedsiębiorstwa mleczarskie obejmują: - Dostawy surowców mleczarskich w państwie członkowskim poza sektor mleczarski, zwłaszcza do sektora rolno-spożywczego, - Przetwarzanie surowca mleczarskiego na produkty inne niż przetwory mleczne, jeżeli nakładu tego surowca nie można ująć nigdzie indziej. Przetwory mleczne luzem dostarczane na potrzeby świadczenia usług gastronomicznych są wyłączone i powinny zostać ujęte w odpowiednich kategoriach przetworów mlecznych. |
"Przetwory świeże" |
Przetworzy świeże obejmują: - Mleko spożywcze, - Śmietanę spożywczą, - Maślankę, - Mleko ukwaszane, - Napoje na bazie mleka i inne płynne przetwory mleczne. |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2023.2745 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie wykonawcze 2023/2745 ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2379 w odniesieniu do statystyk dotyczących produkcji zwierzęcej |
Data aktu: | 08/12/2023 |
Data ogłoszenia: | 11/12/2023 |
Data wejścia w życie: | 31/12/2023, 01/01/2025 |