Rozporządzenie 2023/1536 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1536
z dnia 25 lipca 2023 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") nikotyny zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Obecny tymczasowy NDP nikotyny w herbatach wynoszący 0,6 mg/kg został obniżony rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/377 2  do 0,5 mg/kg na podstawie danych z monitorowania, które wykazały, że taki niższy poziom jest możliwy do osiągnięcia. Poziom ten ma zostać dodatkowo obniżony do 0,4 mg/kg po dniu 22 lutego 2026 r., chyba że zostanie on zmieniony w świetle nowych informacji przedstawionych do dnia 30 czerwca 2025 r. Ponieważ Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził niedopuszczalne ryzyko dla konsumentów związane z obecnym NDP w odniesieniu do herbat 3 , w rozporządzeniu (UE) 2023/377 nie przewidziano ustaleń przejściowych w odniesieniu do herbat wyprodukowanych przed zmianą NDP.

(3) Urząd otrzymał od Irlandii nowe informacje wskazujące, że irlandzkie dane dotyczące spożycia, na podstawie których Urząd stwierdził niedopuszczalne ryzyko dla konsumentów wynikające z obecnego NDP nikotyny w herbatach, nie odzwierciedlały dokładnie narażenia irlandzkich dzieci i doprowadziłyby do przeszacowania ryzyka. Na podstawie tych nowych informacji Urząd przeprowadził nową ocenę ryzyka narażenia krótkotrwałego (ostrego) z dietą w odniesieniu do nikotyny w herbatach, bez uwzględnienia wcześniej analizowanych irlandzkich danych dotyczących spożycia, i stwierdził, że obecny NDP nikotyny w herbatach wynoszący 0,6 mg/kg jest bezpieczny dla konsumentów 4 . W związku z tym, aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, należy przewidzieć ustalenie przejściowe dla herbat, które zostały wyprodukowane przed obniżeniem NDP nikotyny w herbatach do 0,5 mg/kg zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2023/377, ponieważ utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(4) W odniesieniu do nikotyny w róży dzikiej, w przypadku której tymczasowy NDP został obniżony rozporządzeniem (UE) 2023/377 z 0,3 mg/kg do 0,2 mg/kg, Urząd potwierdził stwierdzone wcześniej niedopuszczalne ryzyko dla konsumentów wynikające z obecnego NDP wynoszącego 0,3 mg/kg. W związku z tym nie można dopuścić żadnego ustalenia przejściowego w odniesieniu do róży dzikiej, która została wyprodukowana przed obniżeniem NDP.

(5) W odniesieniu do nikotyny w przyprawach nasiennych i przyprawach owocowych tymczasowe NDP ustalono rozporządzeniem (UE) 2023/377 na poziomie 0,02 mg/kg do dnia 22 lutego 2030 r. w oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę nowych danych i informacji dotyczących naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w tych produktach. Komisja otrzymała nowe informacje od laboratoriów referencyjnych Unii Europejskiej, które wskazują, że granica oznaczalności (LOD) wynosząca 0,05 mg/kg może być bardziej odpowiednia dla przypraw nasiennych i przypraw owocowych. Należy zatem ustalić NDP dla tych produktów na poziomie granicy oznaczalności wynoszącym 0,05 mg/kg. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne do dnia 22 lutego 2030 r.

(6) W odniesieniu do nikotyny w cynamonie tymczasowy NDP ustalono rozporządzeniem (UE) 2023/377 na poziomie 0,07 mg/kg na podstawie połączonego zbioru danych dotyczących przypraw korowych, przypraw korzeniowych lub kłączowych, przypraw pączkowych, przypraw ze słupków kwiatowych i przypraw z osnówki nasiona. Niedawno Komisji przedłożono szczegółowe dane z monitorowania dotyczącego cynamonu, z których wynika, że w produkcie tym mogą występować pozostałości na poziomach wyższych niż tymczasowy NDP ustanowiony rozporządzeniem (UE) 2023/377. Na podstawie tych bardziej szczegółowych danych tymczasowy NDP należy ustalić na poziomie 0,2 mg/kg, co odpowiada 95. percentylowi wszystkich wyników próby. Wspomniany NDP zostanie poddany przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną dodatkowe dane z monitorowania dostępne do dnia 22 lutego 2030 r.

(7) Na podstawie odnośnych ocen ryzyka przeprowadzonych przez Urząd 5  oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Ze względów technicznych zmiany NDP w odniesieniu do przypraw nasiennych, przypraw owocowych i cynamonu powinny mieć zastosowanie później niż zmiany zawarte w rozporządzeniu (UE) 2023/377, natomiast przepisy przejściowe dotyczące nowych NDP w odniesieniu do herbat określone w rozporządzeniu (UE) 2023/377 powinny mieć zastosowanie w tym samym czasie co rozporządzenie (UE) 2023/377, aby uniknąć luki w ustaleniu przejściowym.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi rozporządzeniem (UE) 2023/377 stosuje się nadal w odniesieniu do herbat, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 14 września 2023 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 15 września 2023 r.

Art. 2. stosuje się jednak od dnia 14 września 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 lipca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca "nikotyny" otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) ** Nikotyna
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 *
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02*
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 *
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 *
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,01 *
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01 *
0153000 c) owoce leśne 0,01 *
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,01 *
0154020 Żurawiny 0,01 *
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 *
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 *
0154050 Róża dzika 0,2(+)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 *
0154070 Głóg włoski 0,01 *
0154080 Bez czarny 0,01 *
0154990 Pozostałe (2) 0,01 *
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 *
0161020 Figi 0,01 *
0161030 Oliwki stołowe 0,02*
0161040 Kumkwat 0,01 *
0161050 Karambola 0,01 *
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 *
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 *
0161990 Pozostałe (2) 0,01 *
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 *
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,02*
0163020 Banany 0,01 *
0163030 Mango 0,01 *
0163040 Papaja 0,01 *
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 *
0163060 Czerymoja 0,01 *
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 *
0163080 Ananasy 0,01 *
0163090 Owoce chlebowca 0,01 *
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 *
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 *
0163990 Pozostałe (2) 0,01 *
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 *
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070

0213080

0213090

0213100

0213110

0213990

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

0220000 Warzywa cebulowe 0,01 *
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 *
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030

0233990

Arbuzy

Pozostałe (2)

0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 *
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 *
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070

0251080

0251990

Gorczyca sarepska

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

Pozostałe (2)

0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 *
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 *
0254000 d) rukiew wodna 0,01 *
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 *
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,1(+)
0256010 Trybula (+)
0256020 Szczypiorek (+)
0256030 Liście selera (+)
0256040 Pietruszka - nać (+)
0256050 Szałwia lekarska (+)
0256060 Rozmaryn lekarski (+)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (+)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (+)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (+)
0256100 Estragon (+)
0256990 Pozostałe (2) (+)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 *
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 *
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty
0280010 Grzyby uprawne 0,01 *
0280020 Grzyby dzikie 0,02(+)
0280990 Mchy i porosty 0,01 *
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 *
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 *
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02*
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,02*
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty 0,5(+)
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z 0,3(+)
0631000 a) kwiatów (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+)
0631030 Róża (+)
0631040 Jaśmin (+)
0631050 Lipa (+)
0631990 Pozostałe (2) (+)
0632000 b) liści i ziół (+)
0632010 Truskawka (+)
0632020 Aspalat prosty (+)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (+)
0632990 Pozostałe (2) (+)
0633000 c) korzeni (+)
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2) (+)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny (+)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 *
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 *
0700000 CHMIEL 0,05 *
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 *(+)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż (+)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin (+)
0810030 Seler (+)
0810040 Kolendra siewna (+)
0810050 Kmin rzymski (+)
0810060 Koper ogrodowy (+)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski (+)
0810080 Kozieradka pospolita (+)
0810090 Gałka muszkatołowa (+)
0810990 Pozostałe (2) (+)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 *(+)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski (+)
0820020 Pieprz syczuański (+)
0820030 Kminek zwyczajny (+)
0820040 Kardamon malabarski (+)
0820050 Jagody jałowca (+)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) (+)
0820070 Wanilia (+)
0820080 Tamarynd (+)
0820990 Pozostałe (2) (+)
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon 0,2(+)
0830990 Pozostałe (2) 0,07(+)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe (+)
0840010 Lukrecja 0,07(+)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,07(+)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,07(+)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,07(+)
0850010 Goździki (+)
0850020 Kapary (+)
0850990 Pozostałe (2) (+)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,07(+)
0860010 Szafran (+)
0860990 Pozostałe (2) (+)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,07(+)
0870010 Kwiat muszkatołowy (+)
0870990 Pozostałe (2) (+)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 *
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 *
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko 0,01 *
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,05 *
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030

1030040

1030990

Gęsi

Przepiórki

Pozostałe (2)

1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 *
1050000 Płazy i gady 0,01 *
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 *
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 *
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
* Wskazuje granicę oznaczalności

** Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Nikotyna

Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 22 lutego 2030 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0154050 Róża dzika

0256000 f) zioła, kwiaty jadalne

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia lekarska

0256060 Rozmaryn lekarski

0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100 Estragon

0256990 Pozostałe (2)

0630000 Napary ziołowe z

0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja
0840030 Kurkuma
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
Następujące NDP mają zastosowanie do suszonych grzybów dzikich: 2,3 mg/kg w przypadku borowików, 1,2 mg/kg w przypadku suszonych grzybów dzikich innych niż borowiki. Najnowsze dane z monitorowania wskazują, że pozostałości nikotyny występują w suszonych borowikach i suszonych grzybach dzikich innych niż borowiki. Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 lipca 2029 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0280020 Grzyby dzikie
Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że nikotyna występuje naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu jej powstawania. Tymczasowy NDP ważny do dnia 22 lutego 2026 r. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,4 mg/kg, chyba że zostanie zmieniony rozporządzeniem w świetle nowych informacji przedstawionych najpóźniej do dnia 30 czerwca 2025 r.
0610000 Herbaty"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/377 z dnia 15 lutego 2023 r. zmieniające załączniki II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorku benzalkonium (BAC), chloroprofamu, chlorku didecylodimetyloamonu (DDAC), flutriafolu, metazachloru, nikotyny, profenofosu, chizalo- fopu-P, krzemianu sodowo-glinowego, tiabendazolu i triadimenolu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 55 z 22.2.2023, s. 1).
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Statement on the short-term (acute) dietary risk assessment for the temporary maximum residue levels for nicotine in rose hips, teas and capers" (Oświadczenie w sprawie oceny ryzyka narażenia krótkotrwałego (ostrego) z dietą w odniesieniu do tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny w róży dzikiej, herbatach i kaparach). Dziennik EFSA 2022;20(9):7566.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Statement on the revised targeted risk assessment for certain maximum residue levels for nicotine (Oświadczenie w sprawie zmienionej ukierunkowanej oceny ryzyka w odniesieniu do niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny). Dziennik EFSA 2023;21(3):7883.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned Opinion on the setting of temporary MRLs for nicotine in tea, herbal infusions, spices, rose hips and fresh herbs" (Uzasadniona opinia dotycząca ustalenia tymczasowych NDP nikotyny w herbatach, naparach ziołowych, przyprawach, róży dzikiej i ziołach). Dziennik EFSA 2011;9(3):2098.

Zmiany w prawie

Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Nowe wzory wniosków o wydanie interpretacji podatkowych

Nowe wzory dotyczą zarówno wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, interpretacji ogólnej przepisów prawa podatkowego, jak i wniosku wspólnego o wydanie w indywidualnej sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Oparto je na wzorach dotychczas obowiązujących z 2022 roku. Wprowadzono do nich jednak zmiany porządkujące i aktualizujące.

Agnieszka Matłacz 08.08.2024
Nowe wymagania dotyczące laboratoriów diagnostycznych

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie medycznych laboratoriów diagnostycznych. W dokumencie określono szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać pod względem infrastruktury. Uszczegółowiono także kwalifikacje personelu i kierownika laboratorium. Nowe zalecenia obowiązują od 7 sierpnia. Przewidziano jednak czas przejściowy na ich wprowadzenie.

Monika Stelmach 07.08.2024
Jest regulamin działania Zespołu do spraw Świadczeń z Funduszu Kompensacyjnego

Minister zdrowia wydał kolejne przepisy dotyczące Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Określił regulamin Zespołu do spraw Świadczeń z tego funduszu, działającego przy Rzeczniku Praw Pacjenta, do zadań którego należy sporządzanie opinii o wystąpieniu zdarzenia medycznego i jego skutkach. Określono też wynagrodzenie członków tego zespołu.

Agnieszka Matłacz 07.08.2024
ZUS przesłucha bliskich i sąsiadów, by ustalić, jak żyli małżonkowie?

Nie wiadomo, dlaczego ustawodawca uzależnił prawo do renty wdowiej od pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka. W efekcie rozwiedziona małżonka lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, nie otrzyma nie tylko renty rodzinnej, ale i renty wdowiej. Zdaniem prawników ustawa nadaje się do zmiany - i to pilnej.

Grażyna J. Leśniak 06.08.2024
Od piątku nowe sankcje UE w obszarze transportu drogowego

2 sierpnia br. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące przedsiębiorstw transportu drogowego, w związku z przyjęciem kolejnego pakietu sankcji wobec Białorusi - przypomina resort finansów. Przedsiębiorstwa transportu drogowego zostały zobowiązane do ujawniania właściwym organom krajowym na ich żądanie swojej struktury własnościowej.

Krzysztof Koślicki 01.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.187.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/1536 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 25/07/2023
Data ogłoszenia: 26/07/2023
Data wejścia w życie: 15/08/2023, 14/09/2023, 15/09/2023