(Dz.U.UE L z dnia 22 czerwca 2023 r.)
Strona 119, załącznik otrzymuje brzmienie:
"ZAŁĄCZNIK »ZAŁĄCZNIK I
Żywność i pasza niepochodzące od zwierząt, z niektórych państw trzecich, podlegające tymczasowemu zwiększeniu kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i punktach kontroli
Wiersz | Państwo pochodzenia | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN f) | Podpo- zycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach | 0802 21 00 | |||||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin | 0802 22 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny | ex 0813 50 39; | 70 | ||||
ex 0813 50 91; | 70 | |||||
ex 0813 50 99 | 70 | |||||
- Pasta z orzechów leszczyny | ex 2007 10 10; | 70 | ||||
ex 2007 10 99; | 40 | |||||
ex 2007 99 39; | 05; 06 | |||||
ex 2007 99 50; | 33 | |||||
ex2007 99 97 | 23 | |||||
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | ex 2008 19 12; | 30 | ||||
ex 2008 19 19; | 30 | |||||
ex 2008 19 92; | 30 | |||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99; | 30 | |||||
ex 2008 97 12; | 15 | |||||
1 | Azerbejdżan (AZ) | ex 2008 97 14; | 15 | Aflatoksyny | 20 | |
ex 2008 97 16; | 15 | |||||
ex 2008 97 18; | 15 | |||||
ex 2008 97 32; | 15 | |||||
ex 2008 97 34; | 15 | |||||
ex 2008 97 36; | 15 | |||||
ex 2008 97 38; | 15 | |||||
ex 2008 97 51; | 15 | |||||
ex 2008 97 59; | 15 | |||||
ex 2008 97 72; | 15 | |||||
ex 2008 97 74; | 15 | |||||
ex 2008 97 76; | 15 | |||||
ex 2008 97 78; | 15 | |||||
ex 2008 97 92; | 15 | |||||
ex 2008 97 93; | 15 | |||||
ex 2008 97 94; | 15 | |||||
ex 2008 97 96; | 15 | |||||
ex 2008 97 97; | 15 | |||||
ex 2008 97 98; | 15 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | ex 1106 30 90 | 40 | ||||
- Olej z orzechów leszczyny (Żywność) |
ex 1515 90 99 | 20 | ||||
- Orzechy brazylijskie w łupinach | 0801 21 00; | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach (Żywność) |
ex 0813 50 31; | 20 | ||||
ex 0813 50 39; | 20 | Aflatoksyny | 50 | |||
ex 0813 50 91; | 20 | |||||
ex 0813 50 99 | 20 | |||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
2 | Brazylia (BR) | - Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | 2008 11 91; | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Olej palmowy | 151110 90 | |||||
Wybrzeże Kości Słoniowej (CI) | (Żywność) | 1511 90 11 | Barwniki Sudan (14) | 20 | ||
3 | ex 1511 90 19 | 90 | ||||
1511 90 99 | ||||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
4 | Chiny (CN) | - Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | Aflatoksyny | 10 | |
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Słodka papryka (Capsicum annuum) (Żywność - rozgniatana lub mielona) |
ex 0904 22 00 | 11 | Salmonella (4) | 10 | ||
Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność) | 0902 | Pozostałości pestycydów (3) (5) | 20 | |||
5 | Kolumbia (CO) | Granadilla i passiflora (Passiflora ligularis i Passiflora edulis) (Żywność) | ex 0810 90 20 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 |
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | 0709 60 10 | |||||
Republika Dominikańska (DO) | 0710 80 51 | Pozostałości pestycydów (3) (17) | ||||
6 |
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99 | 20 | 50 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||
- Słodka papryka (Capsicum annuum) |
0709 60 10 0710 80 51 |
|||||
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99 | 20 | Pozostałości pestycy- | 30 | ||
7 | Egipt (EG) | ex 0710 80 59 | 20 | dów (3) (6) | ||
Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) |
0805 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Flaszowiec łuskowaty (Annona squamosa) (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 75 | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach | 0802 21 00 | |||||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin | 0802 22 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny | ex 0813 50 39; | 70 | ||||
ex 0813 50 91; | 70 | |||||
ex 0813 50 99 | 70 | |||||
- Pasta z orzechów leszczyny | ex 2007 10 10; | 70 | ||||
ex 2007 10 99; | 40 | |||||
ex 2007 99 39; | 05; 06 | |||||
ex 2007 99 50; | 33 | |||||
ex 2007 99 97 | 23 | |||||
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki |
ex 2008 19 12; ex 2008 19 19; ex 2008 19 92; |
30 30 30 |
||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99; | 30 | |||||
ex 2008 97 12; | 15 | |||||
8 | Gruzja (GE) | ex 2008 97 14; | 15 | Aflatoksyny | 30 | |
ex 2008 97 16; | 15 | |||||
ex 2008 97 18; | 15 | |||||
ex 2008 97 32; | 15 | |||||
ex 2008 97 34; | 15 | |||||
ex 2008 97 36; | 15 | |||||
ex 2008 97 38; | 15 | |||||
ex 2008 97 51; | 15 | |||||
ex 2008 97 59; | 15 | |||||
ex 2008 97 72; | 15 | |||||
ex 2008 97 74; | 15 | |||||
ex 2008 97 76; | 15 | |||||
ex 2008 97 78; | 15 | |||||
ex 2008 97 92; | 15 | |||||
ex 2008 97 93; | 15 | |||||
ex 2008 97 94; | 15 | |||||
ex 2008 97 96; | 15 | |||||
ex 2008 97 97; | 15 | |||||
ex 2008 97 98; | 15 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | ex 1106 30 90 | 40 | ||||
- Olej z orzechów leszczyny | ex 1515 90 99 | 20 | ||||
(Żywność) | ||||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | Aflatoksyny | 50 | |||
9 | Gambia (GM) | ex 2008 19 92; | 40 | |||
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
10 | Izrael (IL)16 | Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 |
Mięta (Mentha) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | ||
Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność) | ex 1404 90 00 (10) | 10 | Salmonella (4) | 30 | ||
Ketmia jadalna | ex 0709 99 90; | 20 | Pozostałości pestycy- dów(3)(7)(13) | 20 | ||
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 30 | ||||
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) | ex 0709 99 90 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
(Żywność świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 75 | ||||
Ryż (Żywność) |
1006 | Aflatoksyny ochratok- syna A | 5 | |||
Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |||||
Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone) |
ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 |
10 10 |
Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
Guawa (Psidium guajava) (Żywność) | ex 0804 50 00 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) |
0908 11 00; 0908 12 00 |
Aflatoksyny | 30 | |||
11 | Indie (IN) | Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 | |||
ex 0904 22 00 | 11; 19 | |||||
ex 0904 21 90 | 20 | Aflatoksyny | 10 | |||
ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||
ex 2005 99 80 | 94 | |||||
- Chleb świętojański | 1212 92 00 | |||||
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone | 1212 99 41 | Pozostałości pestycydów (13) | ||||
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego (Żywność i pasze) |
1302 32 10 | 20 | ||||
Guma guar (Żywność i pasze) |
ex 1302 32 90 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | |||
Pentachlor- ofenol i dioksyny | 50 | |||||
- Nasiona kminu rzymskiego - Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone (Żywność) |
0909 31 00 0909 32 00 |
Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |||
12 | Kenia (KE) |
Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
070820 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; ex 0710 80 59 |
20 20 |
Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
13 | Korea Południowa (KR) | Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (17) (Żywność) |
ex1302 ex 2106 |
Pozostałości pestycydów (13) | 30 | |
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) | ex 1902 30 10 | 30 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | ||
14 | Sri Lanka (LK) |
Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica) (Żywność) |
ex 1211 90 86 | 60 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 |
Alternantera bezszypułkowa (Alternanthera sessilis) (Żywność) |
ex 0709 99 90 | 35 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 | ||
15 | Madagaskar (MG) | Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) (Żywność) | 0713 35 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |
16 | Meksyk (mx) | Papaja zielona (Carica papaya) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 080720 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |
17 | Malezja (my) | Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas) (Żywność - świeża) | ex 0810 90 20 | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 |
Mieszanki przypraw (Żywność) |
0910 91 10; 0910 91 90 |
Aflatoksyny | 50 | |||
18 | Pakistan (PK) |
Ryż (Żywność) |
1006 | Aflatoksyny ochratok- syna A | 10 | |
Pozostałości pestycydów (3) | 5 | |||||
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości | |||
ex 0710 80 59 | 20 | pestycydów (3) | 20 | |||
Rwanda (RW) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości | ||
19 | ex 0710 80 59 | 20 | pestycydów (3) | 20 | ||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
20 | Sudan(SD) | 2008 11 98; | Aflatoksyny | 50 | ||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | |||||
ex 2008 19 92; | 40 | |||||
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
ex 2007 10 99 | 50 | |||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 99 39 | 07; 08 | ||||
21 | Syria (SY) |
Tahini i halva z nasion sezamu (Żywność) |
ex 1704 90 99 | 12; 92 | Salmonella (2) | 20 |
ex 1806 20 95 | 13; 93 | |||||
ex 1806 90 50 | 10 | |||||
ex 1806 90 60 | 11; 91 | |||||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
22 | Tajlandia (TH) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości pestycydów (3) (8) | |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 59 | 20 | 30 | |||
Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) (Żywność - świeża, schłodzona lub suszona) |
0805 50 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Grejpfruty (Żywność) |
0805 40 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Granaty (Żywność - świeża lub schłodzona) |
ex 0810 90 75 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) (9) | 30 | ||
- Słodka papryka (Capsicum annuum) |
0709 60 10 0710 80 51 |
Pozostałości pestycydów (3) (10) | ||||
23 | Turcja (TR) |
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99 ex 0710 80 59 |
20 20 |
20 | |
- Nasiona kminu rzymskiego | 0909 31 00 | Alkaloidy pirolizydy- nowe | ||||
- Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone (Żywność) |
0909 32 00 | 20 | ||||
Suszone oregano (Żywność) |
ex 1211 90 86 | 40 | Alkaloidy pirolizydy- nowe | 20 | ||
Nasiona sezamu (Żywność) |
1207 40 90 | |||||
ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (2) | 20 | |||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
- Chleb świętojański | 1212 92 00 | |||||
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone | 1212 99 41 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | |||
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego (Żywność i pasze) |
1302 32 10 | |||||
24 | Uganda (UG) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 |
ex 0710 80 59 | 20 | Pozostałości pestycydów (13) | 10 | |||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 |
|||||
25 | Stany Zjednoczone (US) | - Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | Aflatoksyny | 20 | |
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
26 | Wietnam | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; ex 0710 80 59 |
20 20 |
Pozostałości pestycydów (3) (12) | 50 |
(VN) | Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) | ex 1902 30 10 | 30 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | |
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a). (3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni). (4) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b). (5) Pozostałości tolfenpiradu. (6) Pozostałości dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażona jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny. (7) Pozostałości diafentiuronu. (8) Pozostałości formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i trifo- ryny. (9) Pozostałości prochlorazu. (10) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofa- natu metylowego. (11) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981. | ||||||
(12) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram | ||||||
i ziram), fentoatu i kwinalfosu. | ||||||
(13) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żyw- | ||||||
ności obowiązujący najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynosi 0,1 mg/kg (granica oznaczalności (LOQ)). Zakaz sto- | ||||||
sowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfika- | ||||||
cje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego | ||||||
i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1). | ||||||
(14) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS | ||||||
842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS | ||||||
85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe | ||||||
niż 0,5 mg/kg). | ||||||
(15) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnoś- | ||||||
ciowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie "Kod CN". | ||||||
(16) Rozumiany dalej jako Państwo Izrael, z wyłączeniem terytoriów znajdujących się pod administracją Państwa Izrael po 5 czerwca | ||||||
1967 r., tj. Wzgórz Golan, Strefy Gazy, Wschodniej Jerozolimy i pozostałego obszaru Zachodniego Brzegu. | ||||||
(17) Pozostałości acefatu. |
ZAŁĄCZNIK II
Żywność i pasze z niektórych państw trzecich, podlegające szczególnym warunkom wprowadzania na terytorium Unii ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami, zanieczyszczenia mikrobiologicznego, barwnikami Sudan, rodaminą B i toksynami roślinnymi
1. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (i)
Wiersz | Państwo pochodzenia | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1) | Podpo- zycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
1 | Bangladesz (BD) | Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich (Żywność) | ex 1404 90 00 (8) | 10 | Salmonella (5) | 50 |
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | |||||
2 | Boliwia (BO) | ex 2008 19 92; | 40 | Aflatoksyny | 50 | |
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
3 | Brazylia (BR) | Pieprz czarny (Piper nigrum) (Żywność - nierozgniatana ani niemielona) | ex0904 11 00 | 10 | Salmonella (2) | 50 |
4 | Chiny (CN) | Guma ksantanowa (Żywność i pasze) | ex 3913 90 00 | 40 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 |
Bakłażan (Solanum melongena) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 0709 30 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 | |||
5 | Republika Dominikańska (DO) | Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0708 20 00 ex 0710 22 00 |
10 10 |
Pozostałości pestycydów (3) (11) | 30 |
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | |||||
6 | Egipt (EG) | ex 2008 19 92; | 40 | Aflatoksyny | 30 | |
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
- Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | 0904 | |||||
7 | Etiopia (ET) |
- Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) |
0910 | Aflatoksyny | 50 | |
Nasiona sezamu (Żywność) |
1207 40 90 | |||||
ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 50 | |||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | Aflatoksyny | 50 | |||
ex 2008 19 92; | 40 | |||||
8 | Ghana (GH) | ex 2008 19 95; | 40 | |||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Olej palmowy | 151110 90 | |||||
(Żywność) | 1511 90 11 | Barwniki Sudan (10) | 50 | |||
ex 1511 90 19 | 90 | |||||
1511 90 99 | ||||||
9 | Indonezja (ID) |
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) |
0908 11 00; 0908 12 00 |
Aflatoksyny | 30 | |
Liście curry (Betgera/Munaya koenigii) (Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona) |
ex 1211 90 86 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) (12) | 50 | ||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | Aflatoksyny | 50 | |||
ex 2008 19 92; | 40 | |||||
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
10 | Indie (IN) | - Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości pestycydów (3) (4) | |||
ex 0710 80 59 | 20 | 20 | ||||
Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 | Salmonella (5) | ||||
ex 2008 19 19 | 40 | 20 | ||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
Nasiona sezamu (Żywność i pasze) |
1207 40 90 | Pozostałości pestycydów (9) | ||||
ex 2008 19 19 | 40 | 50 | ||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego lub gumę guar (Żywność) |
ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 |
Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone (Żywność - suszone przyprawy) |
0904 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Wanilia (Żywność - suszone przyprawy) |
0905 | Pozostałości pestycydów (9)) | 20 | |||
Cynamon i kwiaty cynamonowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0906 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) (Żywność - suszone przyprawy) |
0907 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca (Żywność - suszone przyprawy) |
0909 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) | 0910 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda (Żywność) | 2103 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Węglan wapnia (Żywność i pasze) |
ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 2530 90 70 2836 50 00 |
55 60 10 |
Pozostałości pestycydów (9) | 30 | ||
Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (13) (Żywność) |
ex1302 ex 2106 |
Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
- Pistacje w łupinach | 0802 51 00 | |||||
- Pistacje bez łupin | 0802 52 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje | ex 0813 50 39; | 60 | ||||
ex 0813 50 91; | 60 | |||||
ex 0813 50 99 | 60 | |||||
- Pasta z pistacji | ex 2007 10 10; | 60 | ||||
ex 2007 10 99; | 30 | |||||
ex 2007 99 39; | 03; 04 | |||||
ex 2007 99 50; | 32 | |||||
ex2007 99 97 | 22 | |||||
11 | Iran (IR) | - Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki |
ex 2008 19 13; ex 2008 19 93; |
20 20 |
Aflatoksyny | 50 |
ex 2008 97 12; | 19 | |||||
ex 2008 97 14; | 19 | |||||
ex 2008 97 16; | 19 | |||||
ex 2008 97 18; | 19 | |||||
ex 2008 97 32; | 19 | |||||
ex 2008 97 34; | 19 | |||||
ex 2008 97 36; | 19 | |||||
ex 2008 97 38; | 19 | |||||
ex 2008 97 51; | 19 | |||||
ex 2008 97 59; | 19 | |||||
ex 2008 97 72; | 19 | |||||
ex 2008 97 74; | 19 | |||||
ex 2008 97 76; | 19 | |||||
ex 2008 97 78; | 19 | |||||
ex 2008 97 92; | 19 | |||||
ex 2008 97 93; | 19 | |||||
ex 2008 97 94; | 19 | |||||
ex 2008 97 96; | 19 | |||||
ex 2008 97 97; | 19 | |||||
ex 2008 97 98 | 19 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | ex 1106 30 90 | 50 | ||||
(Żywność) | ||||||
12 | Liban (LB) | Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym) | ex 2001 90 97 | 11; 19 | Rodamina B(14) | 50 |
Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona) | ex 2005 99 80 | 93 | Rodamina B(14) | 50 | ||
Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 | |||||
ex 0904 21 90 | 20 | |||||
13 | Sri Lanka (LK) | ex 0904 22 00 | 11; 19 | Aflatoksyny | 50 | |
ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||
ex 2005 99 80 | 94 | |||||
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność) | ex 2106 90 92 | |||||
14 | Malezja (my) | ex 2106 90 98 | Pozostałości pestycy- | 20 | ||
ex 3824 99 93 | dów (9) | |||||
ex 3824 99 96 | ||||||
Nigeria (NG) |
Nasiona sezamu (Żywność) |
1207 40 90 | ||||
15 | ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 50 | ||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
Nasiona sezamu | 1207 40 90 | |||||
16 | Sudan(SD) | (Żywność) | ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 50 |
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
- Suszone figi | 0804 20 90 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające figi | ex 0813 50 99 | 50 | ||||
- Pasta z suszonych fig | ex 2007 10 10; | 50 | ||||
ex 2007 10 99; | 20 | |||||
ex 2007 99 39; | 01; 02 | |||||
ex 2007 99 50; | 31 | |||||
ex2007 99 97 | 21 | |||||
- Suszone figi, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | ex 2008 97 12; | 11 | ||||
ex 2008 97 14; | 11 | |||||
ex 2008 97 16; | 11 | |||||
ex 2008 97 18; | 11 | |||||
ex 2008 97 32; | 11 | |||||
ex 2008 97 34; | 11 | |||||
ex 2008 97 36; | 11 | |||||
ex 2008 97 38; | 11 | |||||
17 | Turcja (TR) | ex 2008 97 51; | 11 | Aflatoksyny | 30 | |
ex 2008 97 59; | 11 | |||||
ex 2008 97 72; | 11 | |||||
ex 2008 97 74; | 11 | |||||
ex 2008 97 76; | 11 | |||||
ex 2008 97 78; | 11 | |||||
ex 2008 97 92; | 11 | |||||
ex 2008 97 93; | 11 | |||||
ex 2008 97 94; | 11 | |||||
ex 2008 97 96; | 11 | |||||
ex 2008 97 97; | 11 | |||||
ex 2008 97 98; | 11 | |||||
ex 2008 99 28; | 10 | |||||
ex 2008 99 34; | 10 | |||||
ex 2008 99 37; | 10 | |||||
ex 2008 99 40; | 10 | |||||
ex 2008 99 49; | 60 | |||||
ex 2008 99 67; | 95 | |||||
ex 2008 99 99 | 60 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z suszonych fig | ex 1106 30 90 | 60 | ||||
(Żywność) | ||||||
- Pistacje w łupinach | 0802 51 00 | |||||
- Pistacje bez łupin | 0802 52 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje |
ex 0813 50 39; ex 0813 50 91; |
60 60 |
||||
ex 0813 50 99 | 60 | |||||
- Pasta z pistacji | ex 2007 10 10; | 60 | ||||
ex 2007 10 99; | 30 | |||||
ex 2007 99 39; | 03; 04 | |||||
ex 2007 99 50; | 32 | |||||
ex2007 99 97 | 22 | |||||
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki |
ex 2008 19 13; ex 2008 19 93; |
20 20 |
Aflatoksyny | 50 | ||
ex 2008 97 12; | 19 | |||||
ex 2008 97 14; | 19 | |||||
ex 2008 97 16; | 19 | |||||
ex 2008 97 18; | 19 | |||||
ex 2008 97 32; | 19 | |||||
ex 2008 97 34; | 19 | |||||
ex 2008 97 36; | 19 | |||||
ex 2008 97 38; | 19 | |||||
ex 2008 97 51; | 19 | |||||
ex 2008 97 59; | 19 | |||||
ex 2008 97 72; | 19 | |||||
ex 2008 97 74; | 19 | |||||
ex 2008 97 76; | 19 | |||||
ex 2008 97 78; | 19 | |||||
ex 2008 97 92; | 19 | |||||
ex 2008 97 93; | 19 | |||||
ex 2008 97 94; | 19 | |||||
ex 2008 97 96; | 19 | |||||
ex 2008 97 97; | 19 | |||||
ex 2008 97 98 | 19 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | ex 1106 30 90 | 50 | ||||
(Żywność) | ||||||
Liście winorośli (Żywność) |
ex 2008 99 99 | 11; 19 | Pozostałości pestycydów (3) (6) | 50 | ||
Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumami); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe (Żywność - świeża lub suszona) |
0805 21; 0805 22 00; 0805 29 00 |
Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |||
Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) |
080510 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność) |
ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 |
Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (15) (16) (Żywność) | ex 1212 99 95 | 20 | Cyjanek | 50 | ||
Nasiona sezamu (Żywność) |
1207 40 90 | |||||
18 | Uganda (UG) | ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 20 | |
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
20 | Stany Zjednoczone (US) |
Ekstrakt z wanilii (Żywność) |
1302 19 05 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |
Ketmia jadalna (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 99 90; | 20 | Pozostałości pestycy- | 50 | ||
21 | Wietnam (VN) | ex 0710 80 95 | 30 | dów (3) (7) | ||
Pitahaya (smoczy owoc) (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 20 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) (7) | 20 | ||
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b). (3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni). (4) Pozostałości karbofuranu. (5) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a). (6) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram) i metrafenonu. (7) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram), fentoatu i kwinalfosu. (8) Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich, w tym, ale nie wyłącznie, te zgłoszone w ramach kodu CN 1404 90 00. (9) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żywności obowiązujący NDP wynosi 0,1 mg/kg (LOQ). Zakaz stosowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1). (10) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,5 mg/kg. (11) Pozostałości amitrazu (amitraz, w tym metabolity zawierające grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny wyrażone jako amitraz), diafentiu- ronu, dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram). (12) Pozostałości acefatu. (13) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnościowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie 'Kod CN'. (14) Do celów niniejszego załącznika stężenie pozostałości rodaminy B, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,1 mg/kg. (15) 'Produkty nieprzetworzone' zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1). (16) 'Wprowadzanie do obrotu' oraz 'konsument końcowy' zgodnie z definicjami 'wprowadzania na rynek' i 'konsumenta finalnego' w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1). |
2. Żywność, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii)
Wiersz | Żywność złożona z co najmniej dwóch składników zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli w pkt 1 ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie | |
Kod CN (1) | Opis (2) | |
1 | ex 1704 90 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
2 | ex 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
3 | ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1). |
3. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (iii)
Wiersz | Państwo pochodzenia |
Państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii |
Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1) | Podpo- zycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
- Pistacje w łupinach | 0802 51 00 | ||||||
- Pistacje bez łupin | 0802 52 00 | ||||||
- Mieszanki orzechów | ex 0813 50 39; | 60 | |||||
lub owoców suszonych zawierające pistacje | ex 0813 50 91; | 60 | |||||
ex 0813 50 99 | 60 | ||||||
- Pasta z pistacji | ex 2007 10 10; | 60 | |||||
ex 2007 10 99; | 30 | ||||||
1 | Stany Zjednoczone (US) | Turcja (TR) (2) |
ex 2007 99 39; ex 2007 99 50; |
03; 04 32 |
Aflatok- syny | 50 | |
ex 2007 99 97 | 22 | ||||||
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | ex 2008 19 13; | 20 | |||||
ex 2008 19 93; | 20 | ||||||
ex 2008 97 12; | 19 | ||||||
ex 2008 97 14; | 19 | ||||||
ex 2008 97 16; | 19 | ||||||
ex 2008 97 18; | 19 | ||||||
ex 2008 97 32; | 19 | ||||||
ex 2008 97 34; | 19 | ||||||
ex 2008 97 36; | 19 | ||||||
ex 2008 97 38; | 19 | ||||||
ex 2008 97 51; | 19 | ||||||
ex 2008 97 59; | 19 | ||||||
ex 2008 97 72; | 19 | ||||||
ex 2008 97 74; | 19 | ||||||
ex 2008 97 76; | 19 | ||||||
ex 2008 97 78; | 19 | ||||||
ex 2008 97 92; | 19 | ||||||
ex 2008 97 93; | 19 | ||||||
ex 2008 97 94; | 19 | ||||||
ex 2008 97 96; | 19 | ||||||
ex 2008 97 97; | 19 | ||||||
ex 2008 97 98 | 19 | ||||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | ex 1106 30 90 | 50 | |||||
(Żywność) | |||||||
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Zgodnie z art. 10 i 11 przesyłkom towarzyszą wyniki pobierania próbek i analiz, przeprowadzonych na danej przesyłce, oraz świadectwo urzędowe wydane przez państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii.«". |
Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2023.159.127 |
Rodzaj: | Sprostowanie |
Tytuł: | Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/1110 z dnia 6 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002 |
Data aktu: | 22/06/2023 |
Data ogłoszenia: | 22/06/2023 |
Data wejścia w życie: | 27/06/2023 |