(notyfikowana jako dokument nr C(2023) 3684)(Jedynie tekst w języku słowackim jest autentyczny)
(Dz.U.UE L z dnia 13 czerwca 2023 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 akapit pierwszy lit. p),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) w art. 10 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że unijne skale klasyfikacji tusz wieprzowych mają zastosowanie zgodnie z pkt B załącznika IV do tego rozporządzenia. W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do wspomnianego rozporządzenia przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej, a zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A pkt 1 akapit 2 załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .
(2) Decyzją Komisji 2009/622/WE 3 zatwierdzono stosowanie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji.
(3) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany metod klasyfikacji ani przyrządów, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
(4) Słowacja zwróciła się do Komisji o zatwierdzenie następującej nowej metody: "Fat-O-Meater II (FOM II)". W tym celu Słowacja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tej nowej metody, wyniki próbnego rozbioru oraz wzór stosowany do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.
(5) Słowacja zwróciła się również do Komisji o zatwierdzenie zaktualizowanego wzoru dla metody "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)", zatwierdzonego decyzją 2009/622/WE do celów klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium.
(6) Analiza wniosku wykazała, że określone w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 warunki i minimalne wymagania dla zatwierdzenia nowej metody klasyfikacji oraz aktualizacji wzoru dla metody "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" zostały spełnione. Należy zatem zatwierdzić tę metodę klasyfikacji i nowy wzór do stosowania na Słowacji.
(7) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy uchylić decyzję 2009/622/WE.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 9 czerwca 2023 r.