a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.
(4) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/396/UE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 i po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 , na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowej żywności do stosowania w niektórych rodzajach żywności, w tym w chlebie i bułkach drożdżowych oraz drożdżowym pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich, oraz w suplementach diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6 .
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1018 7 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283, na rozszerzenie zastosowania i poziomów stosowania nowej żywności drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae). W szczególności stosowanie drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) zostało rozszerzone na dodatkowe kategorie żywności, a mianowicie paczkowane świeże lub suche drożdże do pieczenia domowego i suplementy diety bez wskazania maksymalnych dozwolonych poziomów oraz zmiany zawartości witaminy D2 w koncentracie drożdżowym.
(6) W dniu 15 maja 2020 r. przedsiębiorstwo Lallemand Bio-Ingredients Division ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o rozszerzenie zastosowania drożdży piekarskich poddanych działaniu promieniowania UV (Saccharomyces cerevisiae). Wnioskodawca zwrócił się o rozszerzenie zastosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) na szereg dodatkowych środków spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji. Wnioskodawca zwrócił się również o stosowanie nowej żywności w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
(7) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 20 lipca 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o wydanie opinii naukowej w sprawie rozszerzenia stosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowej żywności.
(8) W dniu 28 kwietnia 2021 r. Urząd przyjął opinię naukową "Safety of extended uses of UV-treated baker's yeast as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283" (Bezpieczeństwo rozszerzonego zastosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283) 8 . Ta opinia naukowa jest zgodna z wymogami określonymi w art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(9) W swojej opinii Urząd stwierdził, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) są bezpieczne w proponowanych warunkach stosowania. W związku z tym opinia Urzędu daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) w szczególnych warunkach stosowania spełniają warunki wprowadzenia do obrotu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) Zgodnie z dyrektywą Komisji 2006/125/WE 9 witaminy D nie dodaje się do żywności dla dzieci. Ze względu na zawartość witaminy D2 drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) nie powinny być dopuszczone do stosowania w żywności dla dzieci. Ponadto, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 10 , witaminy nie mogą być dodawane do nieprzetworzonych środków spożywczych. W związku z tym drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) nie powinny być dopuszczone do proponowanego stosowania w przypadku płazów, gadów, ślimaków, owadów, glonów i organizmów prokariotycznych oraz grzybów, mchów i porostów.
(11) Zgodnie z opinią Urzędu drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) muszą być inak- tywowane do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 11 , i w związku z tym należy zmienić specyfikacje nowej żywności.
(12) Informacje zawarte we wniosku i w opinii Urzędu dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany specyfikacji i warunków stosowania nowej żywności spełniają warunki jej wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(13) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: