uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.
(4) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/396/UE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 i po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 , na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowej żywności do stosowania w niektórych rodzajach żywności, w tym w chlebie i bułkach drożdżowych oraz drożdżowym pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich, oraz w suplementach diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6 .
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1018 7 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283, na rozszerzenie zastosowania i poziomów stosowania nowej żywności drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae). W szczególności stosowanie drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) zostało rozszerzone na dodatkowe kategorie żywności, a mianowicie paczkowane świeże lub suche drożdże do pieczenia domowego i suplementy diety bez wskazania maksymalnych dozwolonych poziomów oraz zmiany zawartości witaminy D2 w koncentracie drożdżowym.
(6) W dniu 15 maja 2020 r. przedsiębiorstwo Lallemand Bio-Ingredients Division ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o rozszerzenie zastosowania drożdży piekarskich poddanych działaniu promieniowania UV (Saccharomyces cerevisiae). Wnioskodawca zwrócił się o rozszerzenie zastosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) na szereg dodatkowych środków spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji. Wnioskodawca zwrócił się również o stosowanie nowej żywności w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
(7) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 20 lipca 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o wydanie opinii naukowej w sprawie rozszerzenia stosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowej żywności.
(8) W dniu 28 kwietnia 2021 r. Urząd przyjął opinię naukową "Safety of extended uses of UV-treated baker's yeast as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283" (Bezpieczeństwo rozszerzonego zastosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283) 8 . Ta opinia naukowa jest zgodna z wymogami określonymi w art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(9) W swojej opinii Urząd stwierdził, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) są bezpieczne w proponowanych warunkach stosowania. W związku z tym opinia Urzędu daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) w szczególnych warunkach stosowania spełniają warunki wprowadzenia do obrotu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) Zgodnie z dyrektywą Komisji 2006/125/WE 9 witaminy D nie dodaje się do żywności dla dzieci. Ze względu na zawartość witaminy D2 drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) nie powinny być dopuszczone do stosowania w żywności dla dzieci. Ponadto, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 10 , witaminy nie mogą być dodawane do nieprzetworzonych środków spożywczych. W związku z tym drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) nie powinny być dopuszczone do proponowanego stosowania w przypadku płazów, gadów, ślimaków, owadów, glonów i organizmów prokariotycznych oraz grzybów, mchów i porostów.
(11) Zgodnie z opinią Urzędu drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) muszą być inak- tywowane do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 11 , i w związku z tym należy zmienić specyfikacje nowej żywności.
(12) Informacje zawarte we wniosku i w opinii Urzędu dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany specyfikacji i warunków stosowania nowej żywności spełniają warunki jej wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(13) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Ursula VON DER LEYEN | |
Przewodnicząca |
500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
31.12.2024Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.
28.12.2024Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.
12.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2022.31.46 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie wykonawcze 2022/196 zezwalające na rozszerzenie zastosowania i zmianę specyfikacji drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 |
Data aktu: | 11/02/2022 |
Data ogłoszenia: | 14/02/2022 |
Data wejścia w życie: | 06/03/2022 |