KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych ustanowiony w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 zawiera między innymi szereg substancji aromatycznych, w odniesieniu do których w chwili przyjęcia wykazu na mocy rozporządzenia (UE) nr 872/2012 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") nie był w stanie wykluczyć ryzyka dla zdrowia konsumentów na podstawie dostępnych danych i w związku z tym uznał, że konieczne są dodatkowe dane, aby zakończyć ich ocenę. Substancje te zostały umieszczone w unijnym wykazie substancji aromatycznych, ale pod warunkiem że dane dotyczące bezpieczeństwa uwzględniające zastrzeżenia wyrażone przez Urząd zostaną przedłożone przed upływem określonych terminów ustanowionych w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. Podmioty gospodarcze odpowiedzialne za wprowadzanie do obrotu poniższych substancji jako substancji aromatycznych nie przedłożyły jednak wymaganych danych i wycofały swoje wnioski: 1-(4-metoksyfenylo)pent-1-en-3-on (nr FL 07.030); wanililidenoaceton (nr FL 07.046); 1-(4-metoksyfenylo)-4-metylopent-1-en-3-on (nr FL 07.049); 4-(2,3,6-trimetylofenylo)but-3-en-2-on (nr FL 07.206); 6-metylo-3-hepten-2-on (nr FL 07.258); 5,6-dihydro-3,6-dimetylobenzofuran-2(4H)-on (nr FL 10.034); 5,6,7,7a-tetrahydro-3,6-dimetylobenzofuran-2(4H)-on (nr FL 10.036); 3,4-dimetylo-5-pentylidenofuran-2(5H)-on (nr FL 10.042); 2,7-dimetylookta-5(trans),7-dieno-1,4-lakton (nr FL 10.043); heks-2-eno-1,4-lakton (nr FL 10.046); non-2-eno-1,4-lakton (nr FL 10.054); 2-deceno-1,4-lakton (nr FL 10.060); 5-pentylo-3H-furan-2-on (nr FL 10.170); 2-pirośluzan allilu (nr FL 13.004); aldehyd 3-(2-furylo)akrylowy (nr FL 13.034); 2-butanal furfurylidenu (nr FL 13.043); 4-(2-furylo)but-3-en-2-on (nr FL 13.044); 3-(2-furylo)-2-metyloprop-2-enal (nr FL 13.046); 3-acety- lo-2,5-dimetylofuran (nr FL 13.066); 2-butylofuran (nr FL 13.103), 3-(2-furylo)-2-fenyloprop-2-enal (nr FL 13.137) i 3-(5-metylo-2-furylo)prop-2-enal (nr FL 13.150).
(5) Substancje te należy zatem usunąć z unijnego wykazu substancji aromatycznych.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1334/2008.
(7) Należy zezwolić na obrót w Unii środkami spożywczymi, do których dodano którąkolwiek z przedmiotowych substancji i które zostały wprowadzone do obrotu w Unii lub które zostały wysłane z państw trzecich i znajdowały się w tranzycie do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Ten środek przejściowy nie powinien mieć zastosowania do preparatów, do których dodano którąkolwiek z przedmiotowych substancji i które nie są przeznaczone do spożycia jako takie, ponieważ producenci produktów spożywczych, którzy wykorzystują te preparaty jako składniki, znają ich skład w momencie ich stosowania.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane w państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 5 września 2022 r.