uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 1,
(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) W dniu 29 sierpnia 2016 r. przedsiębiorstwo "JatroSolutions GmbH" ("wnioskodawca") złożyło do właściwego organu Niemiec wniosek o zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. jako nowego składnika żywności w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 . Wnioskodawca wystąpił o poddanie obróbce hydrotermicznej całych i łamanych ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. do wykorzystania jako takie (lub kandyzowane lub zakonserwowane cukrem) lub jako przetworzone orzechy jako przekąski oraz jako składnik żywności w batonach zbożowych, śniadaniowych przetworach zbożowych i owocach suszonych.
(4) Zgodnie z art. 35 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 wniosek dotyczący wprowadzania nowej żywności na rynek w Unii, przedłożony państwu członkowskiemu zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97 dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności, w sprawie którego nie zapadła ostateczna decyzja przed dniem 1 stycznia 2018 r., traktuje się jako wniosek złożony zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
(5) Wniosek o zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. jako nowej żywności został przedłożony państwu członkowskiemu zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, spełnia on także wymogi określone w rozporządzeniu (UE) 2015/2283.
(6) W dniu 1 marca 2018 r. wnioskodawca złożył również do Komisji wniosek o ochronę zastrzeżonych danych przedłożonych na poparcie wniosku dotyczących praktyk uprawy Jatropha curcas L. oraz stosowania markerów molekularnych 4 , szczegółowych danych obejmujących informacje o wartości odżywczej 5 i dane na temat alergenów 6 , informacje na temat zanieczyszczeń biologicznych i procesowych 7 , metody analityczne, w tym ich walidację, w celu wykrywania estrów forbolu w ziarnach Jatropha curcas L. 8 , procedury weryfikacji zawartości estrów forbolu w ziarnach 9 , Jatropha curcas L., testy mutacji powrotnych w komórkach bakteryjnych jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju 10 Jatropha curcas L. oraz testy mikrojądrowe na komórkach ssaków in vitro w odniesieniu do jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju 11 Jatropha curcas L.
(7) W dniu 19 października 2018 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. jako nowej żywności.
(8) W dniu 24 listopada 2021 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa poddanych obróbce hydroter- micznej ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. ("Chuta") jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 12 i zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(9) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że ziarna jadalnej odmiany Jatropha curcas L. są bezpieczne w proponowanych warunkach stosowania. W związku z tym wspomniana opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że nowa żywność pochodząca z jadalnej odmiany Jatropha curcas L., wykorzystywana jako taka (lub kandyzowana lub zakonserwowana cukrem) lub jako przetworzone orzechy jako przekąski oraz jako składnik żywności w batonach zbożowych, śniadaniowych przetworach zbożowych i owocach suszonych, spełnia warunki jej wprowadzania na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził również, że spożycie tej nowej żywności może wywołać uczulenie pierwotne na ziarna z jadalnej odmiany Jatropha curcas L., co mogłoby prowadzić do reakcji alergicznych lub wywołać reakcje alergiczne u osób, które mają alergię na orzechy. Komisja doszła do takiego wniosku na podstawie wagi dostępnych dowodów i biorąc pod uwagę podwyższoną (32 %) zawartość białka w ziarnach z jadalnej odmiany Jatropha curcas L. oraz opublikowała informacje wykazujące obecność szeregu białek powodujących alergię w ziarnach z niejadalnej odmiany Jatropha curcas L. Biorąc jednak pod uwagę, że obecnie nie ma dowodów epidemiologicznych na reakcje alergiczne na ziarna jadalnej odmiany Jatropha curcas L. na obszarach Meksyku, gdzie są one powszechnie spożywane, oraz biorąc pod uwagę negatywne wyniki reakcji krzyżowej białek ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. z białkami niektórych pospolitych orzechów w testach immunoenzymatycznych ("ELISA") in vitro, a także ujemne wyniki testów łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) przeprowadzonych na ziarnach jadalnej odmiany Jatropha curcas L. w odniesieniu do alergenów innych orzechów, Komisja uważa, że w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie nie należy umieszczać żadnego szczególnego wymogu dotyczącego etykietowania w odniesieniu do jej alergenności.
(11) W swojej opinii naukowej Urząd zauważył również, że jego wnioski dotyczące bezpieczeństwa nowej żywności opierały się na danych naukowych dotyczących praktyk uprawy Jatropha curcas L. oraz stosowania markerów molekularnych, szczegółowych danych obejmujących informacje o wartości odżywczej i dane na temat alergenów, informacje na temat zanieczyszczeń biologicznych i procesowych, metody analityczne, w tym ich walidację, w celu wykrywania estrów forbolu w ziarnach Jatropha curcas L., procedury weryfikacji zawartości estrów forbolu w ziarnach, Jatropha curcas L., testy mutacji powrotnych w komórkach bakteryjnych jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju Jatropha curcas L. oraz testy mikrojądrowe na komórkach ssaków in vitro w odniesieniu do jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju Jatropha curcas L. bez których Urząd nie mógłby ocenić nowej żywności i wyciągnąć wniosków.
(12) Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o dalsze wyjaśnienie uzasadnienia jego wniosku o ochronę zastrzeżonych danych w odniesieniu do tych badań i testów oraz o wyjaśnienie jego wniosku o wyłączne prawo powoływania się na nie, zgodnie z art. 26 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(13) Wnioskodawca oświadczył, że w momencie składania wniosku posiadał zastrzeżone i wyłączne prawo do powoływania się na dane naukowe dotyczące praktyk uprawy Jatropha curcas L. oraz stosowania markerów molekularnych, szczegółowe dane obejmujące informacje o wartości odżywczej i dane na temat alergenów, informacje na temat zanieczyszczeń biologicznych i procesowych, metody analityczne, w tym ich walidację, w celu wykrywania estrów forbolu w ziarnach Jatropha curcas L., procedury weryfikacji zawartości estrów forbolu w ziarnach, Jatropha curcas L., testy mutacji powrotnych w komórkach bakteryjnych jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju Jatropha curcas L. oraz testy mikrojądrowe na komórkach ssaków in vitro w odniesieniu do jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju Jatropha curcas L., a zatem osoby trzecie nie mogą zgodnie z prawem uzyskać dostępu do tych danych, korzystać z nich ani się na nie powoływać.
(14) Komisja oceniła wszystkie informacje dostarczone przez wnioskodawcę i uznała, że należycie uzasadniają one spełnienie wymogów określonych w art. 26 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W związku z tym dane naukowe dotyczące praktyk uprawy Jatropha curcas L. oraz stosowania markerów molekularnych, szczegółowe dane obejmujące informacje o wartości odżywczej i dane na temat alergenów, informacje na temat zanieczyszczeń biologicznych i procesowych, metody analityczne, w tym ich walidacja, w celu wykrywania estrów forbolu w ziarnach Jatropha curcas L., procedury weryfikacji zawartości estrów forbolu w ziarnach, Jatropha curcas L., testy mutacji powrotnych w komórkach bakteryjnych jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju Jatropha curcas L. oraz testy mikrojądrowe na komórkach ssaków in vitro w odniesieniu do jadalnych i niejadalnych: odtłuszczonej śruty poekstrakcyjnej i oleju Jatropha curcas L. powinny być chronione zgodnie z art. 27 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Co za tym idzie, jedynie wnioskodawca powinien być upoważniony do wprowadzania na rynek Unii ziaren Jatropha curcas L. w okresie pięciu lat od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
(15) Ograniczenie zezwolenia dotyczącego ziaren z jadalnej odmiany Jatropha curcas L. oraz powoływania się na dane naukowe zawarte w dokumentacji wnioskodawcy wyłącznie do użytku wnioskodawcy nie uniemożliwia jednak innym wnioskodawcom ubiegania się o zezwolenie na wprowadzenie na rynek tej samej nowej żywności, pod warunkiem że ich wnioski będą się opierać na uzyskanych zgodnie z prawem informacjach potwierdzających na potrzeby takiego zezwolenia.
(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Przewodnicząca | |
Ursula VON DER LEYEN |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2022.166.118 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie wykonawcze 2022/965 zezwalające na wprowadzanie na rynek ziaren jadalnej odmiany Jatropha curcas L. jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 |
Data aktu: | 21/06/2022 |
Data ogłoszenia: | 22/06/2022 |
Data wejścia w życie: | 12/07/2022 |