RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej "Umową") została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 1 w dniu 18 listopada 2016 r. w siedzibie głównej Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku, z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa tymczasowo weszła w życie w dniu 1 stycznia 2017 r. zgodnie z jej art. 31 ust. 2 i została zawarta w imieniu Unii decyzją Rady (UE) 2019/848 2 .
(2) Zgodnie z art. 7 ust. 1 Umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej "Radą Członków") ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.
(3) W dniu 25 listopada 2021 r. na swoim 114. posiedzeniu Rada Członków ma przyjąć decyzję zmieniającą normę handlową mającą zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (zwaną dalej "decyzją zmieniającą").
(4) Należy zatem określić stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków, ponieważ decyzja zmieniająca, która ma zostać przyjęta przez Radę Członków, będzie wyierać skutki prawne wobec Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek i będzie mogła mieć decydujący wpływ na treść przepisów prawa Unii, w szczególności w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek przyjętych przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 .
(5) Decyzja, którą ma przyjąć Rada Członków, dotyczy zmian parametrów chemicznych oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek: włączenia schematu podejmowania decyzji do limitu kwasu linolenowego między 1,00 a 1,40 %, przeglądu schematu podejmowania decyzji dotyczącego rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek oraz przeglądu schematu podejmowania decyzji w odniesieniu do surowej i rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek. Decyzja zmieniająca została szczegółowo omówiona przez ekspertów naukowych i technicznych Komisji i państw członkowskich w dziedzinie oliwy z oliwek. Decyzja zmieniająca przyczyni się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowi ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Należy zatem poprzeć decyzję zmieniającą, która ma być przyjęta przez Radę Członków.
(6) Gdyby przyjęcie decyzji zmieniającej przez Radę Członków podczas jej 114. posiedzenia zostało odroczone z powodu braku możliwości zaakceptowania jej przez niektórych członków, stanowisko polegające na poparciu przyjęcia decyzji zmieniającej należy zająć w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 Umowy. Procedurę przyjęcia w drodze wymiany korespondencji należy rozpocząć, zanim odbędzie się kolejne posiedzenie zwyczajne Rady Członków w czerwcu 2022 r.
(7) Jeżeli na zasadność stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii, mogłyby mieć wpływ nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 114. posiedzeniem lub w czasie jego trwania, należy zezwolić Komisji aby, w celu ochrony interesów Unii, zwróciła się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniającej na późniejsze posiedzenie Rady Członków,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: