a także mając na uwadze, co następuje:(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) imidachloprydu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP imidachloprydu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił określenie definicji pozostałości wyłącznie jako imidachloprydu. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących endywii o liściach szerokich istnieje ryzyko dla konsumentów. Należy zatem obniżyć ten NDP do poziomu określonej granicy oznaczalności ("GO"). Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do orzechów pekan, bananów, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, ogórków, korniszonów, cukinii i produktów pochodzenia zwierzęcego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.
(3) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dotyczących owoców cytrusowych, winogron, borówek amerykańskich, żurawin, piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry, dyniowatych z niejadalną skórką, fasoli (w strąkach i bez strąków), grochu (w strąkach i bez strąków), fasoli, orzeszków ziemnych/orzechów arachidowych, ziaren kawy i chmielu pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu jednego roku od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(4) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). W odniesieniu do CXL Urząd stwierdził, że są one niezgodne z unijną definicją pozostałości, i zalecił, aby nie włączać obecnych CXL do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Należy zatem wyznaczyć wspomniane NDP na poziomie określonym przez Urząd.
(5) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej GO lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(6) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny wymaga ustalenia określonych GO.
(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(10) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć ustalenie przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(11) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(12) Zatwierdzenie imidachloprydu wygasło w dniu 1 grudnia 2020 r. 3 Wszelkie okresy na zużycie zapasów, które mogły zostać przyznane przez państwa członkowskie, wygasną w dniu 1 czerwca 2022 r. Po tej dacie przewiduje się dalszy przegląd najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: