KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu (Cd) w szeregu środków spożywczych.
(2) W dniu 30 stycznia 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinię w sprawie kadmu w żywności 3 . Urząd stwierdził, że kadm jest głównie toksyczny dla nerek, w szczególności dla proksymal- nych komórek kanalików, gdzie gromadzi się z czasem i może powodować zaburzenia nerek. Ze względu na skutki toksyczne kadmu dla nerek Urząd ustalił tolerowane tygodniowe pobranie kadmu na 2,5 gg/kg masy ciała. Urząd stwierdził ponadto, że średnie narażenie w przypadku dorosłych w całej UE jest bliskie tolerowanemu tygodniowemu pobraniu lub nieco je przekracza. Stwierdzono również, że w przypadku podgrup takich jak wegetarianie, dzieci, palacze i osoby mieszkające na obszarach silnie zanieczyszczonych tolerowane tygodniowe pobranie może być przekroczone około dwukrotnie. W związku z tym panel CONTAM stwierdził, że należy ograniczyć obecne narażenie na kadm na poziomie populacji. W następstwie tej opinii Urząd wydał w dniu 17 stycznia 2012 r. sprawozdanie naukowe, w którym potwierdził, że narażenie dzieci i dorosłych na poziomie 95. percentyla może przekraczać wartości orientacyjne istotne dla zdrowia 4 .
(3) Uwzględniając opinię Urzędu i sprawozdanie naukowe, ustanowiono na mocy rozporządzenia Komisji (UE) nr 488/2014 5 nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu w żywności dla niemowląt oraz w wyrobach czekoladowych i kakaowych.
(4) Komisja uznała jednak, że natychmiastowe zmniejszenie obowiązujących najwyższych dopuszczalnych poziomów nie było w tym czasie właściwe. W związku z tym przyjęła ona zalecenie Komisji 2014/193/UE 6 , w którym wzywa państwa członkowskie do zapewnienia rolnikom informacji o dostępnych już metodach ograniczania zawartości kadmu i zachęcania do ich stosowania oraz do rozpoczęcia lub kontynuacji wdrażania tych metod, do regularnego monitorowania postępów we wdrażaniu środków zmniejszających ryzyko poprzez gromadzenie danych dotyczących występowania kadmu w żywności oraz do przekazania - do lutego 2018 r. - danych, w szczególności dotyczących poziomów kadmu zbliżonych do najwyższych dopuszczalnych poziomów lub je przekraczających.
(5) Z oceny najnowszych danych dotyczących występowania zebranych po wdrożeniu środków zmniejszających ryzyko wynika, że obecnie możliwe jest ograniczenie obecności kadmu w wielu środkach spożywczych. Należy zatem obniżyć obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu lub ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy dla tych środków spożywczych.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(7) Biorąc pod uwagę fakt, że kadm jest pośrednim genotoksycznym czynnikiem rakotwórczym i w związku z tym jego obecność stanowi większe zagrożenie dla zdrowia publicznego, produkty zawierające kadm, które nie spełniają wymogów dotyczących nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów i które zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, powinny móc pozostać w obrocie jedynie przez ograniczony okres.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: