Rozporządzenie 2021/618 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/618
z dnia 15 kwietnia 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do dichlofopu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących jęczmienia i pszenicy zwyczajnej brakuje pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do fluopyramu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących morw (czarnych i białych), owoców bzu czarnego, manioku jadalnego/podpłomycza najużyteczniejszego, maranty trzcinowatej, buraków, czosnku, cebuli, szalotki, trybuli, szczypiorku, liści selera, pietruszki, szałwii lekarskiej, rozmarynu lekarskiego, macierzanki pospolitej/tymianku pospolitego, liści laurowych/wawrzynu szlachetnego/lauru szlachetnego, estragonu, soczewicy, gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych oraz naparów ziołowych z korzeni. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. W oparciu o badania roślin uprawianych zmianowo i biorąc pod uwagę, że nie można całkowicie uniknąć wchłaniania pozostałości przez rośliny uprawiane następczo, określono NDP odzwierciedlające wchłanianie pozostałości z gleby w odniesieniu do manioku jadalnego/podpłomycza najużyteczniejszego, kartofla słodkiego/batatu, pochrzynu, maranty trzcinowatej, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, korzeni cykorii podróżnika, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, jarmużu, kalarepy, rukwi wodnej, naparów ziołowych z korzeni, przypraw korzeniowych lub kłączowych, korzeni buraka cukrowego, kukurydzy cukrowej, kukurydzy, gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych oraz prosa zwyczajnego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących cytryn, mandarynek, bananów, dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, pomidorów, melonów, arbuzów, kapusty pekiń- skiej/kapusty petsai, endywii o liściach szerokich, gorczycznika wiosennego, gorczycy sarepskiej, szpinaku, boćwiny, karczochów zwyczajnych i porów pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do ipkonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące danych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(5) W odniesieniu do terbutyloazyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do mleka. Zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do kukurydzy i sorgo japońskiego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących kukurydzy cukrowej, łubinu białego, ziaren słonecznika, nasion bawełny, bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka) i koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(7) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie w UE danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(13) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 6 listopada 2021 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 6 listopada 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK 6  

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Suma dichlofopu metylowego, kwasu dichlofopowego i jego soli wyrażona jako dichlofop metylowy (suma izomerów) Fluopyram (R) Ipkonazol (F) Terbuty-loazyna (F), (R)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty 0,5
0110020 Pomarańcze 0,5
0110030 Cytryny 0,9 (+)
0110040 Limy/limonki 0,01 (*)
0110050 Mandarynki 0,9 (+)
0110990 Pozostałe 0,01 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,03
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,8
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 1,5
0140020 Czereśnie 2
0140030 Brzoskwinie 1,5
0140040 Śliwki 0,6
0140990 Pozostałe 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe 2
0151020 Winogrona do produkcji wina 1,5
0152000 b) truskawki 2
0153000 c) owoce leśne 5
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 7
0154020 Żurawiny 4
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 4
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 4
0154050 Róża dzika 3
0154060 Morwy (czarne i białe) 4
0154070 Głóg włoski 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 4
0154990 Pozostałe 3
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/ Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*)
0163020 Banany 0,8 (+)
0163030 Mango 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany 0,01 (*)
0163990 Pozostałe 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,08
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0,06 (+)
0212020 Kartofel słodki/Batat 0,15 (+)
0212030 Pochrzyn 0,15 (+)
0212040 Maranta trzcinowata 0,06 (+)
0212990 Pozostałe 0,01 (*)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,2 (+)
0213020 Marchew 0,4 (+)
0213030 Seler zwyczajny 0,4 (+)
0213040 Chrzan pospolity 0,4 (+)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,4 (+)
0213060 Pasternak 0,4 (+)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,4 (+)
0213080 Rzodkiew 0,4 (+)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,4 (+)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,4 (+)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,4 (+)
0213990 Pozostałe 0,4
0220000 Warzywa cebulowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,07
0220020 Cebula 0,07
0220030 Szalotka 0,07
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 3 (+)
0220990 Pozostałe 0,07
0230000 Warzywa owocowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 0,5 (+)
0231020 Papryka roczna 2
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,4
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,6
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony 0,9 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,4
0233030 Arbuzy 0,4 (+)
0233990 Pozostałe 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,02 (+) (+)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 0,5 (+)
0241020 Kalafiory 0,3 (+)
0241990 Pozostałe 0,3
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,4 (+)
0242020 Kapusta głowiasta 0,3 (+)
0242990 Pozostałe 0,3
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 2 (+)
0243020 Jarmuż 0,15 (+)
0243990 Pozostałe 2
0244000 d) kalarepa 0,15 (+)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 20
0251020 Sałaty 15
0251030 Endywia o liściach szerokich 2 (+)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 20
0251050 Gorczycznik wiosenny 2 (+)
0251060 Rokietta siewna/rukola 20
0251070 Gorczyca sarepska 2 (+)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 20
0251990 Pozostałe 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak 2 (+)
0252020 Portulaka pospolita 20
0252030 Boćwina 2 (+)
0252990 Pozostałe 0,01 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,02 (*) 0,15 (+) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liścias- ta/cykoria brukselska 0,02 (*) 0,3 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula 6
0256020 Szczypiorek 6
0256030 Liście selera 6
0256040 Pietruszka - nać 6
0256050 Szałwia lekarska 6
0256060 Rozmaryn lekarski 6
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 6
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 60
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 6
0256100 Estragon 6
0256990 Pozostałe 0,01 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 3
0260020 Fasola (bez strąków) 0,15
0260030 Groch (w strąkach) 3
0260040 Groch (bez strąków) 0,15
0260050 Soczewica 0,15
0260990 Pozostałe 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*)
0270030 Seler 20
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 4 (+)
0270060 Pory 0,8 (+)
0270070 Rabarbar 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0270990 Pozostałe 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,02 (*) 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały (+)
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,02
0401030 Nasiona maku 0,4
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,7 (+)
0401060 Ziarna rzepaku 1
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,08
0401080 Nasiona gorczycy 0,4
0401090 Nasiona bawełny 0,8 (+)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień (+) 0,2
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,02 (+)
0500030 Kukurydza 0,02 (+)
0500040 Proso zwyczajne 0,02 (+)
0500050 Owies zwyczajny 0,2
0500060 Ryż siewny 0,02
0500070 Żyto zwyczajne 0,07
0500080 Sorgo japońskie 4
0500090 Pszenica zwyczajna (+) 0,9
0500990 Pozostałe 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 40
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół 40
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni 1
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 60 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 0,05 (*)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 0,05 (*)
0810030 Seler 0,05 (*)
0810040 Kolendra siewna 0,05 (*)
0810050 Kmin rzymski 0,05 (*)
0810060 Koper ogrodowy 70
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 0,05 (*)
0810080 Kozieradka pospolita 0,05 (*)
0810090 Gałka muszkatołowa 0,05 (*)
0810990 Pozostałe 0,05 (*)
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 1 (+) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 1 (+) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe 0,1 (*) 1 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,1 (+)
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,1 (+)
0900990 Pozostałe 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000 Tkanki z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,1
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,09
1011030 Wątroba 0,5
1011040 Nerka 0,08
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1011990 Pozostałe 0,02 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,15 (+)
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,15 (+)
1012030 Wątroba 0,8 (+)
1012040 Nerka 0,15 (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1012990 Pozostałe 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,15
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,15
1013030 Wątroba 0,8
1013040 Nerka 0,15
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1013990 Pozostałe 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,15
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,15
1014030 Wątroba 0,8
1014040 Nerka 0,15
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1014990 Pozostałe 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,15 (+)
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,15 (+)
1015030 Wątroba 0,8 (+)
1015040 Nerka 0,15 (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1015990 Pozostałe 0,02 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,07
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,07
1016030 Wątroba 0,3
1016040 Nerka 0,02 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3
1016990 Pozostałe 0,02 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,15
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,15
1017030 Wątroba 0,8
1017040 Nerka 0,15
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1017990 Pozostałe 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1020010 Bydło 0,07 (+)
1020020 Owce 0,06
1020030 Kozy 0,06
1020040 Konie 0,07 (+)
1020990 Pozostałe 0,02 (*)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,15 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

(*) Granica oznaczalności
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Suma dichlofopu metylowego, kwasu dichlofopowego i jego soli wyrażona jako dichlofop metylowy (suma izomerów)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i dane toksykologiczne dotyczące koniugatów kwasu dichlofopowego, koniugatów Mx i metabolitu 6a są niedostępne. W oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę danych potwierdzających zwierzęta gospodarskie nie powinny być karmione słomą z jęczmienia poddanego działaniu tej substancji. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i dane toksykologiczne dotyczące koniugatów kwasu dichlofopowego, koniugatów Mx i metabolitu 6aas są niedostępne. W oczekiwaniu na przedłożenie i ocenę danych potwierdzających zwierzęta gospodarskie nie powinny być karmione słomą z pszenicy zwyczajnej poddanej działaniu tej substancji. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500090 Pszenica zwyczajna
Fluopyram (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fluopyram - kod 1000000 oprócz 1040000: suma fluopyramu i fluopyramu-benzamidu (M25) wyrażona jako fluopyram

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110030 Cytryny

0110050 Mandarynki

0163020 Banany

(+) NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
(+) NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo
0212020 Kartofel słodki/Batat

0212030 Pochrzyn

0212040 Maranta trzcinowata

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213050 Słonecznik bulwiasty

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0231010 Pomidory

0233010 Melony

0233030 Arbuzy

(+) NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo

0234000 d) kukurydza cukrowa

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

(+) NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo

0243020 Jarmuż

0244000 d) kalarepa

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251070 Gorczyca sarepska

0252010 Szpinak

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0252030 Boćwina

(+) NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo 0254000 d) rukiew wodna
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

(+) NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo

0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0840010 Lukrecja

0840030 Kurkuma

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

Ipkonazol (F)
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach
Terbutyloazyna (F), (R)
(F) = Rozpuszczalna w tłuszczach
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Terbutyloazyna - kod 1020000
Suma terbutyloazyny i desetyloterbutyloazyny wyrażona jako terbutyloazyna (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0234000 d) kukurydza cukrowa

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0300040 Łubin biały

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401050 Ziarna słonecznika

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401090 Nasiona bawełny

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1020010 Bydło

1020040 Konie

2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for diclofop according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5981.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluopy- ram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluopyramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18 (4):6059.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for ipcona- zole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ipkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18 (1):5961.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for terbuthy- lazine according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości terbutyloazyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5980.
6 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 października 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.382.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2021 r.

Zmiany w prawie

Sejm uchwalił rentę wdowią z poprawkami rządu

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak...

Beata Dązbłaż 26.07.2024
Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.131.55

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2021/618 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 15/04/2021
Data ogłoszenia: 16/04/2021
Data wejścia w życie: 06/11/2021, 06/05/2021