Rozporządzenie 2020/1565 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1-metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/1565
z dnia 27 października 2020 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a), a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) 1-metylocyklopropenu, bifenazatu, cyprodynilu, mandipropamidu i pirydabenu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chlorantraniliprolu i chloromekwatu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. 1,4-diaminobutan, octan amonu, wapień, pieprz, środki odstraszające: mączka z krwi, wyciąg z wodorostów i chlorowodorek trimetyloaminy są włączone do załącznika IV do tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną 1-metylocyklopropen w odniesieniu do jabłek i bananów złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku bifenazatu wniosek taki złożono w odniesieniu do bzu czarnego. W przypadku chloromekwatu wniosek taki złożono w odniesieniu do jęczmienia. W przypadku cyprodynilu wniosek taki złożono w odniesieniu do rabarbaru. W przypadku mandipropamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do kalarepy oraz "ziół, kwiatów jadalnych". W przypadku pirydabenu wniosek taki złożono w odniesieniu do papryki rocznej.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowej dla chlorantraniliprolu stosowanego w Malezji w odniesieniu do nasion palm olejowych i owoców palm olejowych oraz pirydabenu stosowanego w Stanach Zjednoczonych w odniesieniu do orzechów z drzew orzechowych. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tych substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do 1-metylocyklopropenu wnioskodawca przedłożył informacje wcześniej niedostępne w trakcie przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Informacje te dotyczą badań pozostałości i badań metabolizmu.

(8) W odniesieniu do chloromekwatu Urząd zalecił podwyższenie NDP dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego w związku z zastosowaniem tej substancji na jęczmieniu.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) 1,4-diaminobutan, octan amonu, wapień, pieprz, środki odstraszające: mączka z krwi, wyciąg z wodorostów i chlorowodorek trimetyloaminy 3  zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG 4  lub rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5 . Urząd ocenił te substancje i stwierdził, że wapień, pieprz, środki odstraszające: mączkę z krwi, wyciąg z wodorostów i chlorowodorek trimetyloaminy należy zatrzymać na stałe w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 (7 . W odniesieniu do 1,4-diaminobutanu i octanu amonu Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Z punktu widzenia zarządzania ryzykiem należy zatrzymać te substancje na stałe w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 ze względu na ich naturalne występowanie w środowisku.

(11) Na podstawie uzasadnionych opinii, oświadczenia i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące 1-metylocyklopropenu, bifenazatu, cyprodynilu, mandipropamidu i pirydabenu otrzymują brzmienie:

[Załącznik II]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) 1-metylocyklopropen Bifenazat (suma bifenazatu i diazenu bifenazatu wyrażona jako bifenazat) (F) Cyprodynil (F) (R) Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) Pirydaben (F)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,9 0,02 (*) 0,01 (*) 0,3
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,2 0,01 (*) 0,05
0120010 Migdały 0,02 (*) (+)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,04
0120030 Orzechy nerkowca 0,04
0120040 Kasztany jadalne 0,04
0120050 Orzechy kokosowe 0,04
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,04
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy maka- damii trójlistnej 0,04
0120080 Orzechy pekan 0,04
0120090 Orzeszki piniowe 0,04
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,02 (*)
0120110 Orzechy włoskie 0,04
0120990 Pozostałe (2) 0,04
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,7 (+) 2 0,01 (*) 0,9
0130010 Jabłka (+)
0130020 Gruszki (+)
0130030 Pigwy (+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (+)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (+)
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*) 2 2 0,01 (*)
0140010 Morele 0,3 (+)
0140020 Czereśnie 0,01 (*)
0140030 Brzoskwinie 0,3 (+)
0140040 Śliwki 0,01 (*)
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) winogrona 0,7 3 2 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 3 5 0,01 (*) 0,9
0153000 c) owoce leśne 7 0,01 (*) 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 3
0153020 Jeżyny popielice 0,02 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 3
0153990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 3 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 0,7
0154020 Żurawiny 0,7
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,7
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,7
0154050 Róża dzika 0,02 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,02 (*)
0154070 Głóg włoski 0,7
0154080 Bez czarny 0,4
0154990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,02 (*)
0161020 Figi 0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,02 (*)
0161040 Kumkwat 0,02 (*)
0161050 Karambola 0,02 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 2
0161070 Czapetka kuminowa 0,02 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,02 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/O- woc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 1
0163020 Banany 0,02 (*)
0163030 Mango 0,02 (*)
0163040 Papaja 0,02 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 5
0163060 Czerymoja 0,02 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 1,5
0163080 Ananasy 0,02 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,02 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,02 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkocierniste- go/Owoce guanabany 0,02 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,02 (*) 0,1
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 1,5 0,1
0213020 Marchew 1,5 0,01 (*)
0213030 Seler zwyczajny 0,3 0,01 (*)
0213040 Chrzan pospolity 1,5 0,01 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,02 (*) 0,01 (*)
0213060 Pasternak 1,5 0,01 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 1,5 0,01 (*)
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,3 0,3
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 1,5 0,01 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,02 (*) 0,01 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,02 (*) 0,01 (*)
0213990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,07 0,01 (*)
0220020 Cebula 0,3 0,1 (+)
0220030 Szalotka 0,07 0,01 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,8 7 (+)
0220990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,5 1,5 3 (+) 0,15
0231020 Papryka roczna 3 1,5 1 0,3
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,5 1,5 3 0,15
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,5 0,5 0,15
0232010 Ogórki 0,2
0232020 Korniszony 0,01 (*)
0232030 Cukinie 0,2 (+)
0232990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,5 0,6 0,01 (*)
0233010 Melony 0,5
0233020 Dynie olbrzymie 0,3
0233030 Arbuzy 0,3
0233990 Pozostałe (2) 0,3
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 2
0241010 Brokuły 2
0241020 Kalafiory 0,3
0241990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,02 (*) 0,2
0242020 Kapusta głowiasta 0,7 3
0242990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 0,02 (*) 25
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,02 (*) 0,1
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,02 (*) 15 25 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,02 (*) 15 25 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 25 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 25 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liścias- ta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,02 (*) 0,06 0,15 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 40 30 0,02 (*)
0256010 Trybula 0,05 (*)
0256020 Szczypiorek 0,05 (*)
0256030 Liście selera 0,05 (*)
0256040 Pietruszka - nać 0,05 (*)
0256050 Szałwia lekarska 0,05 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,05 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,05 (*)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 40
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachet- ny/Laur szlachetny 0,05 (*)
0256100 Estragon 0,05 (*)
0256990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 7 2 1 0,2 (+)
0260020 Fasola (bez strąków) 0,4 0,08 0,01 (*) 0,01 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 7 2 0,01 (*) 0,01 (*)
0260040 Groch (bez strąków) 0,4 0,08 0,3 0,01 (*)
0260050 Soczewica 0,4 0,2 0,01 (*) 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,02 (*) 0,01 (*)
0270030 Seler 30 20
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 4 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 4 0,3
0270060 Pory 0,02 (*) 0,01 (*)
0270070 Rabarbar 2 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,02 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,02 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola 0,3 0,2
0300020 Soczewica 0,02 (*) 0,02 (*)
0300030 Groch 0,02 (*) 0,1
0300040 Łubin biały 0,02 (*) 0,1
0300990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,05 (*) 0,02 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,05 (*) 0,02 (*)
0401030 Nasiona maku 0,05 (*) 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,05 (*) 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,05 (*) 0,02 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,05 (*) 0,02
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,05 (*) 0,02 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,05 (*) 0,02 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,3 0,02 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,05 (*) 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 (*) 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,05 (*) 0,02 (*)
0401130 Nasiona Inicznika siewnego 0,05 (*) 0,02 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,05 (*) 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*) 0,02 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,05 (*) 0,02 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 4
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,02 (*)
0500030 Kukurydza 0,02 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,02 (*)
0500050 Owies zwyczajny 4
0500060 Ryż siewny 0,02 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,5
0500080 Sorgo japońskie 0,02 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,5
0500990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*) 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 0,1 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 1,5 (+)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*) 0,06
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 20 0,1 (*) 90 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,1 (*) 1,5 (+) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,1 (*) 1,5 (+) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1 (*) 1,5 (+) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE (+)
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1011000 a) świń 0,02 (*)
1011010 Mięśnie 0,02 (*)
1011020 Tłuszcz 0,05
1011030 Wątroba 0,02 (*)
1011040 Nerka 0,02 (*)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*)
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02 (*) (+)
1012020 Tłuszcz 0,05 0,02 (*) (+)
1012030 Wątroba 0,02 (*) 0,05 (+)
1012040 Nerka 0,02 (*) 0,05 (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*) 0,02 (*)
1012990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02 (*) (+)
1013020 Tłuszcz 0,05 0,02 (*) (+)
1013030 Wątroba 0,02 (*) 0,05 (+)
1013040 Nerka 0,02 (*) 0,05 (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*) 0,02 (*)
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02 (*) (+)
1014020 Tłuszcz 0,05 0,02 (*) (+)
1014030 Wątroba 0,02 (*) 0,05 (+)
1014040 Nerka 0,02 (*) 0,05 (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*) 0,02 (*)
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02 (*) (+)
1015020 Tłuszcz 0,05 0,02 (*) (+)
1015030 Wątroba 0,02 (*) 0,05 (+)
1015040 Nerka 0,02 (*) 0,05 (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*) 0,02 (*)
1015990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,02 (*) 0,02 (*)
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02 (*)
1017020 Tłuszcz 0,05 0,02 (*)
1017030 Wątroba 0,02 (*) 0,05
1017040 Nerka 0,02 (*) 0,05
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*) 0,02 (*)
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie (+)
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻY

WCZE (9)

(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = = Rozpuszczalny w tłuszczach
Bifenazat (suma bifenazatu i diazenu bifenazatu wyrażona jako bifenazat) (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 30 sty cznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000 Owoce ziarnkowe
Cyprodynil (F) (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Cyprodynil - kod 1000000 z wyjątkiem 1020000, 1040000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego), wyrażona jako cyprodynil)
Cyprodynil - 1020000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako cyprodynil)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych lub potwierdzających są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010 Migdały
0633000 c) korzeni
0840010 Lukrecja
0840030 Kurkuma
0840990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220020 Cebula
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
0232030 Cukinie
Pirydaben (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 stycznia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0140010 Morele
0140030 Brzoskwinie
0260010 Fasola (w strąkach)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu, badań żywieniowych i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 stycznia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące chlorantraniliprolu i chloromekwatu otrzymują brzmienie:

[Załącznik IIIA]

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chlorantraniliprol (DPX E-2Y45) (F) Chloromekwat (suma chloromekwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek chloromekwatu)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,7 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,05 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,5
0130010 Jabłka 0,01 (*)
0130020 Gruszki 0,07 (+)
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 (*)
0130990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 1 0,01 (*)
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 1 0,05
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 1 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 1 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 1,5
0154020 Żurawiny 1
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 1
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 1
0154050 Róża dzika 1
0154060 Morwy (czarne i białe) 1
0154070 Głóg włoski 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 1
0154990 Pozostałe (2) 1
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*)
0163020 Banany 0,01 (*)
0163030 Mango 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,4
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,02
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,06
0213020 Marchew 0,08
0213030 Seler zwyczajny 0,06
0213040 Chrzan pospolity 0,06
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,06
0213060 Pasternak 0,06
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,06
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,5
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,06
0213100 Brukiew/Karpiel 0,06
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,06
0213990 Pozostałe (2) 0,06
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,6
0231020 Papryka roczna 1
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,6
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,6
0231990 Pozostałe (2) 0,6
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,3
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,3
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,2
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,2
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 1
0241020 Kalafiory 0,6
0241990 Pozostałe (2) 0,6
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 2
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 20
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 20 0,01 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,8
0260020 Fasola (bez strąków) 0,01 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 2
0260040 Groch (bez strąków) 0,01 (*)
0260050 Soczewica 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*)
0270030 Seler 10
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 2
0270060 Pory 0,01 (*)
0270070 Rabarbar 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne 0,9 (+)
0280020 Grzyby dzikie 0,01 (*)
0280990 Mchy i porosty 0,01 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*) 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,06 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*) 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*) 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 2 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 2 7 (+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,05 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*) 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,3 0,7
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*) 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*) 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*) 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*) 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*) 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*) 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,8
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,02 7
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,02 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,02 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,02 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,02 15
0500060 Ryż siewny 0,4 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,02 8
0500080 Sorgo japońskie 0,02 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,02 7
0500990 Pozostałe (2) 0,02 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,02 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 40 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,02 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,02 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,02 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,02 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,02 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,02 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,02 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,02 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,02
0900020 Trzcina cukrowa 0,5
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,02
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,2 0,3
1011020 Tłuszcz 0,2 0,15
1011030 Wątroba 0,2 1,5
1011040 Nerka 0,2 1,5
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 1,5
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,2 0,3
1012020 Tłuszcz 0,2 0,15
1012030 Wątroba 0,2 1,5
1012040 Nerka 0,2 1,5
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 1,5
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,2 0,4
1013020 Tłuszcz 0,2 0,15
1013030 Wątroba 0,2 1,5
1013040 Nerka 0,2 2
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 1,5
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,2 0,3
1014020 Tłuszcz 0,2 0,15
1014030 Wątroba 0,2 1,5
1014040 Nerka 0,2 1,5
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 1,5
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,2 0,3
1015020 Tłuszcz 0,2 0,15
1015030 Wątroba 0,2 1,5
1015040 Nerka 0,2 1,5
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 1,5
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1016020 Tłuszcz 0,08 0,05
1016030 Wątroba 0,07 0,15
1016040 Nerka 0,07 0,15
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07 0,15
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,2 0,3
1017020 Tłuszcz 0,2 0,15
1017030 Wątroba 0,2 1,5
1017040 Nerka 0,2 1,5
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 1,5
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,05 0,5
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,2 0,15
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,3
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = = Rozpuszczalny w tłuszczach
Chloromekwat (suma chloromekwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek chloromekwatu)
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że poziomy chloromekwatu w gruszkach zmniejszają się, ale nadal znajdują się powyżej granicy oznaczalności z uwagi na wcześniejsze zastosowania. Należy zatem ustanowić tymczasowy NDP wynoszący 0,07 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni te informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130020 Gruszki
(+) Następujący NDP ma zastosowanie do boczniaków ostrygowatych: 6 mg/kg. Dane pochodzące z monitorowania wskazują, że może wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe grzybów uprawnych niepoddanych działaniu substancji, pochodzące ze słomy poddanej działaniu chloromekwatu w sposób zgodny z przepisami. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni te informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0280010 Grzyby uprawne
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
3)
w załączniku IV pozycje dotyczące "1,4-diaminobutanu (Putrescin) (1), "octanu amonu (1), "wapienia(1), "pieprzu (1), "środków odstraszających: mączki z krwi (1)", "wyciągu z wodorostów (1)" i "chlorowodorku trimetyloaminy (1)" otrzymują brzmienie, odpowiednio: "1,4-diaminobutan (putrescyna)", "octan amonu", "wapień", "pieprz", "środki odstraszające: mączka z krwi", "wyciągi z wodorostów" i "chlorowodorek trimetyloaminy".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for 1-methylcyclopropene" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 1-metylocyklopropenu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020;18(1):5963.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for bifenazate in elderberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości bifenazatu w bzie czarnym). Dziennik EFSA 2019;17(11):5878.

"Reasoned opinion on the setting of import tolerances for chlorantraniliprole in oil palms fruits and oil palms kernels" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej dla chlorantraniliprolu w owocach palm olejowych i nasionach palm olejowych). Dziennik EFSA 2019;17(11):5877.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for chlormequat in barley and animal commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloromekwatu w jęczmieniu i towarach pochodzenia zwierzęcego). Dziennik EFSA 2020;18(1):5982.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for cyprodinil in rhubarbs" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości cyprodynilu w rabarbarze). Dziennik EFSA 2019;17(9):5813.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for mandipropamid in kohlrabies and herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mandipropamidu w kalarepie i w ziołach, kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2020;18(1):5958.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for pyridaben in sweet pepper/bell pepper and setting of an import tolerance in tree nuts" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości piryda- benu w papryce rocznej i określenia tolerancji importowej dla orzechów z drzew orzechowych). Dziennik EFSA 2020;18(2):6035.

3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 839/2008 z dnia 31 lipca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do załączników II, III i IV dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 234 z 30.8.2008, s. 1).
4 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
6 "Statement on pesticide active substances that do not require a review of the existing maximum residue levels under Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Oświadczenie w sprawie substancji czynnych stosowanych w pestycydach, które nie wymagają przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019;17(12):5954.
7 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance blood meal" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej mączka z krwi). Dziennik EFSA 2020;18(2):6006.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.358.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/1565 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1-metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 27/10/2020
Data ogłoszenia: 28/10/2020
Data wejścia w życie: 17/11/2020