KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 13 ust. 2 w związku z art. 23 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W dniu 20 września 2017 r. Komisja otrzymała wniosek złożony przez przedsiębiorstwo Basic-Eco-Logique o zatwierdzenie mleka jako substancji podstawowej. Do wniosku dołączono informacje wymagane przepisami art. 23 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Wnioskodawca miał możliwość uzupełnienia wniosku, który został sfinalizowany w nowej wersji w maju 2018 r. Przy tej okazji wnioskodawca zmienił zakres wniosku na odnoszący się do (surowego pełnego) mleka krowiego.
(2) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o pomoc naukową. W dniu 22 sierpnia 2018 r. Urząd przedstawił Komisji sprawozdanie techniczne 2 . W dniu 21 października 2019 r. Komisja przedstawiła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu 3 oraz projekt niniejszego rozporządzenia i sfinalizowała te dokumenty, aby przedstawić je na posiedzeniu tego komitetu w dniu 24 marca 2020 r.
(3) Z dokumentacji przedstawionej przez wnioskodawcę wynika, że mleko krowie spełnia kryteria środka spożywczego zgodnie z definicją zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 . Dodać należy, że choć substancji tej nie wykorzystuje się w głównej mierze do celów ochrony roślin, jest ona użyteczna w zakresie ochrony roślin w postaci produktu składającego się z tej substancji i z wody lub nawet bez rozcieńczania. Z tego powodu należy ją uznać za substancję podstawową.
(4) Mleko, które nie jest przeznaczone do spożycia przez ludzi uznaje się za produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 5 . W związku z tym powinno ono być zgodne z tym rozporządzeniem i rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011 6 .
(5) Ponieważ ze względu na zawartość laktozy i białek mleka mleko jest wymienione jako substancja lub produkt powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z pkt 7 załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 7 , właściwe jest ograniczenie zastosowań do etapów wzrostu, na których nie występują żadne owoce.
(6) Jak wykazały badania, można oczekiwać, że mleko krowie zasadniczo spełnia wymogi określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, w szczególności w odniesieniu do zastosowań, które zostały zbadane przez Komisję i wyszczególnione w jej sprawozdaniu z przeglądu. Należy zatem zatwierdzić mleko krowie jako substancję podstawową.
(7) Zgodnie z art. 13 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 w związku z jego art. 6 oraz w świetle aktualnej wiedzy naukowej i technicznej należy jednak uwzględnić pewne warunki dotyczące zatwierdzenia, które są wyszczególnione w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
(8) Zgodnie z art. 13 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 należy odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 8 .
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: