Rozporządzenie 2020/771 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania annato, biksyny, norbiksyny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/771
z dnia 11 czerwca 2020 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania annato biksyny, norbiksyny (E 160b)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

(3) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 2  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) Unijne wykazy dodatków do żywności i specyfikacje, o których mowa powyżej, mogą zostać zaktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 3 .

(5) Annato biksyna, norbiksyna (E 160b) jest substancją dozwoloną jako barwnik w różnych rodzajach żywności na podstawie załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. 4

(6) Annato biksyna, norbiksyna (E 160b) jest ekstrahowana z nasion drzewa annato (Bixa orellana L.) i nadaje żywności barwę od żółtej do czerwonej. Najważniejsze pigmenty w ekstraktach annato to biksyna i norbiksyna. Pomimo podobnej struktury biksyna i norbiksyna mają znacząco różne właściwości fizykochemiczne, a zatem różne zastosowania w zależności od właściwości matrycy żywnościowej. 5

(7) Art. 32 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stanowi, że wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r., podlegają ponownej ocenie ryzyka przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd"). Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 6  stanowi, że ponowna ocena barwników spożywczych miała się zakończyć do dnia 31 grudnia 2015 r.

(8) W dniu 4 kwietnia 2008 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie pięciu nowych ekstraktów annato sklasyfikowanych jako będące na bazie biksyny lub norbiksyny, aby zastąpić obecnie dopuszczone ekstrakty annato (E 160b). Wniosek zawierał nowe proponowane zastosowania i poziomy stosowania oddzielnie dla biksyny i norbik- syny, podczas gdy obecne zastosowania i poziomy stosowania są wymienione w odniesieniu do jednego dodatku do żywności (annato biksyna, norbiksyna (E 160b)). Proponowane zastosowania i poziomy stosowania biksyny i norbiksyny dotyczą kategorii żywności, w których obecnie zezwala się na stosowanie annato biksyny, norbiksyny (E 160b), a także kilku dodatkowych kategorii żywności, w których obecnie nie zezwala się na stosowanie annato biksyny, norbiksyny (E 160b), ale dopuszczono już stosowanie innych barwników spożywczych. 7

(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz specyfikacji określonych w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(10) W dniu 19 maja 2008 r. Komisja zwróciła się do Urzędu o dokonanie oceny bezpieczeństwa pięciu nowych ekstraktów annato w odniesieniu do proponowanych zastosowań i poziomów stosowania. Na podstawie analizy wniosku Urząd wskazał poważne luki w danych i stwierdził, że potrzebne będą nowe badania toksykologiczne. W związku z tym w dniu 14 stycznia 2011 r. Komisja postanowiła, że ocena bezpieczeństwa pięciu nowych ekstraktów zostanie przeprowadzona w ramach ponownej oceny annato biksyny, norbiksyny (E 160b), jak przewidziano w rozporządzeniu (UE) nr 257/2010. 8

(11) W dniu 24 sierpnia 2016 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie bezpieczeństwa ekstraktów annato (E 160b) jako dodatku do żywności 9 . W odniesieniu do dopuszczonych obecnie ekstraktów annato Urząd stwierdził, że nie można ocenić bezpieczeństwa ich stosowania w ramach specyfikacji określonych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 (biksyna i norbiksyna ekstrahowane przy użyciu rozpuszczalników, annato ekstrahowane przy użyciu zasad i annato ekstrahowane przy użyciu oleju) ze względu na brak danych, zarówno w zakresie identyfikacji, jak i badań toksykologicznych. W odniesieniu do nowych ekstraktów annato a w szczególności biksyny przetwarzanej przy użyciu wody (annato E), Urząd nie mógł ocenić bezpieczeństwa z powodu niejednoznacznych wyników w zakresie genotoksyczności. W odniesieniu do czterech pozostałych nowych ekstraktów ("biksyna ekstrahowana przy użyciu rozpuszczalników", "norbiksyna ekstrahowana przy użyciu rozpuszczalników", "alkalizowana norbiksyna, wytrącana kwasem" oraz "alkalizowana norbiksyna, nie- wytrącana kwasem"), Urząd wskazał, że powinny być one zgodne ze specyfikacjami zalecanymi w opinii naukowej. Urząd ustalił ostatecznie dopuszczalne dzienne spożycie biksyny na poziomie 6 mg/kg masy ciała dziennie i dopuszczalne dzienne spożycie norbiksyny na poziomie 0,3 mg/kg masy ciała dziennie. Szacunkowe wartości narażenia związane z proponowanymi zastosowaniami i poziomami stosowania biksyny były niższe od wartości dopuszczalnego dziennego spożycia w przypadku wszystkich grup populacji i w odniesieniu do dwóch sprecyzowanych scenariuszy narażenia (scenariusz narażenia zakładający lojalność wobec marki i scenariusz narażenia zakładający brak lojalności wobec marki). W przypadku norbiksyny te szacunkowe wartości przekroczyły jednak dopuszczalne dzienne spożycie na wysokim poziomie (95 percentyl) dla niemowląt, małych dzieci i dzieci w ramach sprecyzowanego scenariusza narażenia zakładającego lojalność wobec marki.

(12) Po opublikowaniu tej opinii naukowej Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o wyjaśnienia dotyczące wnioskowanych zastosowań i maksymalnych poziomów stosowania biksyny i norbiksyny. Na tej podstawie w dniu 16 lutego 2017 r. wnioskodawca przedłożył Komisji zmiany do pierwotnego wniosku polegające na usunięciu niektórych wnioskowanych nowych zastosowań oraz modyfikacji niektórych wnioskowanych poziomów stosowania. W dniu 2 marca 2017 r. Komisja zwróciła się do Urzędu o pomoc techniczną w odniesieniu do szacowania narażenia na biksynę i norbiksynę na podstawie zmienionych zastosowań i poziomów stosowania proponowanych przez wnioskodawcę.

(13) Zgodnie z tym wnioskiem w dniu 10 sierpnia 2017 r. Urząd opublikował oświadczenie w sprawie oceny narażenia dla biksyny i norbiksyny 10  w odniesieniu do wspomnianych zmienionych zastosowań i poziomów stosowania. Urząd stwierdził, że w przypadku biksyny narażenie z dietą nie przekracza dopuszczalnego dziennego spożycia w żadnym scenariuszu narażenia. Urząd stwierdził jednak, że w przypadku norbiksyny narażenie z dietą przekracza dopuszczalne dzienne spożycie na wysokim poziomie (95 percentyl) dla małych dzieci i dzieci w ramach dwóch sprecyzowanych scenariuszy narażenia (scenariusz narażenia zakładający lojalność wobec marki i scenariusz narażenia zakładający brak lojalności wobec marki).

(14) W dniu 30 sierpnia 2017 r. wnioskodawca przedłożył dane wynikające z nowego badania genotoksyczności w odniesieniu do annato E.

(15) Uwzględniwszy wynik oceny narażenia opublikowanej przez Urząd w dniu 10 sierpnia 2017 r., wnioskodawca ponownie zrewidował proponowane zastosowania i poziomy stosowania biksyny i norbiksyny i przedłożył Komisji w dniu 20 lipca 2018 r. trzy alternatywne scenariusze zastosowań i poziomów stosowania.

(16) W dniu 1 sierpnia 2018 r. Komisja zwróciła się do Urzędu o przeprowadzenie oceny wygenerowanych przez wnioskodawcę nowych danych dotyczących genotoksyczności w odniesieniu do annato E oraz o wskazanie, czy można stwierdzić, że przedmiotowy ekstrakt annato jest bezpieczny. Do Urzędu zwrócono się również o przeprowadzenie nowej oceny narażenia w odniesieniu do biksyny i norbiksyny na podstawie zmienionych zastosowań i poziomów stosowania biksyny i norbiksyny przedstawionych przez wnioskodawcę w formie trzech alternatywnych scenariuszy.

(17) W dniu 13 marca 2019 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie bezpieczeństwa annato E oraz w sprawie narażenia na biksynę i norbiksynę 11 . Urząd stwierdził, że bezpieczeństwo annato E nie wzbudza obaw związanych z geno- toksycznością, oraz że poziomy dopuszczalnego dziennego spożycia ustanowione w 2016 r. dla biksyny i norbik- syny mogą być stosowane również w odniesieniu do annato E. W odniesieniu do narażenia przy zmienionych zastosowaniach i poziomach stosowania przedstawionych przez wnioskodawcę w dniu 20 lipca 2018 r. Urząd stwierdził, że w przypadku biksyny żadna szacunkowa wartość narażenia nie przekracza wartości dopuszczalnego dziennego spożycia wynoszącej 6 mg/kg masy ciała dziennie. W odniesieniu do norbiksyny Urząd stwierdził, że dopuszczalne dzienne spożycie zostało osiągnięte na wysokim poziomie (95 percentyl) w przypadku małych dzieci w dwóch sprecyzowanych scenariuszach oceny narażenia, ale odnotowano to tylko w jednym kraju. Biorąc jednak pod uwagę niepewność i bardzo prawdopodobne zawyżenie narażenia, Urząd stwierdził, że poziom narażenia nie stwarza zagrożenia dla zdrowia w przypadku żadnego z trzech scenariuszy zastosowań i poziomów stosowania bik- syny i norbiksyny.

(18) Z powyższych rozważań wynika, że należy zmienić załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Ponieważ annato biksyna (E 160b(i)) i annato norbiksyna (E 160b(ii)) mają różne właściwości toksykologiczne i w związku z tym różne wartości dopuszczalnego dziennego spożycia, z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności w części B załącznika II do wspomnianego rozporządzenia należy usunąć dodatek do żywności "annato biksyna, norbiksyna (E 160b)", natomiast umieścić w wykazie dwa odrębne dodatki do żywności, a mianowicie annato bik- synę (E 160b(i)) oraz annato norbiksynę (E 160b(ii)). W związku z tym dopuszczone zastosowania i warunki stosowania dodatku do żywności "annato biksyna, norbiksyna (E 160b)" należy usunąć z wykazu dopuszczonych warunków stosowania w kategoriach żywności w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, a wszelkie odniesienia do niego zawarte w załącznikach do wspomnianego rozporządzenia należy zastąpić odniesieniami do dwóch nowych dodatków do żywności. Dla tych dwóch nowych dodatków należy ustanowić dopuszczone zastosowania i poziomy stosowania. Na podstawie oceny Urzędu, o której mowa powyżej, należy dopuścić zastosowania zgodnie z ostatnią zmienioną wersją wniosku, lecz jedynie na poziomach przewidzianych w trzecim, najbardziej zachowawczym scenariuszu zastosowań i poziomów stosowania. 12

(19) Należy również zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012. Z jednej strony trzy ekstrakty annato ("biksyna i norbik- syna ekstrahowane przy użyciu rozpuszczalników", "annato ekstrahowane przy użyciu zasad" i "annato ekstrahowane przy użyciu oleju"), o których mowa we wspomnianym rozporządzeniu, nie powinny być już dopuszczone, ponieważ ich bezpieczeństwo nie mogło zostać ocenione, a zatem ich specyfikacje powinny zostać usunięte. Z drugiej strony dwa nowe ekstrakty annato biksyny ("biksyna ekstrahowana przy użyciu rozpuszczalników" i "biksyna przetwarzana przy użyciu wody") oraz trzy nowe ekstrakty annato norbiksyny ("norbiksyna ekstrahowana przy użyciu rozpuszczalników", "alkalizowana norbiksyna, wytrącana kwasem" i "alkalizowana norbiksyna, niewytrącana kwasem") nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, i specyfikacje dla każdego z dwóch nowych dodatków powinny zostać dodane do załącznika do wspomnianego rozporządzenia. Specyfikacje te powinny być specyfikacjami zaleconymi przez Urząd w opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa ekstraktów annato (E 160b) jako dodatku do żywności, wydanej dnia 24 sierpnia 2016 r. 13

(20) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012.

(21) Nawet jeśli ekstrakty annato dopuszczone do czasu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia nie powinny być dłużej dozwolone, ponieważ nie można było ocenić ich bezpieczeństwa, jest bardzo mało prawdopodobne, aby miały one inne właściwości toksykologiczne i w związku z tym stanowiły zagrożenie dla zdrowia, co wymagałoby - ze skutkiem natychmiastowym od daty rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia - aby nie były one w ogóle wprowadzane do obrotu ani nie pozostawały w obrocie. W związku z tym, aby umożliwić płynne przejście z tych trzech ekstraktów na nowe ekstrakty, należy zezwolić, aby w okresie przejściowym zarówno stare, jak i nowe ekstrakty mogły być zgodnie z prawem wprowadzane do obrotu i pozostawały w obrocie.

(22) Z tych samych powodów należy również umożliwić, aby żywność zawierająca ekstrakty annato dopuszczone do czasu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, które to ekstrakty zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed okresem przejściowym lub w jego trakcie, nadal pozostawała w obrocie do wyczerpania istniejących zapasów.

(23) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3
1.  14
 Do dnia 2 stycznia 2021 r. dodatek do żywności annato biksyna, norbiksyna (E 160b) może być nadal wprowadzany do obrotu jako taki zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r.
2.  15
 Do dnia 2 stycznia 2021 r. żywność zawierająca annato biksynę, norbiksynę (E 160b), które są wytwarzane i oznakowane zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r., może być nadal wprowadzana do obrotu. Po tej dacie wspomniana żywność może pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.
Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 czerwca 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  16  

1)
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A pkt 2 ppkt 5 otrzymuje brzmienie:

"5. Barwniki E 123, E 127, E 160b(i), E 160b(ii), E 161 g, E 173 i E 180 ani ich mieszaniny nie mogą być sprzedawane bezpośrednio konsumentowi.";

b)
w części B pkt 1 "Barwniki" pozycję dotyczącą E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) zastępuje się dwoma pozycjami w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna
E 160b(ii) Annato norbiksyna"
c)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 15 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 4 (94)"
(ii)
po przypisie (74) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

2)
w kategorii 01.7.2 (Sery dojrzewające) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycje dotyczące E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymują brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 15 (94) Tylko ser dojrzewający pomarańczowy, żółty oraz lekko do- barwiany oraz sery z czerwonym i zielonym pesto
E 160b(ii) Annato norbiksyna 15 (94) Tylko ser dojrzewający pomarańczowy, żółty oraz lekko do- barwiany oraz sery z czerwonym i zielonym pesto
E 160b(ii) Annato norbiksyna 50 Tylko ser red. Leicester
E 160b(ii) Annato norbiksyna 35 Tylko ser Mimolette"
(ii)
po przypisie (83) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

3)
w kategorii 01.7.3 (Jadalne skórki serów) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94)"
(ii)
po przypisie (67) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

4)
w kategorii 01.7.5 (Sery topione) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 15 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 8 (94)"
(ii)
po przypisie (66) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annatobiksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

5)
w kategorii 01.7.6 (Produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16) pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(ii) Annato norbiksyna 8 Tylko produkty dojrzewające pomarańczowe, żółte oraz lekko dobarwiane"
6)
w kategorii 02.1 (Tłuszcze i oleje zasadniczo bezwodne, wyłączając bezwodny tłuszcz mleczny), pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 10 Tylko tłuszcze"
7)
w kategorii 02.2.2 (Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe), pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 10 Z wyjątkiem masła o obniżonej zawartości tłuszczu"
8)
w kategorii 03 (Lody spożywcze) pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(ii) Annato norbiksyna 20"
9)
w kategorii 04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 160a (Karoteny) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94) Z wyjątkiem przecieru z kasztanów
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94) Z wyjątkiem przecieru z kasztanów"
(ii)
po przypisie (66) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

10)
w kategorii 04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 142 (Zieleń S) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94) Z wyjątkiem crème de pruneaux
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94) Z wyjątkiem crème de pruneaux"
(ii)
po przypisie (60) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

11)
w kategorii 04.2.6 (Przetworzone produkty z ziemniaków) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 160a (Karoteny) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 10 (94) Tylko suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków
E 160b(ii) Annato norbiksyna 10 (94) Tylko suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków"
(ii)
po przypisie (46) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

12)
w kategorii 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycjach dotyczących E 124 (Pąs 4R, czerwień koszenilowa A) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 30 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 25 (94)"
(ii)
po przypisie (72) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

13)
w kategorii 05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 80 (94) Tylko dekoracje i powłoki
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94) Tylko dekoracje i powłoki"
(ii)
po przypisie (73) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

14)
w kategorii 06.3 (Śniadaniowe przetwory zbożowe) pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe ekstrudowane, spęcz- nione lub z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi"
15)
w kategorii 06.5 (Makarony typu noodle) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej grupy II (Barwniki na poziomie quantum satis) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94)"
(ii)
po przypisie (81) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

16)
w kategorii 06.6 (Ciasto o luźnej konsystencji) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 50 (94) Tylko ciasto o luźnej konsystencji do panierowania
E 160b(ii) Annato norbiksyna 50 (94) Tylko ciasto o luźnej konsystencji do panierowania"
(ii)
po przypisie (81) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

17)
w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(ii) Annato norbiksyna 10"
18)
w kategorii 08.2 (Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 150a-d (Karmele) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94) Tylko breakfast sausages o zawartości zboża nie mniejszej niż 6 % i burger meat o zawartości warzyw lub zboża nie mniejszej niż 4 %, zmieszanych z mięsem; w przypadku tych produktów mięso mielone jest w taki sposób, że następuje całkowite rozdrobnienie tkanki mięśniowej i tłuszczowej, w wyniku czego włókna mięśniowe tworzą emulsję z tłuszczem, co nadaje tym produktom typowy dla nich wygląd
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94) Tylko breakfast sausages o zawartości zboża nie mniejszej niż 6 % i burger meat o zawartości warzyw lub zboża nie mniejszej niż 4 %, zmieszanych z mięsem; w przypadku tych produktów mięso mielone jest w taki sposób, że następuje całkowite rozdrobnienie tkanki mięśniowej i tłuszczowej, w wyniku czego włókna mięśniowe tworzą emulsję z tłuszczem, co nadaje tym produktom typowy dla nich wygląd"
(ii)
po przypisie (66) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

19)
w kategorii 08.3.1 (Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 160a (Karoteny) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94) Tylko kiełbasa chorizo, salchichón, pasturmas i sobrasada
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94) Tylko kiełbasa chorizo, salchichón, pasturmas i sobrasada"
(ii)
po przypisie (66) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

20)
w kategorii 08.3.2 (Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 160a (Karoteny) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94) Tylko kiełbasy, pasztety i luncheon meat
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94) Tylko kiełbasy, pasztety i luncheon meat"
(ii)
po przypisie (66) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

21)
w kategorii 08.3.3 (Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 50 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 50 (94)"
(ii)
po przypisie (89) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

22)
w kategorii 09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycję dotyczącą E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) zawierającą ograniczenie "Tylko wędzone ryby" zastępuje się nowymi pozycjami dotyczącymi odpowiednio annato biksyny i annato norbiksyny, z ograniczeniem "Tylko wędzone ryby" i ograniczeniem "Tylko surimi i produkty podobne oraz zamienniki łososia" w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 10 (94) Tylko wędzone ryby
E 160b(i) Annato biksyna 30 (94) Tylko surimi i produkty podobne oraz zamienniki łososia
E 160b(ii) Annato norbiksyna 10 (94) Tylko wędzone ryby
E 160b(ii) Annato norbiksyna 30 (94) Tylko surimi i produkty podobne oraz zamienniki łososia"
(ii)
po przypisie (85) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

23)
w kategorii 12.5 (Zupy i buliony) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej grupy III (Barwniki o łącznym maksymalnym poziomie) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbik- syna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 15 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 10 (94)"
(ii)
po przypisie (60) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

24)
w kategorii 12.6 (Sosy) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
po pozycji dotyczącej E 110 (Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S) dodaje się nowe pozycje dotyczące E 160b(i) (Annato biksyna) i E 160b(ii) (Annato norbiksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 30 (94) W tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów
E 160b(ii) Annato norbiksyna 30 (94) W tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów"
(ii)
po przypisie (65) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

25)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) po pozycji dotyczącej E 124 (Pąs 4R, czerwień koszenilowa A) dodaje się nową pozycję dotyczącą E 160b(i) (Annato biksyna) w brzmieniu:
"E 160b(i) Annato biksyna 20"
26)
w kategorii 14.2.6 (Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008) pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 10 Tylko likiery"
27)
w kategorii 14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %), pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(ii) Annato norbiksyna 10 Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %"
28)
w kategorii 15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
dwie pozycje dotyczące E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymują brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 20 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 20 (94)"
(ii)
po przypisie (71) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

29)
w kategorii 15.2 (Przetworzone orzechy) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 10 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 10 (94)"
(ii)
po przypisie (60) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

30)
w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca E 160b (Annato biksyna, norbiksyna) otrzymuje brzmienie:
"E 160b(i) Annato biksyna 15 (94)
E 160b(ii) Annato norbiksyna 7,5 (94)"
(ii)
po przypisie (74) dodaje się przypis (94) w brzmieniu:

"(94): Jeśli dodatki E 160b(i) (annato biksyna) i E 160b(ii) (annato norbiksyna) są dodawane łącznie, zastosowanie do sumy ma wyższy maksymalny poziom indywidualny, ale nie można przekraczać maksymalnych poziomów indywidualnych.";

2)
w części 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 pozycja dotycząca E 900 (Dimetylopolisiloksan) otrzymuje brzmienie:
"Ε 900 Dimetylopolisiloksan 200 mg/kg w preparacie,

0,2 mg/l w gotowej żywności

Preparaty barwnikowe zawierające E 160a karoteny, E 160b(i) annato biksyna, E 160b(ii) annato norbiksyna, E 160c ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina, E 160d likopen i E 160e beta-apo-8'- karotena"

ZAŁĄCZNIK  II  17  

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 odpowiednie pozycje dotyczące E 160b annato biksyny, norbiksyny: (i) biksyna i norbiksyna ekstrahowane przy użyciu rozpuszczalników, (ii) annato ekstrahowane przy użyciu zasad oraz (iii) annato ekstrahowane przy użyciu oleju otrzymują brzmienie:

"E 160 b (i) ANNATO BIKSYNA

(I) BIKSYNA EKSTRAHOWANA PRZY UŻYCIU ROZPUSZCZALNIKÓW

Nazwy synonimowe Annato B, Orlean, Terre orellana, L. Orange, CI Natural Orange 4
Definicja Biksynę ekstrahowaną przy użyciu rozpuszczalników uzyskuje się przez ekstrakcję zewnętrznej warstwy nasion drzewa annato (Bixa orellana L.) przy użyciu co najmniej jednego z następujących rozpuszczalników o jakości spożywczej: aceton, metanol, heksan, etanol, alkohol izopropylowy, octan etylu, alkohol alkaliczny lub dwutlenek węgla w stanie nad- krytycznym. Uzyskany preparat może zostać zakwaszony, po czym następuje usunięcie rozpuszczalnika, suszenie i zmielenie.

Biksyna ekstrahowana przy użyciu rozpuszczalników zawiera kilka składników barwnych; głównym składnikiem barwiącym jest cis-biksyna, drugorzędnym składnikiem barwiącym jest trαns-biksyna; w wyniku przetwarzania mogą również występować produkty rozkładu termicznego biksyny.

Numer wg Colour Index 75120
Numer wg EINECS 230-248-7
Nazwa chemiczna Cis-biksyna: (9-cis)-wodoro-6,6 '-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian metylu
Wzór chemiczny Cis-biksyna: C25H30O4
Masa cząsteczkowa 394,5
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 85 % substancji barwiącej (wyrażonej jako biksyna) E1 %1 cm 3 090 przy około 487 nm w tetrahydrofuranie i acetonie
Opis Proszek o barwie od ciemnoczerwonobrązowej do czerwonopurpurowej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
Spektrometria Próbka w acetonie wykazuje maksima absorbancji przy około 425, 457 i 487 nm
Czystość
Norbiksyna nie więcej niż 5 % substancji barwiących ogółem
Pozostałości rozpuszczalników Aceton: nie więcej niż 30 mg/kg
Metanol: nie więcej niż 50 mg/kg
Heksan: nie więcej niż 25 mg/kg
Etanol:

Alkohol izopropylowy: Octan etylu:

nie więcej niż 50 mg/kg, pojedynczo lub łącznie
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,5 mg/kg

(II) BIKSYNA PRZETWARZANA PRZY UŻYCIU WODY

Nazwy synonimowe Annato E, Orlean, Terre orellana, L. Orange, CI Natural Orange 4
Definicja Biksynę przetwarzaną przy użyciu wody uzyskuje się przez ekstrakcję zewnętrznej warstwy nasion drzewa annato (Bixa orellana L.) w drodze ścierania nasion w zimnej, lekko alkalicznej wodzie. Uzyskany preparat jest zakwaszany w celu wytrącenia biksyny, która jest następnie filtrowana, suszona i mielona.

Biksyna przetwarzana przy użyciu wody zawiera kilka składników barwnych; głównym składnikiem barwiącym jest cis-biksyna, drugorzędnym składnikiem barwiącym jest trans- biksyna; w wyniku przetwarzania mogą również występować produkty rozkładu termicznego biksyny.

Numer wg Colour Index 75120
Numer wg EINECS 230-248-7
Nazwa chemiczna Cis-biksyna: (9-cis)-wodoro-6,6 '-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian metylu
Wzór chemiczny Cis-biksyna: C25H30O4
Masa cząsteczkowa 394,5
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 25 % substancji barwiącej (wyrażonej jako biksyna) E1 %1 cm 3 090 przy około 487 nm w tetrahydrofuranie i acetonie
Opis Proszek o barwie od ciemnoczerwonobrązowej do czerwonopurpurowej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
Spektrometria Próbka w acetonie wykazuje maksima absorbancji przy około 425, 457 i 487 nm
Czystość
Norbiksyna Nie więcej niż 7 % substancji barwiących ogółem
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,5 mg/kg

E 160 b (ii) ANNATO NORBIKSYNA

(I) NORBIKSYNA EKSTRAHOWANA PRZY UŻYCIU ROZPUSZCZALNIKÓW

Nazwy synonimowe Annato C, Orlean, Terre orellana, L. Orange, CI Natural Orange 4
Definicja Norbiksynę ekstrahowaną przy użyciu rozpuszczalników uzyskuje się z zewnętrznej warstwy nasion drzewa annato (Brna orellana L.) przez przemywanie co najmniej jednym z następujących rozpuszczalników o jakości spożywczej: aceton, metanol, heksan, etanol, alkohol izopropylowy, octan etylu, alkohol alkaliczny lub dwutlenek węgla w stanie nad- krytycznym, a następnie poprzez usunięcie rozpuszczalnika, krystalizację i suszenie. Do uzyskanego proszku dodaje się wodny roztwór alkaliczny; następnie jest on ogrzewany w celu hydrolizy do substancji barwiącej i zostaje schłodzony. Roztwór wodny jest filtrowany i zakwaszany w celu wytrącenia norbiksyny. Osad zostaje przefiltrowany, umyty, wysuszony i zmielony w celu uzyskania granulowanego proszku.

Norbiksyna ekstrahowana przy użyciu rozpuszczalników zawiera kilka składników barwnych; głównym składnikiem barwiącym jest cis-norbiksyna, drugorzędnym składnikiem barwiącym jest trαns-norbiksyna; w wyniku przetwarzania mogą również występować produkty rozkładu termicznego norbiksyny.

Numer wg Colour Index 75120
Numer wg EINECS 208-810-8
Nazwa chemiczna Cis-norbiksyna: kwas 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodiowy

Sól dipotasowa cis-norbiksyny: 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian dipotasu

Sól disodowa cis-norbiksyny: 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian disodu

Wzór chemiczny Cis-norbiksyna: C24H28O4

Sól dipotasowa cis-norbiksyny: C24H26K2O4

Sól disodowa cis-norbiksyny: C24H26Na2O4

Masa cząsteczkowa 380,5 (kwas), 456,7 (sól dipotasowa), 424,5 (sól disodowa)
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 85 % substancji barwiącej (wyrażonej jako norbiksyna)

E1 %1 cm 2 870 przy około 482 nm w 0,5 % roztworze wodorotlenku potasu

Opis Proszek o barwie od ciemnoczerwonobrązowej do czerwonopurpurowej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie alkalicznej, słabo rozpuszczalny w etanolu
Spektrometria Próbka w 0,5 % roztworze wodorotlenku potasu wykazuje maksima absorbancji przy około 453 i 482 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników Aceton: nie więcej niż 30 mg/kg Metanol: nie więcej niż 50 mg/kg Heksan: nie więcej niż 25 mg/kg
Etanol:

Alkohol izopropylowy: Octan etylu:

nie więcej niż 50 mg/kg, pojedynczo lub łącznie
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,5 mg/kg

(II) ALKALIZOWANA NORBIKSYNA, WYTRĄCANA KWASEM

Nazwy synonimowe Annato F, Orlean, Terre orellana, L. Orange, CI Natural Orange 4
Definicja Alkalizowaną norbiksynę (wytrącaną kwasem) uzyskuje się przez ekstrakcję zewnętrznej warstwy nasion drzewa annato (Bixa orellana L.) przy użyciu wodnego roztworu alkalicznego. Biksyna jest hydrolizowana do norbiksyny w gorącym roztworze alkalicznym i jest zakwaszana w celu wytrącenia norbiksyny. Osad zostaje przefiltrowany, wysuszony i zmielony w celu uzyskania granulowanego proszku.

Alkalizowana norbiksyna zawiera kilka składników barwnych; głównym składnikiem barwiącym jest cis-norbiksyna, drugorzędnym składnikiem barwiącym jest trαns-norbiksyna; w wyniku przetwarzania mogą również występować produkty rozkładu termicznego nor- biksyny.

Numer wg Colour Index 75120
Numer wg EINECS 208-810-8
Nazwa chemiczna Cis-norbiksyna: kwas 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodiowy

Sól dipotasowa cis-norbiksyny: 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian dipotasu

Sól disodowa cis-norbiksyny: 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian disodu

Wzór chemiczny Cis-norbiksyna: C24H28O4

Sól dipotasowa cis-norbiksyny: C24H26K2O4

Sól disodowa cis-norbiksyny: C24H26Na2O4

Masa cząsteczkowa 380,5 (kwas), 456,7 (sól dipotasowa), 424,5 (sól disodowa)
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 35 % substancji barwiącej (wyrażonej jako norbiksyna)

E1 %1 cm 2 870 przy około 482 nm w 0,5 % roztworze wodorotlenku potasu

Opis Proszek o barwie od ciemnoczerwonobrązowej do czerwonopurpurowej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie alkalicznej, słabo rozpuszczalny w etanolu
Spektrometria Próbka w 0,5 % roztworze wodorotlenku potasu wykazuje maksima absorbancji przy około 453 i 482 nm
Czystość
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,5 mg/kg

(III) ALKALIZOWANA NORBIKSYNA, NIEWYTRĄCANA KWASEM

Nazwy synonimowe Annato G, Orlean, Terre orellana, L. Orange, CI Natural Orange 4
Definicja Alkalizowaną norbiksynę (niewytrącaną kwasem) uzyskuje się przez ekstrakcję zewnętrznej warstwy nasion drzewa annato (Bixa orellana L.) przy użyciu wodnego roztworu alkalicznego. Biksyna jest hydrolizowana do norbiksyny w gorącym roztworze alkalicznym. Osad zostaje przefiltrowany, wysuszony i zmielony w celu uzyskania granulowanego proszku. Ekstrakty zawierają jako główną substancję barwiącą przeważnie sól potasową lub sól sodową norbiksyny.
Alkalizowana norbiksyna (niewytrącana kwasem) zawiera kilka składników barwnych; głównym składnikiem barwiącym jest cis-norbiksyna, drugorzędnym składnikiem barwiącym jest trans-norbiksyna; w wyniku przetwarzania mogą również występować produkty rozkładu termicznego norbiksyny.
Numer wg Colour Index 75120
Numer wg EINECS 208-810-8
Nazwa chemiczna Cis-norbiksyna: kwas 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodiowy

Sól dipotasowa cis-norbiksyny: 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian dipotasu

Sól disodowa cis-norbiksyny: 6,6'-diapo-Ψ,Ψ-karotenodionian disodu

Wzór chemiczny Cis-norbiksyna: C24H28O4

Sól dipotasowa cis-norbiksyny: C24H26K2O4

Sól disodowa cis-norbiksyny: C24H26Na2O4

Masa cząsteczkowa 380,5 (kwas), 456,7 (sól dipotasowa), 424,5 (sól disodowa)
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 15 % substancji barwiącej (wyrażonej jako norbiksyna)

E1 %1 cm 2 870 przy około 482 nm w 0,5 % roztworze wodorotlenku potasu

Opis Proszek o barwie od ciemnoczerwonobrązowej do czerwonopurpurowej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie alkalicznej, słabo rozpuszczalny w etanolu
Spektrometria Próbka w 0,5 % roztworze wodorotlenku potasu wykazuje maksima absorbancji przy około 453 i 482 nm
Czystość
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,5 mg/kg"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i iIi do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
4 Motyw 5 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
5 Motyw 6 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
6 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19).
7 Motyw 8 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
8 Motyw 10 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
9 Dziennik EFSA 2016;14(8):4544.
10 Dziennik EFSA 2017;15(8):4966.
11 Dziennik EFSA 2019;17(3):5626.
12 Motyw 18 zmieniony przez pkt 1 i 2 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
13 Motyw 19 zmieniony przez pkt 1 i 2 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
14 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
15 Art. 3 ust. 2 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
16 Załącznik I zmieniony przez pkt 1 i 2 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).
17 Załącznik II zmieniony przez pkt 1 i 2 sprostowania z dnia 14 sierpnia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.267.5).

Zmiany w prawie

Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.184.25

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/771 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania annato, biksyny, norbiksyny
Data aktu: 11/06/2020
Data ogłoszenia: 12/06/2020
Data wejścia w życie: 02/07/2020