a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011 2 ustanowiono przepisy dotyczące zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt w zakresie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, aby zapobiec zagrożeniu stwarzanemu przez te produkty dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz zminimalizować to zagrożenie. Przepisy te obejmują również normy mikrobiologiczne dotyczące surowej karmy dla zwierząt domowych, wymogi dotyczące niektórych zatwierdzonych przedsiębiorstw, warunki przywozu rogów i produktów z rogów, kopyt i produktów z kopyt oraz zasady wywozu przetworzonego obornika, niektórych rodzajów krwi, produktów z krwi i produktów pośrednich.
(2) Zgodnie z art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 zakłady zatwierdzone lub zarejestrowane zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 lub zgodnie z art. 6 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 mogą, pod pewnymi warunkami, przetwarzać, obrabiać lub składować produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego wytworzone na miejscu. W związku z tym zatwierdzone rzeźnie powinny móc stosować pewne metody chemiczne, inne niż te wymienione jako standardowe lub alternatywne metody przetwarzania, w celu zachowania niektórych materiałów kategorii 3 wytworzonych na miejscu, aby uzyskać ciecz, którą można łatwiej przechowywać i transportować.
(3) Konserwacja chemiczna, inna niż dozwolona jako alternatywna metoda przetwarzania, nie przetwarza surowców na produkty pochodne. Dla celów pewności prawa należy ustanowić przepisy dotyczące przechowywania, transportu i późniejszego unieszkodliwiania lub wykorzystywania tych materiałów. Należy odpowiednio zmienić art. 19 rozporządzenia (UE) nr 142/2011 i załącznik IX do tego rozporządzenia.
(4) Załącznik I do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 zawiera definicję podłoży uprawowych. Podłoża uprawowe stosuje się powszechnie w produkcji grzybów. Definicja podłoży uprawowych powinna uwzględniać stosowanie podłoży uprawowych w produkcji grzybów.
(5) W załączniku I do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 należy wprowadzić definicję "kryterium higieny procesu", aby w pkt 6 rozdziału II załącznika XIII do tego rozporządzenia obecną normę produktową opartą na liczbie enterobak- terii zastąpić wartościami dotyczącymi wymaganej liczby próbek oraz limitami enterobakterii stanowiącymi kryterium wskazujące na dopuszczalne funkcjonowanie procesu produkcji.
(6) Należy odpowiednio zmienić załącznik I do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(7) W świetle nowych badań naukowo-technicznych parametry temperatury dla procesu gazyfikacji Brookesa należy dostosować do istniejących norm dotyczących spalania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Należy odpowiednio zmienić załącznik IV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(8) W rozdziale II załącznika VIII do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 określono wymogi dotyczące identyfikacji produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, w tym etykietowania. Surowa karma dla zwierząt domowych powinna być odpowiednio oznakowana, aby zapobiec zanieczyszczeniu żywności lub zakażeniom u ludzi.
(9) Należy odpowiednio zmienić załącznik VIII do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(10) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2073/2005 5 wprowadzono kryteria higieny procesu, aby zapewnić bezpieczeństwo środków spożywczych na podstawie naukowej oceny ryzyka. Zgodnie z tymi samymi zasadami można zapewnić bezpieczeństwo surowej karmy dla zwierząt domowych, jeżeli przepisy dotyczące zgodności z kryteriami higieny procesu ustanowionymi dla surowych wyrobów mięsnych, tj. mięsa nieprzetworzonego przeznaczonego do spożycia przez ludzi, o którym mowa w pkt 2.1.8 rozdziału 2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005, zastąpią obowiązujące normy mikrobiologiczne dotyczące obecności enterobakterii w produkcie. Należy zatem odpowiednio zmienić rozdział II załącznika XIII do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(11) W celu wspierania nauki należy przyznać odstępstwo dotyczące pewnych obiektów, które znajdują się w zbiorach eksponatów historii naturalnej. Należy odpowiednio zmienić wymogi dotyczące trofeów myśliwskich i innych preparatów określone w rozdziale VI załącznika XIII do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(12) W rozdziale XI załącznika XIII do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 określono szczegółowe wymogi dotyczące pochodnych tłuszczów. Należy jasno określić, że przetwarzanie powinno osiągnąć co najmniej wymaganą w nim temperaturę. Należy odpowiednio zmienić rozdział XI załącznika XIII do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(13) Wymogi dotyczące przywozu niektórych produktów uzyskanych z kości, rogów i kopyt określone w rozdziale II sekcja 7 pkt 2 lit. d) załącznika XIV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 można rozumieć jako wymagania łączne. Należy zmienić pkt 2 lit. d), aby sprecyzować, że wymogi te mają zastosowanie alternatywne.
(14) W rozdziale V załącznika XIV ustanowiono przepisy dotyczące wywozu przetworzonego obornika. Po zmianie wymogów dotyczących wywozu nawozów organicznych i polepszaczy gleby z materiałów kategorii 3 określonych w rozporządzeniu (WE) nr 999/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady 6 zasady wywozu przetworzonego obornika należy dostosować do wspomnianych wyżej nowych wymogów.
(15) Art. 43 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 stanowi, że wywóz niektórych materiałów kategorii 1 i 2 może być dozwolony jedynie na podstawie zharmonizowanych przepisów. W załączniku XII oraz rozdziale II sekcje 2 i 3 załącznika XIV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 określono warunki, zgodnie z którymi niektóre rodzaje krwi, produkty z krwi i produkty pośrednie mogą być przywożone w celu produkcji gotowych produktów farmaceutycznych lub w celu poddania ich określonemu etapowi produkcji w łańcuchu produkcji produktów farmaceutycznych. Należy zatem zezwolić na wywóz krwi, produktów z krwi i produktów pośrednich, które spełniają wymogi dotyczące przywozu lub wprowadzania do obrotu, a w rozdziale V załącznika XIV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011 należy ustanowić zasady wywozu.
(16) Należy odpowiednio zmienić rozdział V załącznika XIV do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.
(17) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: