KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 1 , w szczególności jego art. 21 ust. 6 lit. d) i art. 31 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 142/2011 2 ustanowiono przepisy wykonawcze do rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, w tym wymogi dotyczące identyfikowalności produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych.
(2) Zgodnie z art. 7 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 produkty pochodne pozostają zaklasyfikowane w tej samej kategorii co produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, z których pochodzą. Jednak pod pewnymi warunkami oleje z ryb i mączka rybna mogą zawierać wyższe poziomy pewnych pozostałości niż ryby lub produkty rybołówstwa zdatne do spożycia przez ludzi, z których to ryb i produktów zostały pozyskane, co wymaga procesu detoksykacji przed użyciem w paszy dla zwierząt.
(3) W rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/786 3 określono kryteria dopuszczalności procesów detoksykacji stosowanych do produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt. Wymogi i kryteria dopuszczalności dla procesów detoksykacji olejów rybnych i mączki rybnej pozyskanych z materiałów kategorii 3 przewidzianych w rozporządzeniu (UE) 2015/786 powinny gwarantować, że detoksykowane olej z ryb i mączka rybna z materiałów kategorii 3 w paszy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia zwierząt i ludzi ani dla środowiska oraz że proces detoksykacji nie powoduje niekorzystnych zmian właściwości paszy. W związku z tym właściwy organ może udzielić zezwolenia na detoksykację na terytorium swojego państwa członkowskiego, natomiast nie ma zharmonizowanych zasad dotyczących wysyłki tych materiałów w celu detoksykacji w innym państwie członkowskim.
(4) W celu zezwolenia na detoksykację niektórych olejów z ryb i mączki rybnej przeznaczonych do żywienia zwierząt utrzymywanych w warunkach fermowych należy ustanowić wymogi dotyczące wysyłki olejów z ryb i mączki rybnej o nadmiernych poziomach pozostałości do innego państwa członkowskiego w celu detoksykacji w zakładach zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 . W związku z tym państwa członkowskie powinny, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu oceny ryzyka, zezwolić na transport olejów z ryb i mączki rybnej przeznaczonych do produkcji materiałów paszowych i zawierających nadmierne poziomy dioksyn lub polichlorowanych bifenyli (PCB) w rozumieniu dyrektywy 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 5 z innych państw członkowskich do zakładów zarejestrowanych lub zatwierdzonych do cełów detoksykacji na swoim terytorium.
(5) Jednakże oleje z ryb i mączki rybne z materiału kategorii 3 już wprowadzone do obrotu i zbadane z wynikiem dodatnim na obecność nadmiernych poziomów dioksyn lub polichlorowanych bifenyli (PCB) w ramach kontroli urzędowych nie powinny być poddawane detoksykacji przewidzianej w niniejszym rozporządzeniu.
(6) Należy odpowiednio zmienić art. 21 rozporządzenia (UE) nr 142/2011 i załącznik VIII do tego rozporządzenia oraz wymogi dotyczące wysyłania produktów pochodnych przeznaczonych do detoksykacji w innym państwie członkowskim.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzezna- czonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/786 z dnia 19 maja 2015 r. określające kryteria dopuszczalności procesów detoksykacji stosowanych w odniesieniu do produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt, zgodnie z dyrektywą 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 125 z 21.5.2015, s. 10).
4 Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1).
5 Dyrektywa 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych (Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10).
* Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/786 z dnia 19 maja 2015 r. określające kryteria dopuszczalności procesów detoksykacji stosowanych w odniesieniu do produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt, zgodnie z dyrektywą 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 125 z 21.5.2015, s. 10)