KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 4 ust. 4 oraz art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 2 ustanowiono kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące przedsiębiorstwa sektora spożywczego w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych wymogów higieny, o których mowa w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 852/2004.
(2) Europejski Komitet Normalizacyjny oraz Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna niedawno zmieniły szereg metod odniesienia oraz protokół weryfikacji zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi. Należy zatem odpowiednio zaktualizować rozporządzenie (WE) nr 2073/2005. Aktualizacja powinna w szczególności dotyczyć wymogów w zakresie stosowania metod alternatywnych w świetle zmienionego standardowego protokołu odniesienia zawartego w normie EN ISO 16140-2, sposobu zgłaszania wyników zgodnie z nowymi zmienionymi metodami oraz nowych odniesień do niektórych metod wykrywania salmonelli (EN ISO 6579-1), Cronobacter (EN ISO 22964) i enterotoksyn gronkowcowych (EN ISO 19020), wykrywania i oznaczania ilościowego histaminy (EN ISO 19343), oznaczania liczby bakterii tlenowych (EN ISO 4833-1) oraz metody określania liczby kolonii w odniesieniu do Enterobacteriaceae (EN ISO 21528).
(3) W 2007 r. zmieniono klasyfikację mikroorganizmu Enterobacter sakazakii i nazwano go Cronobacter spp.
(4) Pełne nazwy dwóch serotypów salmonelli to: Salmonella enterica subsp. enterica serotyp Typhimurium oraz Salmonella enterica subsp. enterica serotyp Enteritidis. Zgodnie z zaleceniami Referencyjnego i Badawczego Ośrodka Współpracującego ze Światową Organizacją Zdrowia w zakresie salmonelli 3 rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 powinno zawierać takie same odniesienia do tych serotypów.
(5) W rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 ustanowiono kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia, w której niemożliwy jest wzrost Listeria monocytogenes, niebędącej żywnością przeznaczoną dla niemowląt ani żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 15 listopada 2011 r. 4 w skiełkowanych nasionach możliwy jest wzrost Listeria monocytogenes i w związku z tym powinny zostać objęte kryterium dotyczącym żywności gotowej do spożycia, w której możliwy jest wzrost Listeria monocytogenes, niebędącej żywnością przeznaczoną dla niemowląt ani żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego.
(6) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 ustanowiono kryterium bezpieczeństwa żywności dla salmonelli oraz kryterium higieny procesu dla E. coli w sokach owocowych i warzywnych niepasteryzowanych (gotowych do spożycia). Biorąc pod uwagę, że istnieją procesy alternatywne do pasteryzacji, które mają podobny skutek bakteriobójczy, kryterium bezpieczeństwa żywności dla salmonelli i kryterium higieny procesu dla E. coli w sokach owocowych i warzywnych niepasteryzowanych (gotowych do spożycia) nie powinny mieć zastosowania do soków owocowych i warzywnych (gotowych do spożycia), które zostały poddane procesowi bakteriobójczemu mającemu podobny skutek co pasteryzacja w odniesieniu do E. coli i salmonelli.
(7) W okresie przejściowym należy umożliwić dalsze stosowanie obecnych metod alternatywnych, aby zapewnić przedsiębiorstwom sektora spożywczego wystarczająco dużo czasu na dostosowanie metod, ponieważ niektóre certyfikaty dotyczące alternatywnych metod opartych na poprzedniej normie ISO 16140: 2003 mogą nadal obowiązywać do końca 2021 r.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2073/2005.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
3 Popoff M Y, Le Minor L. Antigenic formulas of the Salmonella serovars, wydanie 7. zmienione. World Health Organization Collaborating Centre for Reference and Research on Salmonella. Paryż, Francja: Instytut Pasteura; 1997.
4 Opinia naukowa EFSA na temat ryzyka stwarzanego przez szczep Escherichia coli wytwarzający werotoksynę i przez inne bakterie chorobotwórcze obecne w nasionach oraz nasionach skiełkowanych; Dziennik EFSA 2011;9(11):2424.
* Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
* Określenie »niepasteryzowane« oznacza, że sok nie został poddany pasteryzacji uzyskanej za pomocą kombinacji czasu i temperatury ani innym zwalidowanym procesom w celu uzyskania równoważnego pasteryzacji efektu bakteriobójczego w odniesieniu do salmonelli.
* Określenie »niepasteryzowane« oznacza, że sok nie został poddany pasteryzacji uzyskanej za pomocą kombinacji czasu i temperatury ani innym zwalidowanym procesom w celu uzyskania równoważnego pasteryzacji efektu bakteriobójczego w odniesieniu do E.coli.