uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji grzybami (czerwonymi drożdżami) Monascus purpureus.
(2) W odpowiedzi na wniosek Komisji o wydanie opinii naukowej w sprawie zagrożeń dla zdrowia związanych z obecnością cytryniny w żywności i paszy w dniu 2 marca 2012 r. panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinię w sprawie zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt związanych z obecnością cytryniny w żywności i paszy 3 . Panel ds. środków trujących stwierdził, że na podstawie dostępnych danych nie można wykluczyć obaw dotyczących genotoksyczności i rakotwórczości odnośnie do cytryniny występującej na poziomie niebudzącym obaw w odniesieniu do nefrotoksyczności.
(3) Z dostępnych danych dotyczących obecności cytryniny w niektórych preparatach na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami wynika, że poziom cytryniny w tych preparatach jest wysoki. W związku z tym w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 ustanowiono najwyższy dopuszczalny poziom cytryniny w preparatach na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami. Ze względu na braki w wiedzy na temat obecności cytryniny w preparatach na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami oraz w innych środkach spożywczych, a także biorąc pod uwagę brak pewności co do jej rakotwórczości i genotoksyczności, uznano, że należy dokonać przeglądu najwyższego dopuszczalnego poziomu.
(4) W 2015 r. Urząd opublikował zaproszenie do składania wniosków o zbadanie stężeń cytryniny w próbkach żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ziaren i produktów na bazie ziaren pochodzących z różnych regionów geograficznych w Europie. W 2017 r. opublikowano sprawozdanie opisujące wyniki tych badań pt. "Obecność cytryniny w żywności" 4 . Uzyskano reprezentatywne dane dotyczące obecności cytryniny w żywności w Europie, głównie w zbożach i produktach zbożowych oraz w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami.
(5) Z nowych danych na temat obecności cytryniny wynika, że nie ma potrzeby ustanawiania najwyższych dopuszczalnych poziomów cytryniny w żywności, z wyjątkiem suplementów diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami. W przypadku cytryniny w suplementach diety zawierających czerwone drożdże Monascus purpureus uzyskane reprezentatywne dane dotyczące obecności dostarczyły dowodów na to, że należy obniżyć maksymalny poziom. Nie udostępniono żadnych nowych danych dotyczących toksyczności cytryniny, które wymagałyby aktualizacji dokonanej przez Urząd oceny ryzyka dla zdrowia publicznego, związanego z obecnością cytryniny. W związku z tym nadal istnieją wątpliwości co do genotoksyczności i rakotwórczości cytryniny. W celu ochrony zdrowia publicznego konieczne jest zatem, aby poziomy cytryniny w żywności były na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie. Ma to szczególne znaczenie w przypadku suplementów diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami, ponieważ, jak wynika ze zgromadzonych danych, poziomy cytryniny w niektórych próbkach tych produktów są bardzo wysokie, co skutkuje wysokim stopniem narażenia konsumentów tych produktów. Jednocześnie, zgodnie z dostępnymi danymi, niskie poziomy cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami Monascus purpureus można osiągnąć, stosując dobre praktyki wytwarzania. Biorąc pod uwagę utrzymującą się niepewność co do toksyczności cytryniny i możliwość osiągnięcia niskich poziomów cytryniny poprzez stosowanie dobrych praktyk wytwarzania, należy obniżyć najwyższy dopuszczalny poziom cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami Monascus purpureus w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi.
(6) Należy wyznaczyć odpowiedni okres, aby pozwolić państwom członkowskim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze na dostosowanie się do nowych wymagań określonych w niniejszym rozporządzeniu. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2019.293.2 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2019/1901 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji grzybami Monascus purpureus |
Data aktu: | 07/11/2019 |
Data ogłoszenia: | 14/11/2019 |
Data wejścia w życie: | 04/12/2019, 01/04/2020 |