KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny.
(5) Substancja aromatyczna furan-2(5H)-on (nr FL: 10.066) jest ujęta w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 jako substancja aromatyczna w trakcie oceny, w odniesieniu do której Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") zażądał przedstawienia dodatkowych danych naukowych. Wnioskodawca przedstawił takie dane.
(6) Urząd ocenił przedłożone dane i w opinii naukowej z dnia 11 grudnia 2018 r. 4 stwierdził, że furan-2(5H)-on (nr FL: 10.066) budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa w związku z genotoksycznością, ponieważ jest genotoksyczny in vivo.
(7) Stosowanie substancji furan-2(5H)-on (nr FL: 10.066) nie jest zatem zgodne z ogólnymi warunkami stosowania środków aromatyzujących, określonymi w art. 4 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. W związku z powyższym substancję tę należy bezzwłocznie usunąć z wykazu, aby zapewnić ochronę zdrowia ludzkiego.
(8) W odniesieniu do danych identyfikacyjnych furan-2(5H)-onu (nr FL: 10.066) Urząd w swojej opinii udostępnia dodatkowe elementy dotyczące identyfikacji i charakterystyki tej substancji, które nie zostały zawarte w bieżącym wpisie w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. W celu zapewnienia jasności i pewności w odniesieniu do identyfikacji tej substancji oraz ułatwienia zainteresowanym stronom jej właściwej identyfikacji należy zauważyć, że dalsze szczegóły identyfikacyjne furan-2(5H)-onu (nr FL: 10.066) wymienione przez Urząd w jego opinii są następujące: nr CAS: 497-23-4, nr JECFA: 2000, nazwa JECFA: gamma lakton kwasu 4-hydroksy-2-butenowego.
(9) W związku z tym, że przedmiotowa substancja budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa, Komisja powinna zastosować procedurę nadzwyczajną w celu usunięcia furan-2(5H)-onu z unijnego wykazu. Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
4 Panel FAF EFSA (panel EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących). Opinia naukowa w sprawie oceny grupy środków aromatyzujących 217, wersja 2 (FGE.217Rev2), analiza potencjału genotoksycznego dotyczącego alfa, beta-nienasyconych ketonów i prekursorów z podgrupy chemicznej 4.1 FGE.19: laktony; Dziennik EFSA 2019; 17(1):5568.