KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 185,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Na podstawie porozumień zawartych w trakcie wielostronnych negocjacji handlowych Rundy Urugwajskiej 2 Unia zobowiązała się do zezwolenia na przywóz do Hiszpanii rocznej ilości sorgo wynoszącej 300 000 ton.
(2) Od dnia 1 stycznia 2017 r. do dnia 7 sierpnia 2017 r. do Hiszpanii przywieziono 103 967 ton sorgo. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 642/2010 3 w tym okresie należności celne przywozowe na sorgo ustalono na 0 EUR za tonę. Od dnia 8 sierpnia 2017 r. oraz po ponownym wprowadzeniu, zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 642/2010, należności celnych przywozowych na sorgo większych niż zero, do Hiszpanii przywieziono 26 250 ton sorgo.
(3) W art. 6 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1296/2008 4 przewiduje się możliwość zastosowania obniżki należności celnych przywozowych ustalonych zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 642/2010, aby w pełni wykorzystać kontyngenty przywozowe.
(4) Uwzględniając warunki na rynku sorgo, w szczególności fakt, że jego cena na rynku światowym jest wyższa od ceny kukurydzy, należy zastosować ryczałtową, wynoszącą 100 %, obniżkę należności celnych przywozowych ustalonych zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 642/2010 w odniesieniu do ilości sorgo, które mają być przywiezione do Hiszpanii w ramach kontyngentu taryfowego otwartego w dniu 1 stycznia 2017 r. zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1296/2008.
(5) Biorąc pod uwagę ograniczenia czasowe związane z przyjęciem aktu delegowanego oraz potrzebę umożliwienia pełnego wykorzystania kontyngentów przywozowych, należy zezwolić na stosowanie ryczałtowej obniżki w okresie dłuższym niż rok kontyngentowy 2017,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: